Hlavní obsah

Francii zachrání jen zázrak! Postupu na MS přes Ukrajinu věří jen desetina vlastních fandů

Paříž

Není to zase tak dávno, kdy fotbalový národní tým Francie platil za takřka neporazitelné mužstvo. Na přelomu tisíciletí ovládl světový i evropský šampionát, jenže od památného finále MS v Německu, v němž Zinedine Zidane hlavou sestřelil Marka Materazziho, to jde s Les Bleus z kopce. Teď akutně hrozí, že se po dvaceti letech vůbec nedostanou na mistrovství světa. Víru v Ribéryho a spol. už ztratili i vlastní fanoušci.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Trenér Didier Deschamps se s reprezentačním týmem Francie připravuje na barážovou odvetu proti Ukrajině.

Článek

Takhle Francie naposledy přišla o MS

Mnozí příznivci si jistě na ten šok zpřed dvaceti lety stále pamatují. Francii stačilo v posledním zápase skupiny doma remizovat s Bulharskem, aby si pojistila účast na MS v USA, po gólu Erica Cantony dokonce vedla 1:0, jenže při vypršení poslední minuty svým druhým gólem v utkání umlčel našlapaný Park Princů v Paříži Emil Kostadinov.  Po výhře 2:1 odjeli do USA na úkor Francouzů Bulhaři, kteří na turnaji dokázali šok zopakovat a po vyřazení tehdejších obhájců titulu z Německa došli až do semifinále.

Po dvaceti letech čelí Francouzi podobně svízelné situaci. Znovu v Paříži přivítají v klíčovém utkání soupeře z východu Evropy, tentokrát je to ale Ukrajina, která si navíc z úvodního domácího duelu přivezla nečekané vítězství 2:0. Francouzi tedy potřebují k jistotě postupu v úterý vítězství o tři góly, popřípadě vyhrát 2:0 a ovládnout prodloužení nebo penaltový rozstřel.

Nejhorší tým Francie v historii?

Jenže v takový scénář už nevěří ani francouzští fanoušci. Podle ankety deníku Le Parisien nevěří v postup Francie na MS 89,4 procent tamních příznivců. Francouzská média se po porážce reprezentace na Ukrajině doslova předháněla v katastrofických titulcích.

„Noční můra", „Noc, na kterou Francie musí zapomenout", takhle začínalo zpravodajství po blamáži v Kyjevě. „Je to snad nejhorší tým Francie v historii?" ptal se například sportovní list L'Equipe. Hněv se obrátil především proti hvězdě Manchesteru City Samiru Nasrimu, jenž si podle kritiků nerozuměl s jinou hvězdou Franckem Ribérym.

Nasriho místo v úterním duelu dost možná zaujme Karim Benzema z Realu Madrid, jenž bude podporovat hrotového útočníka Arsenalu Oliviera Girouda, který v kritické situaci prohlásil, že je v úterý „na hřišti připraven i zemřít".

Duel Francie - Ukrajina začíná v 21 hodin a na Sport.cz můžete sledovat podrobnou on-line reportáž.

Ukrajina si přijela pro vítězství

„Nejsem na hřišti sám, potřebuji pomoc od spoluhráčů. Pořád si myslím, že to můžeme dokázat, ale potřebujeme, aby fanoušci za námi stáli," burcoval uvadající víru fanoušků Ribéry.

„Musíme na hřišti nechat všechno a předvést skvělý výkon, abychom si mohli postup zajistit," uvědomuje si před odvetou kouč Didier Deschamps.

„Překvapil nás tým, který maximálně využil svůj potenciál, zatímco my jsme předvedli jen průměrný výkon. Na odvetu jsme ale mimořádně soustředění," ujišťoval kouč. Sám ale jistě dobře ví, že baráž po úvodní porážce 0:2 žádný evropský tým ještě nikdy neotočil.

Ukrajina tak po právu doufá, že už si postup do Brazílie uniknout nenechá. „Optimistická atmosféra v týmu všechny pohltila. Kluci sní o účasti na mistrovství světa, což je tou nejlepší energií, která tým nakopává. Ať už bude hrát v úterý kdokoliv, budeme útočit na vítězství," řekl před utkáním ukrajinský asistent trenéra Olexandr Zavarov.

Odvrátí Francie vyřazení v baráži o postup na MS do Brazílie?
Ano. Francie opět nebude na MS chybět
42,3 %
Ne. Ukrajina už si postup utéct nenechá
57,7 %
Celkem hlasovalo 4057 čtenářů.

Reklama

Související témata: