Hlavní obsah

Žádná televize, žádný počítač, žádný trénink. Hübschman žil měsíc v temném pokoji

Praha

Patálií zažil během dlouhé fotbalové kariéry nepočítaně. Zdánlivě banální zánět rohovky v minulých týdnech byl však pro Tomáše Hübschmana, záložníka Šachtaru Doněck, těžkou zkouškou trpělivosti. Vynechal tři zápasy české reprezentace, pět týdnů chyběl i v sestavě ukrajinského šampióna.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Tomáš Hübschman ze Šachtaru Doněck stíhá Ryana Giggse z Manchesteru United (vpravo) v utkání Ligy mistrů.

Článek

Problém se zánětem rohovky Hübschmana postihl už před srpnovým utkáním reprezentace v Maďarsku. „Byl jsem měsíc zavřený doma v pokoji, bral antibiotika a čtyři různé druhy kapek, k tomu ještě gel do očí. Skoro vůbec jsem nevycházel ven. Lékař mi doporučil, abych byl v temném prostředí, takže jsem měl pořád zatažené závěsy a nesměl koukat na televizi nebo do obrazovky u počítače. Ale viděl jsem normálně. Dostaly se ke mně zprávy, že jsem neviděl, což byl pochopitelně nesmysl," popisoval zkušený záložník během pondělního srazu české fotbalové reprezentace před zápasy na Maltě a v Bulharsku.

Prožil si skutečná muka. Nebylo mu dopřáno dbát ani na fyzickou stránku. „Vůbec jsem se neudržoval, protože jsem se nesměl zpotit. Nemohl jsem fakt dělat nic, jen vytvořit podmínky, aby zátěž pro oči byla co nejmenší," vyprávěl.

Pro otce dvou malých dětí nebylo úplně nejsnadnější pokyny lékařů dodržet bez porušení. „V začátku léčby byla rodina pryč, poslední dva týdny jsme byli všichni společně. Já v jednom pokoji, zbytek rodiny ve všech ostatních. Nechtěl jsem zbytečnou zátěží léčení protahovat. Když člověk půjde s angínou jen v trenýrkách na mráz, také si moc nepomůže. Tudíž jsem se maximálně řídil pokyny doktora."

Rychle se dostal zpět do formy

Když dostal povolení k návratu do tréninkového procesu, byl rychle v ideálním stavu. „Jde o individuální záležitost. Já začal jednu neděli s tréninkem a za deset dnů jsem absolvoval zápas Ligy mistrů. Cítím se stejně dobře jako v době, než mě zánět rohovky postihl," říkal čtyřiapadesátinásobný reprezentant.

Kvůli zdravotním patáliím zmeškal dva kvalifikační zápasy národního týmu proti Arménii a Itálii, které prakticky zhatily šance na postup do baráže o MS 2014. I přes trable měl dokonalý přehled. „Na zápas s Arménií jsem se šel v Praze podívat. Nebylo pro mě snadné sledovat kluky pouze z tribuny. Kdybychom doma zvládli duel s Arménií, možná by vše v Itálii dopadlo jinak. Psychické i fyzické síly by pro zápas v Turíně určitě byly na jiné úrovni, než když kluci cestovali k druhému utkání po prohře," přemítal dvaatřicetiletý borec.

Na poslední dva zápasy kvalifikace o MS 2014 dorazil s vědomím, že šance na postup je téměř nulová. „Každý v týmu cítí situaci podobně. Koncentruji se především na naše výkony, abychom hráli dobře a bodovali. Šance na baráž je minimální. Budeme se snažit získat šest bodů, ale postup není jen v naší moci. Nebudu přece tvrdit, že postoupíme, když jsme dva roky nebyli schopni pravidelně vyhrávat. Asi není doba na to, abychom najednou z ničeho měli postupovat," přiznal Hübschman v narážce na skutečnost, že Češi zvládli vítězně za sebou naposledy dvě utkání během mistrovství Evropy 2012, když porazili Řecko a Polsko.

Možností, že z bezvýchodné situace by český tým do baráže skutečně proklouzl a šanci bojovat o Brazílii dostal, si mysl nezatěžuje. „Stát se může cokoliv. Nikdo by určitě neřešil, zda jde o zásluhu současného či minulého trenéra. Ale my jsme dvakrát za sebou naposledy vyhráli hodně dávno. Nikdy jsme v nynějším kvalifikačním cyklu neměli sérii vítězství. Byli jsme nahoře, dole, pak zase nahoře. Po dobrém výsledku v kvalifikaci vždy přišla třeba špatná příprava," uvědomuje si nevyrovnanou výkonnost minulých měsíců.

Reklama