Hlavní obsah

Pelta má smůlu. Plzeň trenéra Vrbu k reprezentaci neuvolní

Plzeň
Aktualizováno

Trenér Pavel Vrba českou fotbalovou reprezentace nepřevezme. Minimálně do června 2015 je smluvně vázán ve Viktorii Plzeň a její vedení trvá na dodržení kontraktu. Šéf západočeského klubu Tomáš Paclík sdělil předsedovi Fotbalové asociace České republiky Miroslavu Peltovi, že kouče pro potřeby národního mužstva neuvolní.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský trenér Pavel Vrba (v popředí) k reprezentaci podle šéfa Viktorie Tomáše Paclíka nepřijde.

Článek
Fotogalerie

„Nechceme se účastnit žádných mediálních her. Naopak nám jde o jasné stanovisko z pohledu Viktorie. Neuvolníme Pavla Vrbu k reprezentaci nyní, ani v zimě, či po ukončení probíhající sezóny. Jde o naše konečné stanovisko, na němž nic nezmění ani případné další schůzky," prohlásil Tomáš Paclík, šéf plzeňské Viktorie.

„Nejde nám přitom o finanční náhrady či zákulisní hry. Chtěli jsme naše stanovisko jasně sdělit veřejnosti i vedení asociace, aby se nezabývalo falešnými cestami a mohlo rovnou hledat trenéra pro národní mužstvo," doplnil ještě Paclík, který ještě než včera oficiální stanovisko prezentoval veřejně, kontaktoval předsedu FAČR Miroslava Peltu. „Mluvili jsme spolu po telefonu. Nechtěl jsem ho informovat přes média," prozradil Paclík.

Vrba vede Viktorii od října 2008. Kontrakt s týmem úřadujícího českého šampióna má do června 2015. „Neumím si představit, že bychom trenéra Vrbu pustili před vypršením smlouvy. Nechceme totiž vyletět jako jiné kluby jen na dva nebo tři roky. Netvrdím, že lze dosáhnout ještě větších úspěchů ve sportovní rovině. Ale naší prioritou je, aby náš úspěch byl trvalý. A setrvání na nynější úrovni hodláme dosáhnout právě díky Pavlu Vrbovi," vysvětloval Paclík.

Odmítá, že by uvolnění současného trenéra Plzně pro potřeby reprezentace znamenalo jeho nezodpovědnost vůči českému fotbalu. „Je otázka, zda oslabení předního českého klubu představuje více, než kdyby se trenér Vrba přemístil k reprezentaci," usmál se Paclík.

Vrba naznačil, že od Pelty konkrétní nabídku na vedení českého národního mužstva při osobním setkání nedostal. „Hovořili jsme o spoustě věcí. Šlo spíše o debatu, zda bych měl zájem reprezentaci vést. Vzhledem k dění posledních dnů však bylo nevyhnutelné jasně deklarovat, že zůstávám trenérem Plzně," prohlásil devětačtyřicetiletý trenér.

Vrba: U slovenské reprezentace jsme byli dál než v případě české

Netajil, že se mu lákavé myšlenky na možnost vést národní tým hlavou honily. „Když trenéra někdo osloví s možností ujmout se reprezentace, i kdyby šlo o Nový Zéland, přemýšlíte o tom. Kdybych Peltovi řekl, že nemám zájem, vůbec žádná schůzka by neproběhla," připustil plzeňský trenér, jak lákavá byla vidina usednout na místo uvolněné Michalem Bílkem.

„Ale je důležité, aby k dohodě nejprve dospěla jednání mezi klubem a svazem," vysvětlil Vrba a netajil, že když na jaře 2012 rokoval o působení na lavičce slovenské reprezentace, dospěla jednání do pokročilejší fáze než s Peltou. „U slovenské reprezentace jsme byli dál než v případě české," řekl Vrba.

Odmítl, že by s plzeňským celkem v podobě dvou titulů, stejného počtu účasti v Lize mistrů a čtyř sezón v řadě v evropských pohárech dosáhl maxima, tudíž je jeho motivace vyčerpána. „Nemyslím si, že jsme dosáhli strop. Jen si noví hráči musí zvyknout, že v Plzni nejsou kvůli desátému či jedenáctému místu. V první fázi jsou nově příchozí borci možná spokojeni, že dorazili do klubu, který funguje, což se musí změnit. Beru to i jako úkol pro sebe," přemítal Vrba.

Nijak přitom netajil, že při kolísavých výsledcích jeho týmu v posledních týdnech mu jen pramalou radost dělala výkonnost hlavního rivala z pražské Letné. „Sparta má mimořádnou formu. Zpočátku nehrála tak dobře, ale momentálně hraje velmi dobře. Nezbývá mi než věřit, že jim nynější pohoda nevydrží," usmál se Vrba.

Měl by Pavel Vrba trénovat národní mužstvo?
Ano, je to ideální kandidát
15,4 %
Neměl - je dobře, že zůstane v Plzni
77,8 %
U reprezentace si přeji někoho jiného
6,8 %
Celkem hlasovalo 10653 čtenářů.

Reklama

Související témata: