Hlavní obsah

Nizozemský tisk nazývá Čechy velkými fotbalovými mistry

HAAG/VÍDEŇ

"Nevynalézaví, stereotypní," tak ohodnotily nizozemské listy výkon 'tulipánů' v sobotní kvalifikační bitvě s Českou republikou. "Před odvetou je potřeba více realismu," dodávají komentátoři v narážce na až přehnané sebevědomí oranžových před soubojem. Rakouský tisk zase varuje své reprezentanty před středečním kláním: "Pozor na debakl!"

Foto: ČTK

Jan Koller se raduje ze vstřelené branky do sítě Nizozemců.

Článek

Nizozemské listy dnes vesměs vyčítají domácímu mužstvu, že v sobotním utkání proti českým fotbalistům trpělo přehnaným sebevědomím a nebylo na ně schopno najít účinnou zbraň. Remízou 1:1 ztratilo dva body, které mu v evropské kvalifikace mohou nakonec citelně chybět.

"Holandský tým spadl v Rotterdamu do české pasti," napsal list De Volkskrant, podle něhož si domácí hlídali pár českých hráčů zvučných jmen, zejména Nedvěda a Šmicera, ale podcenili ty ostatní. "Čech, Grygera, Bolf či Ujfaluši jsou v Nizozemsku sice neznámí, ale jsou to velcí fotbaloví mistři," napsal list. "Nejlepší byl ovšem Jan Koller, více než dvoumetrový obr, který v sobě spojuje sílu, techniku i rychlost."

Chválil i kapitán

Podle deníku Telegraaf odráží nerozhodný výsledek celkem věrně vývoj zápasu i poměr sil. Od "oranžových" se v domácím prostředí čekalo víc a jejich výkon nenadchl. Takticky byli stereotypní a trpěli nedostatečnou vynalézavostí. Jediným okamžikem na jejich straně, který stál skutečně za to, byl gól Ruuda van Nistelrooije.

Obránce Stam nemohl dělat vůbec nic proti vyrovnávací Kollerově brance, která změnila vývoj zápasu a Nizozemsko by mohla do budoucna pěkně mrzet. Před odvetou v Praze bude potřeba více realismu. "Tento český tým zdaleka není měkký. Je třeba si to jasně uvědomit," napsal list.

Při líčení zápasu deník připomíná, že domácí měli šest vyložených brankových příležitostí, ale využili jenom jednu. Češi působili klidným, soustředěným dojmem, postupně se zlepšovali, byli důraznější. "Hru s míčem i organizaci hry mají velmi dobré. Pěkně se na to dívá," pochválil soupeře kapitán Nizozemců Frank de Boer.

ČESKO - RAKOUSKO: Varování před kanonádou

Čeští fotbalisté budou chtít nasázet Rakušanům co nejvíce branek, aby si polepšili v gólovém souboji ve skupině proti Nizozemsku, píší dnešní rakouské listy před středečním kvalifikačním utkáním na evropský šampionát na Letné.

Ve třetí skupině začala honba za góly. Sobotní remíza Česka s Nizozemskem 1:1 neusnadnila rakouskou pozici, hlásá list Kurier a odvolává se na uznání, které se českým reprezentantům dostalo od rakouského trenéra Hanse Krankla po sobotním utkání. Krankl, jenž duel v Rotterdamu osobně sledoval, má podle listu největší respekt před Janem Kollerem, Pavlem Nedvědem a Tomášem Galáskem. "Zaujímají v mužstvu rozdílné role, které se ale k sobě hodí a vytvářejí kompaktní tým," cituje deník bývalého rakouského kapitána.

Kurier přináší také rozhovor s Tomášem Rosickým, který se zdráhal rakouské hráče podceňovat, ačkoli mnozí z nich nenastupují pravidelně ani v domácí lize. Česká reprezentace podle dortmundského záložníka ještě není mezi evropskou špičkou, ale směřuje tam. "Domýšlivost mi je cizí, dáme si na Rakušany pozor," řekl Rosický Kurieru a upozornil na přísnost českých fanoušků, kteří podle něj očekávají třígólové vedení za 20 minut.

"Pamatujte na Litvu"

České hvězdy po remíze zavětřily nebezpečí a chtějí Rakušany porazit větším rozdílem, než Nizozemci, píše list Kronen Zeitung. Připomněl, že Nizozemci porazili Rakušany v říjnu 3:0. "Každá trefa může rozhodnout," cituje deník Tomáše Ujfalušiho.

Komentátor listu Die Presse vybízí Rakušany, aby neházeli předem flintu do žita a nepoddávali se papírově silnějším Čechům. Deník dodává Kranklovým svěřencům odvahu, odkazuje na remízu Litvy s Německem a zdůrazňuje, že zápas mezi obrem a trpaslíkem nemusí být zdaleka vždy rozhodnutý předem.

Reklama