Hlavní obsah

Rosický není žádný tahoun

PRAHA

V komentáři pro Novinky.cz se Ladislav Vízek nemohl věnovat ničemu jinému, než kvalifikačnímu utkání s Nizozemskem. Kdo jej potěšil, kdo zklamal a jaké jsou vyhlídky před dalším zápasem s Rakouskem se dočtete v dalším zamyšlení fotbalového internacionála.

Foto: PRÁVO

Ladislav Vízek

Článek

Kvalifikace s Nizozemskem mi dala pěkně zabrat. Nevím čím to, ale tahle dramata hrozně prožívám. Jsem jenom rád, že kluci z "nároďáku" to berou z opačného konce. Přišlo mi, že hráli s lehkostí a že samozřejmý respekt ze silného soupeře se ve strach nezměnil.

Výsledek utkání je vynikající, a dokonce bych řekl, že pro nás má hodnotu vítězství. Udrželi jsme Holanďany na uzdě a stále máme šanci na prvenství ve skupině. Teď bude hodně záležet, jak zahrajeme proti Nizozemcům doma. Svou silou na hřištích soupeře jsou obecně známí, já sám jsem je viděl hrát proti našemu středečnímu soupeři, Rakušanům, a to byl koncert.

Obrana je základ úspěchu

V sobotu mi udělala velikou radost obrana. Nevím, čím to je, ale zadní řady nám hrají jako už dlouho ne. Jen si to vezměte: mužstvo s takovým útokem jako Nizozemci a naši mladí vzadu je vlastně k ničemu nepustí. Samozřejmě nebýt té souhry chybiček, které předcházely gólu van Nistelroojie. Jinak ale musím defenzivu pochválit. Ujfaluši, Jankulovski, Bolf - hrají jako z partesu.

Navíc je v Brücknerově výběru jeden z nejlepších evropských gólmanů. Čech je skutečně třída, při některých zákrocích jsem chvílemi zapomínal i dýchat. Škoda branky do šatny, to je jedna z nejhorších věcí, která může celé mužstvo potkat. Totálně nabourá taktiku, sám vím, že kouč měl střídaní připravena úplně jinak, ale podle vývoje zápasu musel před druhou půlí všechno narychlo měnit. Ale zase na druhou stranu: pořád lepší dostat gól těsně před půlí než těsně před koncem, že?

Koller na mě působí lepším dojmem

Nevýrazný výkon Tomáše Rosického mě ani příliš nepřekvapil. Byl zraněný, dlouho nehrál a navíc jej trenér "odměnil" i defenzivní" prací a na tu on moc není. Mám pocit, že parádní hru od něj čekali asi jenom novináři, což je obrázek, který Tomáše bohužel provází. Noviny z něj udělaly hvězdičku, ztotožňují celé mužstvo s jeho jménem.

Ale Tomáš není žádný velký tahoun týmu, spíš naopak. Když to srovnám, tak jak v reprezentaci, tak v Borussii na mě lepším dojmem působí Honza Koller. To je skutečně velký hráč. Ale od kritiky dál, uvidíme, jak se "Rosa" předvede proti Rakousku.

Na středeční zápas jsem moc zvědavý. I když sám moc dobře vím, jak je leckdy těžké udělat povinný krok, jsem v tomto případě optimista. A myslím, že i kluci jsou dost vyspělí na to, aby si to uvědomili. Dobré by bylo dát rychle první branku, pak by se mohl urodit třeba i pěkný rakouský debakl. Budeme hrát asi na dva hrotové útočníky, tak proč by to tam nepadalo. Na utkání se sejde hodně diváků a kluci se určitě předvedou.

Reklama

Související témata: