Hlavní obsah

V další fázi kvalifikace bez Heinze a Kováče

PRAHA

K žádným výrazným změnám nedošlo oproti poslednímu zápasu se Slovinskem v nominaci české fotbalové reprezentace pro kvalifikační zápasy s Finskem a Andorrou. Trenér Karel Brückner stále nemůže počítat se zraněným kapitánem Tomášem Galáskem, naproti tomu se do sestavy vrací Karel Poborský a také Tomáš Ujfaluši. Místo nezbylo na Radoslava Kováče a Marka Heinze.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Karel Brückner

Článek

Kromě Galáska se český národní tým v dalších bojích o postup na mistrovství světa 2006 musí obejít i bez jeho spoluhráče z Ajaxu Zdeňka Grygery, který je momentálně rovněž na listině zraněných.

Jste spokojení s nominací fotbalové reprezentace?
Hlasujte v anketě na konci článku!

"Místo Grygery bude alternovat Jiránek, tak jak už naznačily poslední zápasy. Galáskův post zaujme nejspíše Jan Polák, který se prezentuje dobrými výkony v lize. Ale vše se bude odvíjet podle změny herního stylu, pak by na Galáskově místě mohl nastoupit i Jiří Jarošík nebo Roman Týce," osvětlil Brückner možné alternativy v sestavě.

Kováč nehrál dobře, Heinz vůbec

V nominaci chybějí dva odchovanci olomouckého fotbalu Radoslav Kováč a Marek Heinz. "Zkrátka dostali přednost jiní hráči. Kováč v poslední době nepředváděl nejlepší výkony a Heinz jak známo nebyl v dostatečné herní zátěži," argumentoval trenér, jehož kořeny jsou rovněž svázány s Olomoucí.

I proto se Brückner nevyhnul otázce, jak reagoval na blížící se návrat Heinze do české ligy. "Pro Heinze je to bezesporu pozitivní, že bude znovu v české lize a bude na očích. Nicméně okolnosti jeho příchodu jsou poněkud diskutabilní," dodal Brückner s tím, že hráči nijak neradil s jeho návratem do Čech.

Dostane šanci Šmicer?

Trenéři narozdíl od Heinze dlouho zvažovali, zda nepovolají do reprezentace také Vladimíra Šmicera, jenž začal pravidelně nastupovat v Liverpoolu. "Povolání Šmicera jsme vážně nejvíce zvažovali. Uvidíme ještě, jak si povede, nyní bude hrát Liverpool ve středu a v neděli. Nicméně ta nominace není úplně konečná, takže není vyloučené, že by se mohl do sestavy ještě dostat," potvrdil Brückner.

Zároveň odhalil další dvě jména, která nejsou ještě zcela bez šancí se v nominaci objevit. Kromě Grygery, který by se mohl dostat do formy po zranění, jmenoval reprezentační lodivod ještě obránce Milana Fukala, který poslední dobou hraje také pravidelně.

Dál už se Brückner věnoval rozboru nejbližšího soupeře z Finska. "Je to mužstvo se stabilizovaným kádrem, hrajícím v rozestavení 4-2-3-1," řekl kouč současně s vyjmenováváním takřka celé tradiční sestavy severského soupeře. Zároveň neopomněl zdůraznit, že kádr Finska je složen z hráčů z anglické Premier league, Bundesligy a Francie a není vhodné soupeře podcenit.

S Andorrou se ve Španělsku hrát nebude

S Finskem se český tým utká v sobotu 26. března v Teplicích, proti Andoře nastoupí o čtyři dny později v Andorra la Vella. Existovala možnost, že by se utkání odehrálo v sousedním Španělsku, ale proti byly vysoké finanční náklady a problémy vznikaly také při jednání o televizních právech.

Nominace fotbalistů ČR na zápasy s Finskem a Andorrou:
JménoKlubČR
Brankáři:starty/góly
Jaromír BlažekSparta Praha9/0
Petr ČechFC Chelsea28/0
Antonín KinskýSaturn Ramenskoje5/0
Obránci:
René BolfAJ Auxerre31/0
Tomáš UjfalušiACF Fiorentina34/2
Tomáš HübschmanŠachtar Doněck18/0
Marek JankulovskiUdinese Calcio39/6
David RozehnalFC Bruggy10/0
Roman TýceMnichov 186024/1
Martin JiránekSpartak Moskva17/0
Záložníci:
Karel PoborskýSparta Praha101/7
Jiří JarošíkFC Chelsea21/0
Štěpán VachoušekAustria Vídeň21/2
Jaroslav PlašilAC Monako5/1
Jan PolákSlovan Liberec3/1
Tomáš RosickýDortmund44/9
Libor SionkoAustria Vídeň15/1
Útočníci:
Milan BarošFC Liverpool35/21
Tomáš JunSparta Praha2/1
Jan KollerDortmund61/34
Vratislav LokvencVfL Bochum65/9

Reklama