Hlavní obsah

Vrba je volný pro reprezentaci! Uplatnil výstupní klauzuli a v půlce prosince v Plzni skončí

Trenér Pavel Vrba se přiblížil angažmá u fotbalové reprezentace. Využil možnosti výstupní klauzule ve smlouvě mezi jím a Viktorií Plzeň, jeho angažmá na západě Čech tak na základě této smlouvy bude ukončeno v polovině prosince. Pro šéfa FAČR Miroslava Peltu je Vrba od začátku číslem jedna při hledání stálého nástupce Michala Bílka, který ještě před koncem neúspěšné kvalifikace MS 2014 rezignoval. Teď bude Vrba volný...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský trenér Pavel Vrba během utkání Superpoháru FAČR.

Článek

Pelta si může mnout ruce. A fotbaloví příznivci se ještě pod stromeček dočkají nového kouče národního týmu. Vrba se dokázal vypořádat s Viktorií Plzeň, s níž získal dva mistrovské tituly a dvakrát ji dovedl do Ligy mistrů.

„Dopis o využití klauzule, která byla do smlouvy přidána na přání Pavla Vrby při jejím posledním prodloužení, byl představitelům klubu doručený s datem 15. listopadu. Dle plného znění tohoto dodatku bude angažmá trenéra Vrby ve Viktorii Plzeň ukončeno 15. prosince," předeslal Pavel Pillár, tiskový mluvčí Viktorie.

Jsme obrovsky zklamaní, stěžuje si manažer

Pelta přitom ještě koncem minulého týdne konstatoval, že jednání s Vrbou se nevyvíjí dobře. O žádném trenérově dopisu nemluvil.

„Nejedná se v žádném případě o jakoukoliv dohodu mezi Viktorií Plzeň, trenérem Vrbou a třetí stranou. Klub velmi stál o setrvání Pavla Vrby ve Štruncových sadech, toto stanovisko bylo velmi striktně opakováno všem zájemcům o jeho služby," poukázal Adolf Šádek, generální manažer Viktorie.

„Využití klauzule je čistě rozhodnutím Pavla Vrby, který dal přednost jiné výzvě. Na základě uzavřených smluv jeho krok respektujeme, ačkoliv ve světle vzájemné komunikace probíhající v minulých týdnech nepopírám obrovské zklamání," postěžoval si Šádek.

Vrba dojede hektický závěr podzimu

Viktorii čekají do konce podzimní části sezóny dva zápasy Gambrinus ligy a také dva duely v Lize mistrů. „Pro tato utkání zůstane Pavel Vrba v roli hlavního trenéra týmu. V realitě hektického závěru sezóny jsme dali jasnou prioritu sportovnímu hledisku, věříme, že tým přes složitou situaci zvládne závěr podzimu úspěšně," uvedl dále Šádek s tím, že jako prvním byla situace oznámena po pondělním odpoledním tréninku hráčům.

„Pavel Vrba se rozhodl nespojit svou budoucnost s Viktorií Plzeň, pro klub z toho vyplývá nutnost řešení situace nového hlavního trenéra týmu již pro období zimní přípravy a druhé poloviny sezóny. Nicméně na jakékoliv debaty v tomto směru přijde čas teprve v následujících týdnech," předeslal Šádek.

Vrba by neměl chybět na losu příští kvalifikace

Předminulý týden zasedal v Praze výkonný výbor FAČR, o novém trenérovi pro nároďák ovšem nejednal. „Pan Pelta má nadále v hlavě jedno jediné jméno, za tím si jde. Nic jiného nebylo prezentováno," oznámil Rudolf Řepka, generální sekretář FAČR.

Času je dost. Páteční výhrou v přátelském duelu s Kanadou se s rolí zastupujícího trenéra reprezentace loučil Josef Pešice. Další zápas sehraje národní tým až v březnu s Norskem.

„Rádi bychom určili nového trenéra nejpozději do 23. února, kdy je los kvalifikace mistrovství Evropy," poukázal Řepka.

Teď už nic nebrání tomu, aby se Pelta do té doby s Vrbou dohodl a při losování příští kvalifikace představil Evropě a světu nového trenéra české reprezentace...

„Chtěl bych, aby od 1. ledna 2014 začal ve funkci FAČR připravovat vše pro nadcházející kvalifikaci ME," potvrdil v pondělí navečer Pelta, že právě Vrba bude novým trenérem fotbalové reprezentace. Ve funkci ho ještě musí schválit výkonný výbor.

Kdo za Vrbu? Laťka je proklatě vysoko...

Zatímco Pelta má svého vytouženého kouče na dosah, Viktorii začíná nelehké hledání Vrbova nástupce. Ambice klubu jsou stále nejvyšší a úspěšný trenér nasadil laťku tak vysoko, že okruh, z něhož lze vybírat, je hodně úzký.

V Liberci si výtečně vede Plzeňák Jaroslav Šilhavý. Je vázaný ve Slovanu, ale pokud by ho Viktoria dokázala získat, byl by zřejmě ideálním řešením.

Žolíkem by mohl být mladý Luboš Kozel. Upozornil na sebe v Dukle, kde je i nadále smluvně vázán, jako o Vrbově nástupci se o něm spekuluje již delší čas.

Pak je tu Michal Bílek. V Plzni už krátce působil, nevedl si vůbec zle, ale volání jeho mateřské Sparty bylo silnější. Čtyři poslední roky byl jako kouč národního týmu pod obrovským tlakem, v tomto směru Viktoria odolnějšího trenéra nenajde.

Volný je také Karel Jarolím. Slavii do Ligy mistrů dovedl, což je i pro Plzeň známka kvality. Angažmá nemá ani František Straka, který už také jednou ve Štruncových sadech působil a Plzeň tehdy v lize zachránil.

Kdo by se měl stát trenérem fotbalistů Viktorie Plzeň po Pavlu Vrbovi?
Luboš Kozel
23,2 %
František Straka
46 %
Michal Bílek
4,1 %
Karel Jarolím
5 %
Jaroslav Šilhavý
6,2 %
Někdo jiný
15,5 %
Celkem hlasovalo 44047 čtenářů.

Reklama

Související témata: