Hlavní obsah

Kadlecovi nijak nevadilo, že se musel z nového angažmá v Turecku harcovat za reprezentací

zp, dosSport.cz

Většině zahraničních legionářů srpnové přípravy reprezentace moc po chuti nejsou. A nejen proto, že Bílkův národní tým při nich létá jako na houpačce. Jednou neskonalá blamáž, jako třeba před dvěma lety v Norsku, jindy zase povzbuzující remíza, jako před rokem na Ukrajině. Opora zadních řad české reprezentace Michal Kadlec však před dnešním duelem proti Maďarům tvrdí, že mu srpnový termín navzdory novému angažmá v Turecku nijak nevadí. „Pro mě žádný problém... Když jsem do reprezentace nominován, dorazím vždycky,“ ujišťuje.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Vítejte v Budapešti. Za Petrem Jiráčkem vystupují z letadla Michal Kadlec, Václav Kadlec a Josef Hušbauer.

Článek

Mnozí z vašich reprezentačních spoluhráčů se hlavně po prázdninovém přestupu do nového klubu obávají, že i tři čtyři dny, kdy jsou mimo, jim mohou způsobit komplikace. Váš podobné starosti netíží?

Proč by měly? Už mám něco odkopáno a na Fenerbahce si rychle přivykám. Navíc i klubový trenér mě z předchozího angažmá v Leverkusenu zná, což mi také hned při prvním pohovoru řekl. Tím je moje role snazší.

UEFA však vnímá srpnový termín určený pro přípravné zápasy reprezentačních celků už také jako problém komplikující život klubům a hráčům, takže ho zrušila. Stejně jako termín únorový. Docela úleva, že už nebudete muset jezdit na přípravné duely, které jsou vlastně k ničemu...

Mně skutečně nedělalo potíž přijet na sraz národního týmu, ať byl únor, srpen nebo prosinec.

K čemu ale přípravné zápasy reprezentace, když potom přijde kvalifikace a mužstvo stejně hraje v úplně jiném složení?

Alespoň si trenér vyzkouší hráče, kteří už mají v české lize něco odkopáno a o příležitost si říkají. Jako třeba teď Rabušic nebo Vaněk. Proč jim nedat šanci?

Jenže co z toho, když v září přijde kvalifikace s Arménií a Itálií a noví hráči se v sestavě stejně neobjeví. Těžko předpokládat, že by v Itálii proti squadře vyrukovala středová řada ve stejném složení, jako v přípravě proti Maďarům. Zvlášť, když se vrátí Rosický a Hübschman...

Problém třídenních přípravných srazů je v tom, že jsou příliš krátké a nedá se na nich prakticky nic natrénovat. Třeba jako teď... V pondělí jsme se sešli, ale kompletní jsme nebyli, v úterý jsme si museli vystačit s předzápasovým tréninkem, ve středu se hraje. Moc se toho zvládnout nedalo, záleží, jak každý z nás přijede připravený a rozehraný z klubu.

Vy s Fenerbahce máte za sebou teprve dva soutěžní zápasy z kvalifikace o Ligu mistrů, jedno utkání s Galatasrayem o turecký Superpohár, teď vás čeká duel v reprezentačních barvách. V porovnání s plzeňskými fotbalisty, kteří mají odkopáno devět, deset utkání nic moc. A to o víkendu startuje v Turecku liga a hned příští týden vás čeká další díl kvalifikace o Champions League s londýnským Arsenalem.

Na Arsenal jsme hodně natěšení, i když je to hodně těžký soupeř. Takové německé Schalke by bylo daleko přijatelnější. Dostat se přes Angličany do Ligy mistrů by byl pro Fenerbahce velký úspěch.

Pro vás to bude proti Arsenalu vlastně už třetí kvalifikační pokus...

Mám na něj skutečně štěstí. Ještě se Spartou jsme s ním hráli dvakrát a ani jednou neuspěli. Snad bude mít do třetice s Fenerbahce víc štěstí.

To budete potřebovat ovšem i dnes, kdy vás čeká s reprezentací v Maďarsku vstup do hodně náročného a pro osud kvalifikace o MS 2014 rozhodujícího podzimu...

Víme, o co hrajeme. Poslední vzájemný zápas jsme s Maďarskem před cestou na EURO prohráli, teď jde pro změnu o poslední test před kvalifikací. Chceme a musíme ho zvládnout, protože dobrý výsledek navodí i lepší pohodu před kvalifikací s Arménií a Itálií.

Ve vzpomínané poslední přípravě před cestou na evropský šampionát jste dal jediný gól českého týmu. Vybavíte si ho ještě?

Jasně, dával jsem ho z penalty a ten zápas jsem hrál po zranění a tudíž ještě v masce. Dnes bude jedno, kdo gól vstřelí, hlavně aby se v Budapešti vyhrálo.

Reklama

Související témata: