Hlavní obsah

VIDEO: Nehodlám se bundesligy vzdát, nejsem jen do počtu, říká Jiráček a varuje před nevyzpytatelnými Armény

Radek MalinaSport.czPrávo

V dobrém rozmaru se chystal na páteční kvalifikační bitvu proti Arménii český reprezentační záložník Petr Jiráček. Během minulého víkendu poprvé v sezóně nastoupil v základní sestavě Hamburku, hned vydatně přispěl k prvnímu vítězství a cítil úlevu. Nyní doufá, že nebude mít důvod truchlit kvůli reprezentaci, která usiluje o postup na mistrovství světa v Brazílii 2014.

Rozhovor s Petrem Jiráčkem.Video: Sport.cz

 
Článek

Ulevilo se vám hodně, když jste během minulého víkendu poprvé nastoupil v Hamburku v základní sestavě při duelu s Braunschweigem (4:0) a hned přispěl k prvnímu vítězství?

Ulevilo, ale nelétám v oblacích. Celou přípravu se zdálo, že budu hrát, a pak se vše změnilo dva dny před startem bundesligy. Trenér v úvodu věřil jiným, což platilo i po pětibrankové prohře s Hoffenheimem. Nepídil jsem se po důvodech a čekal, zda dostanu šanci.

Minulou sezónu jste končil v základní sestavě. Nesl jste roli náhradníka na startu nového ročníku bundesligy těžce?

Nešlo o nic příjemného. Ale jsem v Německu rok a půl, zažil jsem už hodně. Byl jsem odhodlaný si počkat na šanci a chytit ji za pačesy. Když jsem proti Braunschweigu nastoupil, šlo o úlevu. Nijak se však startem a vítězstvím 4:0 neopájím. Nikdo v klubu si nemůže být jistý pozicí.

Začátek sezóny se Hamburku nepovedl. Máte čtyři body po čtyřech kolech. Jste pod velkým tlakem?

Ano. Před posledním zápasem byla nervozita hodně veliká. Všude se řeší úspěchy z minulosti, kdy byl tým pravidelně v evropských pohárech. Hamburk je tradiční velký klub, každý nezdar se strašně rozebírá. Po nepovedeném začátku bude naše pozice nyní složitá. Na druhou stranu liga je strašně vyrovnaná. Stačí šňůra čtyř výher a jsme v kontaktu se špičkou.

V souvislosti s vaším malým vytížením se hovořilo o možném návratu do Plzně. Šlo o variantu, kterou jste zvažoval?

Četl jsem to. Ale na žádná přímá jednání nedošlo. Určitě bych se nevracel. Jsem v Německu rok a půl. A moje povaha velí nikdy se nevzdávat. Nevrátím se, dokud neprorazím. Chci v bundeslize něco odkopat. Při návratu musím být spokojený s tím, co jsem v Německu odvedl. Navíc se v Hamburku necítím jako patnáctý nebo osmnáctý hráč. Mám šanci hrát. Až uznám, že jsem v týmu jen do počtu, pak bude čas přemýšlet o návratu.

Pod velkým tlakem je i česká reprezentace. Aby národní tým zůstal ve hře o postup na mistrovství světa do Brazílie, musí v pátek bezpodmínečně porazit Arménii a vyhrát ještě další dva zápasy. Je nepříjemné, že tři utkání ze čtyř hrajete na hřištích soupeřů?

Postupové možnosti jsem nestudoval, ale počty nejsou moc složité. Je potřeba vyhrát tři zápasy, můžeme si dovolit remizovat v Itálii. Asi by bylo lepší, kdyby sled utkání byl obrácený, ale v minulosti jsme ukázali, že krizové situace zvládáme. Věřím, že i nyní zabereme a závěr kvalifikace bude patřit nám.

V Arménii jste zvítězili 3:0, v žebříčku je český tým mnohem výše. Vnímáte jednoznačnou roli favorita?

Podle žebříčku jsme výše, ale není správné tohle řešit. Oni jsou strašně nevyzpytatelní. Prohráli s Maltou a každý si myslel, že dostanou pět gólů v Dánsku, kde vyhráli s čistým kontem.

V čem je Arménie nejvíce nebezpečná?

Nikdo od nich nic nečeká. Mají výborné ofenzivní hráče, ideální na brejky. Jsou nečitelní, absolutně uvolnění, pokud nejdou do zápasu pod tlakem, což přesně platí pro páteční duel, dovolí si věci, které ve vyhrocených situacích nemůžete riskovat.

Reklama

Související témata: