Hlavní obsah

Kadlec věří, že třetí penaltu v krátké době už nezaviní

Praha

Úvod sezóny fotbalového reprezentanta Michala Kadlece je jako na houpačce. Kromě toho, že jeho Fenerbahce Istanbul minulý týden definitivně na dva roky vyloučili z evropských pohárů, zavinil dvě penalty během jednoho týdne.

Foto: Jan Tauber, ČTK

Michal Kadlec (vpravo) doufá, že se český tým bude radovat i po zápase s Arménií.

Článek
Fotogalerie

Nejdřív v přípravě reprezentace v Maďarsku, a hned v dalším týdnu v předkole Ligy mistrů proti Arsenalu. „Někdy dá člověk během týdne tři góly, jindy zaviní dvě penalty. I to se stává," řekl s úsměvem Kadlec. „Nikdy v kariéře se mi tohle nepovedlo a že by teď proti Arménii přišel penaltový hattrick, toho se nebojím... Byly to prostě chyby, které ale k fotbalu patří," snažil se brát dvě zaviněné penalty s nadhledem.

Začátek sezóny byl z pohledu Fenerbahce smolný. Jeho tým nejdřív kvůli korupční aféře z roku 2011 vyloučili z pohárů, po odvolání ho do osudí zase vrátili, ale mezinárodní sportovní arbitráž turecký klub minulý týden definitivně potvrdila původní verdikt. Po vyřazení s Arsenalem by hrál skupinu Evropské ligy.

„Pořád jsme s hrozbou vyloučení museli počítat. Teď je to definitivní, nebudeme hrát dva roky poháry. Musíme se s tím smířit, my hráči s tím nic nenaděláme. Když jsem do Fenerbahce z Leverkusenu přestupoval, věděl jsem, že tam ta hrozba je, rozhodně to nepřišlo jako blesk z čistého nebe. Třeba nám to pomůže v lize a získáme titul," doufá Kadlec.

Aby toho nebylo málo, tak si poranil stehenní sval. Zmeškal kvůli tomu odvetu play off Ligy mistrů na Arsenalu i poslední ligový duel. „Dva dny po domácím zápase s Arsenalem mě při tréninku začalo píchat v levém stehenním svalu. Nemohl jsem pořádně zasprintovat a vystřelit. Tak jsem na dva dny vysadil, abych nedopadl jako kdysi ve Spartě, kdy jsem si sval urval a chyběl jsem tři měsíce," přiznal zkušený obránce.

Kadlec: Déšť jsem tam zatím zažil jen jednou

S tréninkem začal před týdnem, ale v neděli v lize nehrál. „Je to dáno i tím, že do zápasu může jít šest cizinců a my jich máme deset. Trenér se to snaží točit. Člověk musí počítat s tím, že jednou je v základu a podruhé ani nemusí být v nominaci," prozradil Kadlec.

V Turecku už vlastní bydlení v rezidenční čtvrti. „Všechno je v pohodě. Jen jsem si musel zvykat na jiné klima. Člověk tam nepotřebuje nic jiného než kraťasy, tílko a pantofle. Kvůli vedru jsme všechny zápasy zatím hráli ve tři čtvrtě na deset večer. Zatím jsem zažil jen jednou déšť," řekl český reprezentant.

Teď už se ale plně koncentruje na zítřejší duel proti Arménii, který může být klíčový. Kadlec věří, že si v něm český tým připíše na konto tři body. „Pokud chceme na mistrovství světa, jiná cesta než výhra není. Ale taky dobře víme, že soupeř má svou kvalitu. Vyhovuje jim, když nemusí hrát do plných a tvořit hru. Spoléhají na rychlé brejky a na to se připravujeme. Mají šikovné a rychlé hráče," prozradil levý obránce, který v reprezentaci nastupuje na místě stopera.

Zároveň doufá, že si do Edenu najde cestu co nejvíc fanoušků. „Na fotbal je to perfektní stadión, lidi sedí až u hřiště. Věřím, že nám lidi pomůžou k výhře a společně si ten zápas užijeme."

Reklama