Hlavní obsah

Česko - Kanada 2:0Čech zlikvidoval penaltu a v přípravě s kanadským outsiderem odvrátil blamáž

MinutaMin. Tým Hráč Akce
3. Čelůstka 1 : 0
81. Hořava 2 : 0
Záznam online reportáže

Gólmanovi Čechovi může česká fotbalová reprezentace děkovat, že poslední zápas letošního roku s outsiderem z Kanady neskončil blamáží. Sedm minut před koncem první půle totiž kapitán zlikvidoval penaltu kopanou De Rosariem hrajícím shodou okolností rovněž s kapitánskou páskou na rukávě a Pešiceho výběr, jenž už po 145 sekundách vedl premiérovým gólem debutanta Čelůstky, tak v kritické chvíli podržel. Olomoucký duel tak díky němu skončil výhrou, kterou až devět minut před koncem přikrášlil druhou brankou Hořava.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Střelec úvodní branky Ondřej Čelůstka (vpravo) bojuje o míč s Tosaintem Rickettsem.

Článek
Fotogalerie

Lepší reprezentační debut si legionář ze Sunderlandu ani nemohl přát... Po 145 sekundách si totiž Čelůstka naběhl na trestný kop zahrávaný Krejčím, ve vzduchu se dostal nad kanadské obránce a hlavou pohodlně skóroval.

Gratulace Brücknerovi
Nastrojený, elegán každým coulem. A také odpočatý a viditelně dobře naladěný, tak si trenérský doyen Karel Brückner užíval před přátelským zápasem české reprezentace s Kanadou návrat do svitu reflektorů a záběrů kamer. Ve středu oslavil úspěšný kouč národního týmu čtyřiasedmdesáté narozeniny, před olomouckou přípravou mu k životnímu jubileu přímo na ploše Androva stadiónu gratulovali jak místní funkcionáři, tak i první muž českého fotbalu Miroslav Pelta. Reprezentanti pochopitelně také, i když při pohledu na jejich hry musel Brückner na tribuně vyloženě trpět. Vždyť když on seděl na lavičce národního celku, rozstřílel jeho tým před deseti lety Kanadu 5:1.

Po bleskovém úderu se tudíž čekalo, kolik gólů outsider ze zámoří dostane a s jakým přídělem ho Pešice výběr při trenérově derniéře vyprovodí. Vždyť i takový Honduras nasázel Kanadě osm branek...

Kanonáda se ovšem nekonala, ba ani šancí či střeleckých příležitostí si Pešiceho svěřenci moc nevypracovali. Chyběl pohyb, potřebné zrychlení, překvapivá přihrávka, nápad zrovna tak. Prostě - zápas hraný pouze z povinnosti.

Za zmínku snad stála jen Kozákova hlavička mířící ovšem přímo do rukou gólmana Hirshfelda, trestný kop Krejčího míjející po necelé půlhodině jen těsně bránu a tutová příležitost Dočkalovi, který ovšem trefil jen vybíhajícího brankáře.

Ani penalta Kanadě nepomohla

Kanada tak držela lichotivé skóre a moc k tomu nepotřebovala. Neustupovat, hrát bez respektu, odkopávat míče, občas přidat do kroku. Když to sedm před přestávkou kapitán De Rosario udělal, vymodlil si po souboji se Suchým dokonce penaltu.

Šel ji kopat sám, ale proti Čechovi nepochodil, takže kanadské čekání na gól pokračuje. Naposledy se totiž hosté ze zámoří radovali z branky v březnu v duelu s Japonskem a od té doby vyšli v osmi utkáních naprázdno. V Olomouci jim ani pokutový kop nepomohl.

Nakopávaná bez hlavy a paty

Ani po změně stran se obraz servírovaného fotbalu nezměnil. Rošády v sestavy a postupný příchod šesti čerstvých mužů totiž hru neoživil.

Jediný Vydra se snad snažil, běhal, nabízel se a dokonce se v 64. min. prodral do slibné šance likvidované Hirshfeldem, ale ve svém úsilí zůstával až příliš osamocený. Z fotbalu se tak stala nakopávaná nemající hlavu a patu.

Teprve devět minut koncem usmířil publikum a přikrášlil resumé duelu s kanadským ousiderem exolomoucký Hořava.

Jediným pozitivem přípravy tak nakonec byla výhra a úspěšné završení Pešiceho série na trenérské lavičce reprezentace. Ve třech zápasech na ni seděl, třikrát slavil vítězství, takže nad něho v celé historii českého fotbalu není a zřejmě nebude.

Česká republika - Kanada 2:0
Branky: 3. Čelůstka, 81. Hořava. Rozhodčí: Bryn - King, Thomas (všichni Wales). Diváci: 9 749. Poločas 1:0.
Česko: Čech - Gebre Selassie, Sivok (46. Mazuch), Suchý, Čelůstka - Hübschman - Dočkal (87. Rajtoral), Vaněk (46. Jiráček), Krejčí (Hořava) - V. Kadlec (75. Šural), Kozák (46. Vydra). Trenér: Pešice.
Kanada: Hirschfeld - Ledgerwood, Henry, Hainault, De Jong (62. Morgan) - Straith - Ricketts (74. Attakora), Pacheco (74. Bekker), Osorio (62. Teibert), Jackson (24. Porter) - De Rosario (82. Clarke). Trenér: Floro.

Reklama

Související témata: