Hlavní obsah

Maďarsko - Česko 1:1Jiráček ve vyložené šanci vítězství odmítl, takže český tým Maďarům rok starou prohru neoplatil

MinutaMin. Tým Hráč Akce
23. Kozák 0 : 1
57. Dzsudzsák (penalta) 1 : 1
Záznam online reportáže

Budapešť

Docela slibnou, a před pokračováním kvalifikace o postup na světový šampionát 2014 do Brazílie i povzbudivou remízou vstoupila česká fotbalová reprezentace do nastávajícího, tolik důležitého podzimu. V Budapešti se jí sice nepodařilo oplatit Maďarům prohru z poslední přípravy před rokem v Praze, ale i nerozhodný výsledek 1:1 by měl mít pro Bílkův tým - a třeba takového Kozáka, Vydru či Hušbauera především - svou cenu. Přitom u remízy zdaleka zůstat nemuselo, kdyby autor gólu Kozák proměnil dvě další šance, anebo kdyby dokázal ještě vyloženější příležitost zužitkovat Jiráček a vedení českého týmu pojistil.

Foto: Tibor Illyes, ČTK/AP

Maďarský zadák Vilmos Vanczák (vlevo) v souboji s Michalem Kadlecem.

Článek
Fotogalerie

Dvě velké šance legionář z římského Lazia Kozák promarnil, třetí ale přece jen zužitkoval v premiérový reprezentační gól a dostal český tým do vedení. Samozřejmě hlavně díky důrazu a důslednému sledování míče, což byly ctnosti, jimiž překypoval od samého počátku generálky a díky nimž se mu ostatně nabídly dvě úvodní příležitosti.

Kozák na třetí pokus

Ta první hned 6. minutě, která ostatně mohla zápas překlonit na jednu či druhou stranu... Nejprve se totiž po ideálním Hušbauerově vybídnutí objevil Kozák sám před gólmanem, ale domácí Bogdán stačil jeho střelu vykopnout, takřka vzápětí se ovšem podobně horký moment odehrál pro změnu před Drobným, kterého pořádně vystrašil maďarský legionář ve službách moskevského Dynama Dzsudzsák.

Druhá možnost se Kozákovi nabídla po chybě domácí obrany o pět minut později, ale zůstala rovněž nezužitkována. Až třetí akce, kterou rozjel Vydra a střeleckou pozici připravoval Kozákovi Jiráček, skončila gólem.

A u jednoho zůstat nemuselo, protože Hušbauer si řekl o aplaus parádní dalekonosnou střelou, aby po následném rohu nedokázal Kadlec trefit hlavou prázdnou bránu, která na něho doslova zívala.

Pro domácí celek doslova úder mezi oči, protože to byl on, kdo se postupně rozehrával, získával převahu a hrozil ze hry i standardních situací. Jakmile ale inkasoval, vypadl z tempa a rytmu a až do přestávky se do počátečního rozpoložení nedostal.

Stará pravda se naplnila

Po změně stran ale začali Maďaři s novou vervou... Zvláště, když se Vanczák dostal ve vzduchu výš než střídající Procházka a trefil břevno, zejména když nejnebezpečnější domácí hráč Dzsudzsák levačkou jen těsně minul Drobného bránu.

Za zvýšenou aktivitu však mohli být domácí ztrestáni, kdyby v 54. min. dokázal Jiráček trefit z kroku úplně prázdnou bránu. Na začátku akce byl opět aktivní Vydra, jehož spolupráce s Hušbauerem doslova nutila Jiráčka ke skórování, ale ten ve vůbec nejvyloženější šanci mezi tyče nezamířil. A přitom nemusel ani střílet, stačilo, aby s míčem došel za čáru!

Za tři minuty přišel trest, neboť stará pravda nedáš - dostaneš se naplnila. Michal Kadlec totiž fauloval v šestnáctce Vanczáka a Dzsudzsák z nařízené penalty skóre se štěstím srovnal.

Pochopitelně že Egerváriho svěřenci okamžitě ožili, jasně že se vrhli do ofenzívy, neboť chtěli zreprízovat výhru z loňské červnové Prahy. Komanovu ránu z malého vápna ovšem Drobný reflexivně vyrazil, Szalai pálil vedle, takže rozhodnutí měl nakonec na noze střídající Václav Kadlec.

Domácí gólman Bogdán se ovšem vyznamenal, stejně jako se v nastavených sekundách zaskvěl na druhé straně po Gizmicsově hlavičce Drobný, takže přípravný duel nakonec dospěl ke spokojenosti obou týmů k remíze.

Maďarsko - Česko 1:1
Brankÿ:  57. Dzsudzsák z penalty - 23. Kozák. Rozhodčí: Webb - Mullarkey, Long (všichni Angl.). ŽK: Suchý.  Poločas 0:1.
Maďarsko: Bogdán - Vanczák, Juhász, Korcsmár (69. Güzmics), Kádár - Koman, Pintér (46. Hajnal), Varga, Dzsudzsák, - Szalai (89. Szabics), Kovács (46. Böde). Trenér: Egervári.
Česko: Drobný - Gebre Selassie, Sivok (46. Procházka), Suchý, M. Kadlec (81. Limberský) - Plašil - Darida (58. Hořava), Hušbauer (66. Vaněk), Jiráček - Kozák (58. Rabušic), Vydra (58. V. Kadlec). Trenér: Bílek.

Reklama

Související témata: