Hlavní obsah

Příprava s Kanadou by měla smysl jen tehdy, pokud by ji sledoval i nový reprezentační trenér

Olomouc

Čekalo se, že se dost možná na tribunu olomouckého stadiónu v dnešním odpoledni posadí i trenér, k němuž se šéf českého fotbalu Miroslav Pelta upnul a jehož si pro národní tým vyhlédl. Zní to logicky, protože by měl šanci sledovat, jak si bude v přátelském duelu se zámořským outsiderem z Kanady počínat reprezentační tým, který v příštím roce povede a jak se nabídnuté šance chopí noví hráči, jež dočasný kouč Josef Pešice k utkání povolal. V tom případě by totiž mělo jinak zcela zbytečné střetnutí svůj smysl.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Obránci Theodor Gebre Selassie (vlevo) a František Rajtoral při tréninku českého týmu na Andrově stadiónu v Olomouci.

Článek

Logický předpoklad se ovšem nenaplní. Ještě v úterý krčil Pešice rameny a podotýkal, že nového trenéra národní mužstvo nemá, takže bylo na něm, aby vybral hráče, o jejichž potenciálu a reprezentačních perspektivách je přesvědčen. Proto také přijel z ostrovů Čelůstka, proto jako prvního náhradníka povolal libereckého Šurala a koneckonců i plzeňského Hořavu.

Jen Čecha nikdo nevystřídá

„Dostanou prostor. A nikoli jen na pár minut," ujišťoval Pešice, který měl Čelůstku v kádru už v předchozích kvalifikačních zápasech na Maltě a v Bulharsku, ale na hřiště ho neposlal ani na minutu.

Zápas ČR - Kanada začíná v 17.00 (on-line na Sport.cz), hlavním rozhodčím je Velšan Bryn. ČT Sport vysílá záznam od 22.00.

Tentokrát počítá s tím, že z osmnácti nominovaných si zahrají všichni. Tedy až na náhradního gólmana Vaclíka, protože dohoda s Kanaďany zní - bude se střídat šest hráčů. Čech tedy mezi tyčemi zůstane, i když je prověřenou jistotou a zkoušet nepotřebuje. „Kdybych ho nepostavil, nemusel jsem ho povolávat," argumentuje Pešice, proč na legionáře z Chelsea a při absenci Rosického pochopitelně reprezentačního kapitána nesáhne.

Šestnáct dalších adeptů příštího reprezentačního výběru však budoucí trenér v akci vidět a úsudek si o nich udělat mohl. Tedy, pokud by se Pelta s trenérem Vrbou na angažmá u národního týmu dohodl, ten svou touhu zvěstoval majiteli mistrovské Viktorie Paclíkovi, došlo k finančnímu vyrovnání a nový trenér si nenechal ujít možnost vidět národní mužstvo na vlastní oči.

Tak jednoduše to ovšem v českém fotbale nefunguje. Pavel Vrba na tribunu Androva stadiónu neusedne. Přestože právě dnes končí výstupní klauzule z jeho smlouvy s Viktorií, podle níž by měl být za 8 miliónů korun volný, fotbalový národ bude na jméno nového kouče nároďáku čekat dál.

"Během pátku k žádnému jednání ohledně nového trenéra v Olomouci nedojde," ujistil Miroslav Pelta pro Sport.cz.

Kanada za celý rok nevyhrála

V tomto světle se tedy střetnutí s Kanadou jeví jako naprosto zbytečné a bude představovat pouze čárku do reprezentačních statistik. Logicky se chce dopředu tvrdit, že vítěznou, neboť snazšího soupeře pro loučení s letošním rokem si národní tým nemohl vybrat. Vždyť Kanada figuruje na žebříčku FIFA až na 111. místě a z jedenácti letošních zápasů nevyhrála jeden. Remizovala pouze s USA, Panamou a Mauretánií, přičemž za 990 minut vstřelila jediný gól.

A že by v kvalifikaci o postup na světový šampionát do Brazílie bojovala až do samého konce o postup, jak při úterním srazu české reprezentace také zaznělo? Omyl, skončila už ve třetím ze čtyř hraných kvalifikačních předkol. Ve čtyřčlenné skupině C prohrála kupř. s Hondurasem 1:8, takže nakonec skončila třetí za Hondurasem, Panamou a před Kubou a do závěrečné kvalifikační fáze se vůbec neprobojovala.

Do Evropy si odskočila na soustředění v Rakousku, odkud si dnes odjela autokarem do Olomouce na zápas s Českou republikou, aby si v úterý zajela pro změnu do Slovinska.

Jen pokud se bude trenér dívat

Zápas na Hané, o jehož významu má i většina hráčů pochybnosti, by měl tudíž smysl jen v případě, že by Vrba Peltovi kývl a střetnutí sledoval. Ať už na vlastní oči nebo ze záznamu v televizi.

Pochopitelně, jsou zde i zástupné důvody, proč se utkání hraje a jaký je jeho význam. „Vidím ho třeba v tom, že debutující hráči jako Čelůstka či Šural dostanou v reprezentaci příležitost a prostor, aby se ukázali, třeba v tom, že ti ostatní budou moci porovnat svou výkonnost se soupeřem z amerického kontinentu, s nímž se málokdy potkají," míní Pešice a už nedodává, že i pro něho jde o výjimečnou příležitost zakončit epizodní účinkování u národního celku třetí výhrou ve třetím zápase, což by byla bilance, kterou se nemůže žádný z jeho předchůdců pochlubit.

Reklama