Hlavní obsah

Kanadský obránce Hainault se vrátil do Česka: vybaví si Sivoka i sprostá slova

Jan KrůtaSport.czPrávo

Je to už čtyři a půl roku, co kanadský obránce André Hainault opustil českou ligu, kde působil v Mostě a půl roku i na hostování ve Spartě. Fotbal ho pak zavál do americké MLS, zažil i krátké intermezzo ve Skotsku a od léta získal dvouletý kontrakt v druholigovém německém Aalenu. „Moc jsem se sem těšil, bude to pro mě speciální zápas,“ říká sedmadvacetiletý reprezentant Kanady před pátečním duelem proti České republice.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Andre Hainault (vlevo) při přípravě kanadského národního týmu v Olomouci.

Článek

Máte zvýšenou motivaci?

Bude to pro mě hodně zvláštní zápas díky tomu, že jsem tady působil. Nastoupíme proti skvělému mužstvu, je to pro nás velká výzva. Máme hodně mladých hráčů, nového trenéra a procházíme takovou obměnou, takže se pořád ještě sehráváme.

Vybavil jste si z dřívější doby stadión v Olomouci?

Hrál jsem tu s Mostem i se Spartou. Minimálně dvakrát. Ale ve Spartě jsem byl asi jen na lavičce. Tenkrát tady nebyla ta tribuna a myslím, že jsem tu ani jednou neprohrál, tak by bylo hezké v tom pokračovat i v pátek. Ale bude strašně těžké něco uhrát proti Čechům. Vyhrát chcete každý zápas, jenže někdy je to hodně obtížné. Chceme předvést to nejlepší, co v nás je.

Na vítězství čeká Kanada už dvanáct zápasů...

Je to dost dlouhá doba, ale jak už jsem říkal, mužstvo prochází obměnou a postupně se sehráváme. Ještě je spousta věcí, na kterých ještě musíme pracovat.

Je pro kanadské hráče motivací zahrát si proti Čechovi a spol.?

Obrovská. Vždyť zrovna Čecha hltá spousta našich hráčů v televizi. Já hrál proti některým reprezentantům v Gambrinus lize, hodně jich znám, i když jste taky omladili. Třeba s Tomášem Sivokem jsem působil ve Spartě. Kamarádily se spolu i naše manželky.

Potkali jste se v Olomouci se Sivokem?

Ne, neviděl jsem ho hodně dlouho. Od chvíle, co jsem odešel ze Sparty, v kontaktu nejsme. Ale v Besiktasi s ním hraje jeden kanadský fotbalista (záložník Hutchinson - pozn. aut.) a od něj mám nějaké informace. Těším se, až Tomáše uvidím při zápase.

Česko jste opouštěl po čtyřech sezónách v roce 2009. Stihl jste se sem od té doby někdy podívat?

Nikdy, fotbal mě zavedl zase do jiných míst na světě. Ale jakmile jsme sem teď přijeli, okamžitě jsem si vybavil česká slova i život v České republice. Hlavně ta neslušná slova (úsměv).

Před touto sezónou jste podepsal smlouvu v druholigovém německém Aalenu, ale zatím jste toho moc neodehrál.

Je to pro mě nové, potřebuji se v novém týmu usadit. To vždycky nějakou dobu trvá. Ale jsem tam moc spokojený. Hrát v Německu, to je pro fotbalistu dobrá adresa. I ve druhé lize. A je to i dobrá země na život. Předtím jsem byl čtyři roky v Americe, s Houstonem jsem si jednou finále MLS a fotbal jsem si tam taky užíval. Zatím jsem s kariérou spokojený.

Máte z působení v Česku stále nějaké kamarády?

Jsem v kontaktu s Vitalijem Trubillou, který se mnou byl v Mostě a pak šel do Slavie. Vrátil se do Běloruska, ale voláme si spolu.

Reklama

Související témata: