Hlavní obsah

Na Arménce a Italy trenér změny nechystá. Bílek našel hráče i systém, který jim sedí

Praha

Nijak netajil, že s maďarskou přípravou byl spokojen. A nejen proto, že reprezentační výběr uhrál před podzimním pokračováním kvalifikace o postup na světový šampionát 2014 v Brazílii na horké půdě v Budapešti remízu. „Skutečně mě mile překvapilo, že jsme utkání zvládli a navíc mělo z naší strany i patřičnou úroveň. Dobře jsme kombinovali, měli víc šancí než soupeř, jen s produktivitou to bylo horší. A přitom někteří reprezentanti nemají vlastně odehraný ani jeden soutěžní zápas," pochvaloval si trenér české fotbalové reprezentace Michal Bílek remízu a vystoupení svého týmu.

Foto: Tibor Illyes, ČTK/AP

Maďarský zadák Vilmos Vanczák (vlevo) v souboji s Michalem Kadlecem.

Článek
Fotogalerie

Stejně jako v předchozích kvalifikačních duelech v Arménii a de facto i proti Itálii jste opět vsadil na rozestavení 4 - 4 - 2. Zdá se, že jste konečně našel variantu, která mužstvu vyhovuje...

Skutečně nám sedlo, což se ukázalo v minulých utkáních i teď proti Maďarsku. Vyhovuje nám i s ohledem na hráče, jež mám momentálně pro reprezentaci k dispozici.

Takže v září doma na Arménce a poté v Itálii na squadru vyrukujete opět s tímto systémem?

Pravděpodobnost je velká, i když do zmiňovaných střetnutí zbývají ještě tři týdny a situace se může změnit. V Itálii můžeme hrát třeba s jedním útočníkem operujícím na hrotu.

Kozákem? Vydrou? Nebo kdo je pro vás momentálně mezi útočníky jedničkou?

To tedy říci nemohu. Kozák se střelecky prosadil, ale potřebujeme ho mít pro kvalifikaci patřičně rozehraného, Vydra je brejkovým útočníkem, debutující Rabušic podal při premiéře v národním týmu také dobrý výkon. A navíc máme i Lafatu.

Těžko ale předpokládat, že by před kvalifikačním dvojzápasem s Arménií a Itálií došlo v nominaci k nějakým zásadním změnám?

Rozhodně ne. Tentokrát se v ní objevilo osmnáct hráčů, na dvojzápas jich povoláme o pět víc. Pochopitelně Čecha, Rosického, Hübschmana...

A Lafatu?

Uvidíme, ještě máme čas. Teď nebyl povolán proto, že jsem chtěl vyzkoušet Rabušice.

Ve středové řadě už asi tuplem ke změnám nedojde, když představuje největší momentální sílu... Její složení je tudíž dopředu jasné - Plašil, Rosický, Hübschman a někdo čtvrtý k nim. Kdo to bude?

Darida má stop pro žluté karty, takže proti Arménii nastoupit nemůže, proto se jako varianta jeví Jiráček. I když třeba Hušbauer se v Budapešti předvedl ve velice dobrém světle.

Mimochodem, jak je na tom Rosický, o němž přichází z ostrovů zprávy, že je zase zraněný?

Nic vážného, mluvil jsem s ním. Po přípravě se cítí unavený, takže si potřeboval odpočinout, aby byl na Premier League připravený.

Zatímco se středovou řadou a útočníky jste mohl být v Maďarsku až na využívání šancí spokojen, v obraně to dost skřípalo a brankář Drobný musel likvidovat hned několik brankových příležitostí domácích. Hlavně z Gebre Selassieho si domácí útočníci dělali doslova trhací kalendář...

Theo skutečně problémy měl, ale moji důvěru má nadále. I třeba proto, že v minulosti odehrál všechny reprezentační zápasy dobře.

Takže ani v zadních řadách nedojde k žádným změnám a rošádám, i když třeba Drobný podal vynikající výkon?

Je logické, že se v defenzivě objevují okénka, když se hraje hodně ofenzivně a se snahou nastřílet víc branek než soupeř. Souhlasím, že Drobný chytal skutečně výborně a podržel nás, ale ani v zadních řadách ke změnám nesáhnu.

Určitě i proto, že remíza z Budapešti je povzbudivá a v zářijové kvalifikaci by měla mužstvu dodat i tolik potřebné sebevědomí...

Pochopitelně že vystoupení v Maďarsku hodnotím pozitivně, daleko podstatnější ale bude, abychom na něj navázali v kvalifikaci. Přípravu s Tureckem jsme třeba také zvládli a pak přišla konfrontace s Dánskem o kvalifikační body a my ji prohráli.

Reklama

Související témata: