Hlavní obsah

V tak kritické situaci ještě Bílek nebyl. A že už si nějakých kalvárií u české reprezentace užil

Turín

Nepopírá, že v také těžké situaci se ještě nikdy neocitl. A že si s českou reprezentací už kalvárií užil... Třeba v předchozí kvalifikaci na EURO 2012 měl nůž na krku hned několikrát. A na samotném šampionátu po blamáži v úvodním zápase s Ruskem také. „Je to nejsložitější situace za dobu mého působení u národního týmy," přiznal před turínským duelem s italskou squadrou kouč Michal Bílek. „A to jsme byli po dobu mého působení u národního pod obrovským tlakem pořád. Mužstvo i já," promptně dodal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér české fotbalové reprezentace Michal Bílek

Článek
Fotogalerie

Fotbalisté národního týmu den před zápasem v Itálii

Utěšuje se, že jeho výběr dokáže v nejtěžších chvílích zabrat a s nepříznivou konstelací se poprat. Upíná se k červnovému pražskému zápasu, kde jeho tým sehrál s Italy dobrou partii, jíž chybělo jediné - góly.

Zápas Itálie - ČR začíná v Turíně ve 20.45, řídí ho Švéd Eriksson, přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Inspiraci hledá v červnové Praze

„Doma jsme sehráli dobrý zápas. Chceme ale uspět i v Turíně, i když vím, že to bude jiné utkání. Italové hrají doma a před početným publikem k tomu. Diváci je samozřejmě budou hnát dopředu," uvědomuje si trenér Michal Bílek, že konstelace v porovnání s červnovou Prahou bude večer přece jen jiná.

Bílkova bilance u české reprezentace
41 zápasů - 16 výher - 12 remíz - 13 porážek - skóre 51:40

„Pokud si ale budeme počínat stejně aktivně, jako na Letné, můžeme dobrý výsledek uhrát," chytá se přesto naděje.

„Jenže na tak slabé Italy, jako v červnu v Praze, už nenarazíte," neopomněl připomenout někdejší legionář a dnes člen vedení turínského Juventusu Pavel Nedvěd, který má o výkonnosti italské i české reprezentace dokonalý přehled.

„Vyhrát samozřejmě neznamená hnát se do bezhlavého útočení. Ani kdybych nasadil všechny čtyři útočníky, nebylo by to zárukou, že potřebné góly vstřelíme a v Turíně vyhrajeme. V Praze jsme hráli proti Arménii se dvěma, a přesto to k vítězství nevedlo," naznačil Bílek, že vsadí zřejmě na stejnou taktiku, s níž vyrukoval na Italy v červnu.

Na Letné se prošli v polobotkách, doma chtějí vyhrát

Problém je ovšem v tom, že tehdy byla pro Italy letenské kvalifikace jen zastávkou na cestě do Brazílie, kde je čekal Konfederační pohár FIFA. I proto se cestou z letiště na stadiónu Sparty pouze zastavili, v polobotkách se prošli po trávníku a vůbec netrénovali.

„Teď prahnou po vítězství. Přitom respekt k českému mužstvu mají, ale zároveň jsou si vědomi vlastní síly. Rozhodně nic nepodcení, chtějí udělat poslední krok na světový šampionát do Brazílie, aby měli v závěru kvalifikace klid," připomínal držitel Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu Evropy Pavel Nedvěd.

Bílek ovšem doufá a věří. Ve vítězství, v zisk tří bodů, k nimž jeho tým přidá tři další z Malty a Bulharska a do baráže se nakonec přece jen dostane.

„Sám dobře vím, do jaké situace jsme se domácí ztrátami vrcholícími prohrou s Arménií dostali, je mně jasné, že Italové jsou už téměř jistými postupujícími, ale i tak chceme v Turíně vyhrát a připsat si tři body. Musíme zabojovat, a dokud nějaká postupová šance existuje, musíme se o ni poprat," drží se své víry trenér Bílek.

I v Turíně se s ní před zápasem vytasil, přičemž se upínal k návratu Daridy do základní sestavy i úspěšné léčbě Limberského, který by po infuzích a odpočinku měl být v pořádku a nastoupit by tudíž měl.

Nedvěd: Squadra nic nepodcení

Třeba přijde skutečně zemětřesení, které mužstvo probudí a tři nezbytné body získá, byť něčemu podobnému věří málokdo. Skepticky se tváří jak šéf českého fotbalu Miroslav Pelta, tak i třeba Grande Paolo.

„Strašně těžké vyhrát tři zápasy a přitom ještě nemít jistotu, že to bude na postup stačit. Hráče může toto vědomí psychicky poznamenat a jejich sebedůvěru nahlodat. Musí to ale zkusit, i když nevěřím, že by si squadra nechala vítězství a postup sebrat. Zvláště tady, na našem stadiónu, kde bude hrát vůbec poprvé a ochozy ji připraví skvostnou atmosféru," připomněl i Pavel Nedvěd, že pro squadru bude zápas důležitý a výjimečný zároveň.

Jak dopadne kvalifikační zápas Itálie - Česko?
Zvítězí Itálie
71,8 %
Zápas skončí remízou
9,1 %
Zvítězí Česká republika
19,1 %
Celkem hlasovalo 31238 čtenářů.

Reklama

Související témata: