Hlavní obsah

Reprezentační konkurs pokračuje. Nahradit Rosického ale nejde, brání se další adept Hušbauer

Valletta

Kolik jen už se jich na jeho místě vystřídalo?! Svého času Plašil, ale třeba také Jiráček, někdy Darida, a jindy zase Kolář. Teď je řada na Josefu Hušbauerovi, aby v reprezentaci zkusil nahradit Tomáše Rosického. Aby převzal roli legionáře z Arsenalu, jehož častými zraněními a omluvami národní tým trpí a strádá. Tedy jeho hra strádá, neboť absence Rosického dirigentských schopností, kumštu číst hru, překvapovat protivníka a mnohdy i spoluhráče nečekanými nápady a přihrávkami je pochopitelně na projevu mužstva patrná. „Nahradit Rosu ale přece nejde, je to fotbalista úplně jiných kvalit,“ brání se Hušbauer.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Josef Hušbauer na tréninku národního mužstva.

Článek

Má pravdu, Rosický se nahradit nedá. Shodují se na tom unisono všichni. Fanoušci, fotbaloví experti, stejně jako reprezentační trenéři, kteří vedli mužstvo před momentálním koučem Pešicem, a zřejmě i ti, kteří přijdou po něm. Bílek, Hašek, Rada, všichni, co na lavičce národního týmu sedávali. "Je to náš klíčový hráč, který v mnoha zápasech dělá rozdíl mezi týmy," říkával pragmaticky Michal Bílek, dokud ještě reprezentaci vedl.

Pešice si ho vybral promptně

„Je to rána," povzdechl si i Josef Pešice pověřený trenérskou rolí pro zbytek zpackané kvalifikace, když zjistil, že Rosický navzdory předchozím příslibům za reprezentací nedorazí a na Maltě a v Bulharsku s ním nemůže počítat.

Promptně si proto vyhlédl náhradu. Třiadvacetiletého Josefa Hušbauera. „Původně jsem počítal, že by operoval vedle Rosického, teď ale role přeskupím. Ve Spartě má jednu z vůdčích rolí, proto bych byl rád, aby se k ní dopracoval i v reprezentaci," uvažoval Pešice hned během prvního dne soustředění, že právě Hušbauer nastoupí jako podhrotový hráč a bude tudíž mužstvo dirigovat.

„V nároďáku si tuto roli ostatně zkusil už v srpnové přípravě v Maďarsku a vyrovnal se s ní," upozorňoval Pešice.

Lichotivá, ale také silná slova

Jasně, že se Hušbauerovi podobná slova dobře poslouchala. Pochopitelně že mu lichotila. „Hezké něco takového slyšet, ale mluvit o mně jako o náhradě za Rosického jsou silná slova. Rosa nahradit nejde, protože je to fotbalista úplně jiných kvalit," brání se podobnému srovnání. „Pokud dostanu šanci, bude se prostě snažit o co nejlepší výkon," dodává věcně. „Pak nechám na jiných, aby srovnávali."

Sám si ovšem uvědomuje, že role, kterou mu určil trenér Lavička ve Spartě a úkoly, jež pro něho bude mít Pešice v národním týmu, se liší.

„Ve Spartě hrajeme jen na jednoho útočníka, takže operuju pod Lafatou a na všechno jsme jen sami dva. Nároďák bude hrát na dva útočníky, takže budu mít větší výběr a víc možností. Zvláště, když se do ofenzivy budou zapojovat i krajní záložníci," přemítá Hušbauer, že by mu role v reprezentaci měla vyhovovat víc.

Po Rosově desítce nešilhá

Nahradit ale Rosického se vším všudy? „Snad přímočarostí. Když dostanu balón, snažím se ho hrát dopředu, hledat spoluhráče a připravovat jim příležitosti," míní Hušbauer, ale dál už se nechce do srovnávání s Rosickým vůbec pouštět.

Ba ani jeho desítku si nemíní v pátečním večeru na Maltě obléknout. „Zůstanu u své sedmičky," pravil rozhodně, protože si uvědomuje, že nikoli číslo na dresu, ale výkon v pátečním večeru proti týmu domácí Malty bude směrodatný, jak další reprezentační konkurs na Rosického nástupce dopadne.

„Vyhrát ale musíme. Třeba jedna nula, ale vyhrát. I tady šel fotbalu dopředu a my se ostatně už v domácím zápase přesvědčili, že Malťané nejsou žádní nazdárci," připouští, že jeho kvalifikační pokus v tomto konkursu nebude zase až tak snadný.

Reklama

Související témata: