Hlavní obsah

Vaněk se těší na reprezentační atmosféru i na bývalé spoluhráče

Fotbalistu Ondřeje Vaňka překvapilo, když se v pátek dozvěděl, že byl dodatečně nominován do reprezentace za zraněného Daniela Koláře. Záložník Jablonce se těší, že poprvé zažije atmosféru národního týmu a setká se i s někdejšími spoluhráči z jednadvacítky. Ve středeční přípravě v Maďarsku by byl rád i za minutu na hřišti.

Foto: Fredrik Varfjell, ČTK/AP

Jablonecký záložník Ondřej Vaněk (vlevo) slaví se spoluhráčem Karlem Pitákem gól proti norskému Strömsgodsetu.

Článek

"Nečekal jsem to a byl jsem moc rád. Každý malý kluk, co hraje fotbal, chce od malička jít do reprezentace. Dostat se do národního týmu je nejvíce, co lze, takže jsem šťastný," řekl Vaněk.

Žádné indicie, že by třeba figuroval mezi reprezentačními náhradníky, neměl. Svou dodatečnou nominaci se dozvěděl den po odvetě 3. předkola Evropské ligy na hřišti norského Strömsgodsetu, v níž přispěl gólem k výhře 3:1 a postupu Jablonce do závěrečného play off.

"My jsme přiletěli asi v pět ráno, takže jsem byl unavený a nic moc neřešil. Měli jsme hned od deseti trénink, kde jsem to zjistil. Pan Stejskal (trenér brankářů), který dělá i u nároďáku, si mě vzal ven a dal mi k telefonu pana trenéra Bílka a ten mi všechno řekl," popsal třiadvacetiletý ofenzivní záložník.

Spoluhráči ho popichovali

Jablonečtí spoluhráči ho prý po premiérové pozvánce do reprezentačního "áčka" zdravě popichovali. "To je pokaždé, když je takovýhle úspěch. Spoluhráči mi to přejí a doma byli všichni šťastní, takže tak to má být," liboval si Vaněk.

Z české soupisky na Maďarsko se zná s některými bývalými spoluhráči z národního týmu do 21 let, za který odehrál čtyři utkání a dal jeden gól. "Je tam Venca Kadlec, Pepa Hušbauer, Matěj Vydra, Vláďa Darida. Těším se na ty kluky i na celkovou atmosféru, budu tam poprvé a jsem na to zvědavý," řekl bývalý hráč Brna, Slavie a Hlučína.

Úspěchem už nominace

Ve středečním zápase v Budapešti by bral jakýkoli čas na hřišti. "Samozřejmě kdo by nechtěl hrát, ale pro mě je úspěch už nominace. Ale jestli budu hrát alespoň minutu, tak budu strašně šťastný," líčil Vaněk.

Páteční los Jablonci přisoudil do 4. předkola EL Betis Sevilla. Sílu andaluského celku Vaněk uznává, ale cílem Severočechů podle něho zůstává postup do základní skupiny. "Betis je španělský tým, bude hrát fotbal a my budeme mít porovnání, jak na tom jsme. Určitě chceme postoupit, nebudeme se předem odepisovat," potvrdil Vaněk.

"Čekají nás poslední dva zápasy v kvalifikaci a dostat se do skupiny by byl obrovský úspěch," doplnil brněnský rodák. K národnímu mužstvu se připojí až v pondělí pozdě večer, jelikož Jablonec čeká od 20 hodin ligová dohrávka s Ostravou.

Na Betis se Bílka ptát nebude

Neplánuje, že by se s reprezentačním trenérem Bílkem, který za Betis na začátku 90. let minulého století hrával, radil, jak vyzrát na příštího jabloneckého soupeře. "To mě ani nenapadlo. Budu s ním osobně mluvit úplně poprvé a na Betis se ho asi hned ptát nebudu," dodal s úsměvem Vaněk.

Reklama

Související témata: