Hlavní obsah

Hledání nového reprezentačního kouče nepokročilo, Pelta o něm bude po návratu z Tahiti jednat

Aktualizováno

Dočasnému reprezentačnímu trenérovi Josefu Pešicemu se působení u české fotbalové reprezentace protáhne zřejmě až do konce roku. A dost možná, že i na pár týdnů v roce příštím, neboť hledání nového kouče pro národní tým nijak nepokročilo ani poté, co se šéf českého fotbalu Miroslav Pelta vrátil z Tahiti a sešel se na Strahově se svou fotbalovou vládou. Pešice tak povede mužstvo jak v posledních dvou kvalifikačních střetnutích na Maltě a v Bulharsku, ale i v listopadové přípravě.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Miroslav Pelta se vrátil z Tahiti a nyní bude hledat nového reprezentačního kouče.

Článek

Nejvyšší fotbalový boss Pelta si vzal nad reprezentací gesci, takže teď je na něm, aby přišel s řešením, koho na lavičku národního týmu pro příští kvalifikační cyklus posadí. Bílkovu abdikaci hned po konci kvalifikačních nadějí v Turíně přijal, nad novým koučem intenzivně dumá a jedná. I teď, kdy se vrátil z Tahiti, kde působil jako technický delegát FIFA na světovém šampionátu v plážovém fotbale.

Čas je vlastně až do února

„Informoval nás pouze o tom, jak chce postupovat," prozradil generální sekretář Rudolf Řepka po skončení výkonného výboru, neboť Pelta spěchal na další jednání. „Každopádně po posledních dvou kvalifikačních duelech na Maltě a v Bulharsku a přípravném listopadovém zápase bude současný realizační tým rozpuštěný a na novém trenérovi bude, aby si jmenoval svůj."

Nový trenér by měl být znám nejpozději do 23. února příštího roku, kdy se losuje kvalifikace o postup na evropský šampionát 2016. V ní bude mít nový trenér jednu jistotu - o body se bude hrát pouze na pražské Letné, v Edenu a v Plzni.

„To proto, že UEFA požadovala, aby každá členská země dopředu určila maximálně tři stadióny, na nichž se bude kvalifikace hrát. Vybrali jsme proto Prahu a Plzeň," informoval Řepka a promptně dodával, že ani moravské města nepřijdou zkrátka. „Budou se tam hrát přípravné zápasy."

Dopis o sázkách už FAČR má

Posun v hledání nového reprezentačního trenéra nenastal, FAČR však ve čtvrtek obdržela od Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality text obvinění v souvislosti s nedávno odstartovanou sázkařskou aférou. Usnesení převzal bezpečnostní manažer FAČR Martin Synecký a hned ho předal disciplinární komisi. Ta se jim ještě týž den bude zabývat a rozhodne o dalším postupu.

Asociace tak již má konkrétní jména všech 12 osob figurujících v kauze. Do projednání dalšího postupu je ale zveřejňovat nebude. "Zatím nemůžeme prozradit konkrétní jména. Mohu jen potvrdit, že jde o dvanáct osob," řekl Synecký.

V případě prokázání viny může soud za přijetí úplatku uložit až dvanáctiletý trest odnětí svobody, za podplácení až šest let vězení. Konkrétní trestní sazba za oba trestné činy se ale odvíjí mimo jiné od výše prospěchu, který pachatel zamýšlel získat. Pachatele lze potrestat také zákazem činnosti, propadnutím majetku nebo pokutou.

Na fotbalové půdě může disciplinární komise zastavit hráči činnost na dva roky až pět let a udělit pokutu až do výše půl miliónu korun, pokud k provinění došlo v první nebo druhé lize. U nižších soutěží jsou i úměrně nižší pokuty.

Reklama