Hlavní obsah

Fotbal půjde až ze záznamu. Finále Davis Cupu je větší událost, ale mohli dávat obojí, míní Čech

Jan KrůtaSport.czPrávo

Fotbaloví fanoušci si přímý přenos z páteční přípravy s Kanadou v televizi nevychutnají, sledovat ho mohou kvůli kolizi s finále Davis Cupu pouze na webu České televize. Brankář Petr Čech, který reprezentaci povede do zápasu jako kapitán, tuhle situaci poměrně chápe.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Petr Čech na tréninku fotbalové reprezentace.

Článek

Souhlasíte s tím, že tenis dostal přednost?

Finále Davis Cupu je samozřejmě větší událost než příprava s Kanadou. Ale spíš bych počítal s tím, že to dají na nějaký další program. Kanálů, kde by se dal fotbal vysílat, má televize dost. Každý by si pak mohl vybrat, na co se bude dívat.

Hledáte na Kanadu motivaci těžko, když o nic nejde a navíc hrajete s nezajímavým soupeřem?

Pro mě osobně je motivací každý zápas za reprezentaci. Je důležité, abychom to odehráli dobře. Nejen pro trenéra a fanoušky, ale i sami pro sebe. Není důležité, kolikátí jsou Kanaďani v žebříčku. Fotbal hrajeme i pro vlastní uspokojení a počítá se každé vítězství.

Kanada nedala v posledních osmi zápasech jediný gól. Věříte, že to bude pokračovat i proti vám?

V první řadě bude záležet na nás, jak budeme bránit. Každý zápas je jiný. Oni nedávno prohráli s Austrálií 0:3, ale v první půli měli tři velké šance. Kdyby šli do vedení, mohlo to vypadat úplně jinak. Doufám, že nulu udržíme, ale když to někdo trefí z třiceti metrů do šibenice, můžete mu jen zatleskat. S tím se nic dělat nedá.

Zvažoval jste, jestli na Kanadu přijedete?

Neříkám, že by mi pár dní volna v tom nabitém programu nepřišlo vhod, ale trenér Pešice chtěl, abych přijel a já to rád akceptoval. Nejsem zraněný a zápasy si nevybírám. Za nároďák hraju vždycky rád. Za celou dobu, co jsem v reprezentaci, jsem chyběl, jen když jsem byl zraněný. Omluvil jsem se jen jednou na zápas s Tureckem, protože jsme se s Chelsea těsně před tím vraceli z Asie a kvůli aklimatizaci bych tam byl k ničemu.

Neděsí vás trochu vzpomínka na poslední zápas reprezentace v Olomouci? V březnu jste zde prohráli v kvalifikaci 0:3 s Dánskem...

Kdybychom si vybírali stadióny jen podle výsledků, tak už bychom pomalu neměli kde hrát. Tolik stadiónů vyhovujících mezistátním zápasů u nás není (smích). Ale v Olomouci byl vždycky o fotbal zájem a věřím, že lidi přijdou i na Kanadu. S posledním zápasem tady máme nepříjemnou zkušenost, ale nehraje to žádnou roli.

Reklama

Související témata: