Hlavní obsah

Konec fotbalových přáteláků? Může je nahradit liga národních týmů, Češi by začali ve třetí divizi

Praha

Přátelským zápasům fotbalových reprezentací v Evropě možná brzy odzvoní. Evropská asociace UEFA totiž zvažuje radikální změnu v oblasti mezistátních zápasů mimo kvalifikační termíny, které by mohla v budoucnu nahradit liga národních týmů, tedy jakási obdoba hokejové Euro Hockey Tour.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Reprezentace budou možná místo přátelských zápasů hrát ligu národních týmů.

Článek

Novátorská myšlenka už přišla na přetřes koncem září na kongresu UEFA v Dubrovniku. Návrh konceptu nové soutěže, která by mohla být spuštěna od roku 2018, jako první zveřejnil norský deník Dagbladet.

Návrh počítá s tím, že by se všechny členské země rozdělily na základě koeficintu národního týmu do devíti divizí od nejlepší do nejhorší s tím, že nejlepší z každé z divizí by postupoval o úroveň výš a naopak nejhorší celek by sestoupil níž. Vítěz první divize by se tak stal vítězem celé ligy.

Za současné situace by Česká republika v nové soutěži patřila do třetí divize spolu s Ukrajinou, Dánskem, Švýcarskem, Belgií a Maďarskem. Elitní divizi by hrálo Španělsko, Itálie, Portugalsko, Německo a Nizozemí.

Liga pro všechny a bez kvalifikace

„Je pravdou, že série zápasů je jedním z modelů, které diskutujeme," prozradil šéf norského fotbalového svazu Yngve Hallen, jenž je zároveň členem komise UEFA pro mezinárodní turnaje. UEFA by zároveň chtěla vlastnit vysílací práva na všechny zápasy nové soutěže a pokusit se prostřednictvím centralizovaného marketingu a televizních práv zopakovat úspěch klubové Ligy mistrů.

„Tím se už inspirovala Evropská liga. Podobnou věc budeme chtít prozkoumat v souvislosti s novou Národní ligou, jak by to mohlo zapůsobit na trhu," pokračoval norský funkcionář.

Zároveň doplnil, že jednoznačným požadavkem evropských svazů je, že všechny členské státy by měly mít do soutěže rovný přístup a neměla by existovat žádná kvalifikace. Zároveň by měla fungovat na soutěžním principu a na jasně srozumitelném systému pro fanoušky.

„Shodli jsme se na tom, že je těžké zvýšit zájem o přátelské zápasy. Zabývali jsme se tím, zda bychom mohli kombinovat klasické kvalifikace s ligovým formátem zápasů místo přáteláků. Určitě stojí za to tuto možnost prozkoumat, ale jasně jsme si řekli, že nová soutěž nemůže mít v žádném případě dopad na kvalifikace. Ty mají jednoznačnou prioritu," potvrdil deníku Aftonbladet švédský svazový funkcionář Karl-Erik Nilsson.

Podle něj se vedle modelu s devíti divizemi sestavenými podle výkonnostního koeficientu uvažuje také o formátu založeném na skupinách podle geografického hlediska.

Snaha o novou soutěž ale naráží na zájmy fotbalově nejsilnějších evropských zemí, které by přišly o možnost lukrativních zápasů například s jihoamerickými reprezentacemi.

Jak by mohlo nyní vypadat rozdělení divizí ligy národních týmů
Podle deníku The Guardian
1. divize: Španělsko, Německo, Nizozemí, Itálie, Anglie, Portugalsko
2. divize: Rusko, Řecko, Chorvatsko, Švédsko, Francie, Bosna a Hercegovina
3. divize: Ukrajina, Dánsko, Švýcarsko, Belgie, Maďarsko, Česká republika
4. divize: Irsko, Srbsko, Norsko, Slovensko, Turecko, Izrael
5. divize: Slovinsko, Rakousko, Rumunsko, Černá hora, Polsko, Finsko
6. divize: Skotsko, Arménie, Bulharsko, Lotyšsko, Estonsko, Bělorusko
7. divize: Wales, Severní Irsko, Albánie, Island, Litva, Makedonie
8. divize: Gruzie, Moldávie, Azerbajdžán, Lucembursko, Kypr, Kazachstán
9. divize: Lichtenštejnsko, Faerské ostrovy, Malta, Andorra, San Marino, Gibraltar
Líbí se vám myšlenka ligy národních týmů?
Ano
86,2 %
Ne
13,8 %
Celkem hlasovalo 24351 čtenářů.

Reklama