Hlavní obsah

Do jednadvacítky se vrací útočník Mönchengladbachu Svěrkoš

Útočník Borussie Mönchengladbach Václav Svěrkoš se znovu vrací do nominace fotbalové reprezentace do jednadvaceti let. Exostravský střelec se sice kvůli plnění klubových povinností nezúčastnil únorového srazu a přípravného utkání proti ligovému týmu Teplic, ale na blížící se utkání evropské kvalifikace proti Finsku s ním trenér Ladislav Škorpil opět počítá.

Foto: PRÁVO

Václav Svěrkoš

Článek

Oproti únorové nominaci tentokrát v týmu "lvíčat" nefiguruje defenzivní hráč Slovácka Václav Procházka a kouč Škorpil se příští pátek v duelu proti stejně starým Finům v Mladé Boleslavi bude muset obejít navíc bez dvou členů základní sestavy. Žluté karty vyřadily právě na zápas s Finskem ze hry pravého obránce Teplic Josefa Kaufmana a citelně mu bude chybět i ofenzivní záložník Filip Trojan.

Hráč bundesligové Bochumi si před týdnem přetrhl vazy v levém koleni a minimálně půl roku bude mimo hru. "Kaufman i Trojan nám budou chybět. Musíme teď najít vhodné alternativy, ale už začátek jarní části ligové sezony ukázal, že řada našich hráčů je využitelná na více postech," prohlásil Škorpil na dnešní tiskové konferenci v Praze.

Sivok jako příklad

Jako příklad uvedl záložníka a kapitána výběru Tomáš Sivoka, který se ve Spartě přemístil na post stopera, a slávistu Martina Latku, který v jednadvacítce hraje středního obránce, ale v klubu operuje v záloze. A například brněnský záložník Lukáš Hlavatý by proti Finům měl zaujmout místo Kaufmana na pravé straně obrany. "Je vždycky lepší, když jsou hráči využitelní na více postech," komentoval to Škorpil, jehož tým se sejde příští pondělí v Kosmonosech.

V případě potřeby před blížícím se zápasem s Finskem může sáhnout také mezi kvartet náhradníků. V širší nominaci jsou blšanský záložník Lukáš Michal jeho spoluhráč a útočník David Střihavka, útočník z Olomouce Michal Hubník a také defenzivní hráč Slovácka Václav Procházka.

České jednadvacítce zatím v tabulce první kvalifikační skupiny patří druhá pozice, po třech odehraných zápasech má na kontě sedm bodů a na vedoucí Rumunsko ztrácí dva. Oproti Rumunům má ale Škorpilův tým zápas k dobru. Finsko zatím figuruje po čtyřech utkáních na předposlední, páté pozici se ziskem tří bodů. Utkání mezi Českou republikou a Finskem se hraje v pátek 25. března od 16:40 v Mladé Boleslavi, přímým přenosem jej bude vysílat televize Prima.

Nominace:
Brankáři: Antonín Buček (Baník Ostrava, 1 start v jednadvacítce/0 branek), Tomáš Grigar (Sparta Praha, 7/0),
Obránci: Radek Dosoudil (Jablonec, 3/0), Roman Hubník (Olomouc, 5/0), Michal Kadlec (Sparta Praha, 8/1), Martin Klein (Teplice, 7/0), Martin Latka (Slavia Praha, 9/0),
Záložníci: Lukáš Hlavatý (1. FC Brno, 6/0), Tomáš Jirsák (Hradec Králové, 2/0), Lukáš Magera (Baník Ostrava, 7/1), Milan Petržela (Slovácko, 9/0), Tomáš Sivok (Sparta, 13/2), Václav Zapletal (Zlín, 1/0),
Útočníci: Roman Bednář (Mladá Boleslav, 1/0), Aleš Besta (Púchov, 4/1), Petr Mikolanda (Viktoria Žižkov, 6/2), Michal Papadopulos (Ostrava, 6/0), Václav Svěrkoš (Borussia Mönchengladbach 16/4).

Reklama