Hlavní obsah

Kanada prohrává s Martinikem i Mauritánií, zvednout ji má někdejší kouč Realu

Olomouc

V hokeji je Kanada absolutní světovou velmocí, ale ve fotbalovém světě jde o tým z kategorie trpaslíků. Dnešní soupeř české reprezentace se v žebříčku FIFA krčí až na 111. místě za Kuvajtem a Nigerem, na záda mu dýchají Guatemala, Guayana a Antigua.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Andre Hainault (vlevo) je jedním z nejzkušenějších kanadských reprezentantů.

Článek

Kanaďané sice mají fotbal rádi, v zemi je divácky druhým nejsledovanějším sportem hned za hokejem, ale jde spíš o prestižní evropské soutěže či americkou MLS, kterou hrají Toronto, Montreal a Vancouver.

Reprezentace je na okraji zájmu, však také nemá žádné úspěchy. Tím největším je vítězství v kvalifikační zóně CONCACAF z roku 1985, které Kanadě zajistilo postup na mistrovství světa do Mexika 1986. Tam však mužstvo prohrálo všechny tři zápasy ve skupině a s celkovým skóre 0:5 jelo domů.

Senzace s Brazílií

V roce 2001 hrála Kanada na Poháru FIFA, kde uhrála senzační remízu s Brazílií, ale i tam skončila své účinkování ve skupině. Od té doby se tým propadal a na úspěch na mezinárodní scéně čeká.

Letos sehráli Kanaďané jedenáct zápasů a ani jeden nevyhráli. Naopak si na konto připsali ostudné prohry s Mauritánií či Martinikem. „Budujeme nový tým, který se potřebuje sehrát. Hodně jsme omladili a chvilku to potrvá," říká obránce kanadské reprezentace André Hainault, který hrál čtyři roky v Česku za Most a Spartu, momentálně působí v druholigovém německém Aalenu.

Mužstvo se snaží pozvednout jednašedesátiletý španělský kouč Benito Flore, který Kanadu převzal v srpnu a má na starosti i tým olympijských nadějí do 23 let. Asistentem je jeho syn Antonio. „Jsme nadšeni a věříme, že díky zkušenostem nového trenéra i jeho fotbalovému myšlení se náš tým zvedne," uvedl šéf Kanadského fotbalového svazu Victor Montagliani při představování kouče, který nemluví anglicky, ale komunikuje přes tlumočníka.

Jedná se však o trenéra s řadou úspěchů. V letech 1992-94 trénoval Real Madrid, v lize s ním skončil druhý a vyhráli obě španělské pohárové soutěže, s Villarealem zase triumfoval v tehdejším Intrertoto Cupu (2004). Ve španělském fotbale odkoučoval přes 300 zápasů, naposledy působil v Maroku. Teď přijal výzvu v podobě kanadské štace. Jak moc se mu podařilo mužstvo za pár měsíců změnit, může ukázat už dnes v Olomouci.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články