Hlavní obsah

Vyrovnat se s únavou, i to je úkol reprezentantů

Radek Malina, Jan KrůtaPrávo

Ještě dva měsíce zbývají do vyvrcholení letošní fotbalové sezóny. Čeští reprezentanti přiznávají, že už cítí únavu měrou vrchovatou. Po loňském parádním tažení na mistrovství Evropy nastoupili k plnění klubových povinností takřka bez odpočinku. A nabitý termínový kalendář neúprosně ždímá hráče do posledních sil.

Článek

"Zátěž je obrovská," přiznává obránce Marek Jankulovski z italského Udine. "Únava se stupňuje," přitakává další zadák Tomáš Ujfaluši, hráč Fiorentiny.  Stejně jako další Brücknerovi svěřenci se v Praze chystají na kvalifikační dvojzápas s Finskem a v Andoře. "Sraz je tentokrát delší, takže jednou z hlavních náplní je i důkladná regenerace," líčí Jankulovski.

Jankulovski vynechal jen dva zápasy

Reprezentanti měli po mistrovství Evropy minimální čas na odpočinek. Dovolenou museli prakticky oželet. "Od šampionátu v Portugalsku se většina z nás skoro nezastavila. Osobně jsem vynechal snad jen dva zápasy. Trenér v klubu navíc skoro pořád sází na stejných jedenáct hráčů," pokrčí smířlivě rameny Jankulovski.

Většina z reprezentantů hrála v průběhu podzimu systémem neděle-středa-neděle. Účinkovali v evropských i domácích pohárech. K tomu ještě reprezentace. "Počítal jsem to a v minulé sezóně jsem odehrál čtyřiatřicet zápasů v lize, pět ve francouzském poháru a deset v Lize mistrů. A k tomu mistrovství Evropy," vypočítává obrovské zatížení Jaroslav Plašil, záložník AS Monaco.

Opotřebovaný se cítí i mladíček Plašil

"Dosud jsem v sezóně odehrál čtyřicet zápasů, možná dalších patnáct mě čeká. Na konci sezóny to určitě bude k šedesáti," potvrzuje drsnou statistiku Jankulovski. "K tomu si připočtěte neustále cestování. To únavu ještě stupňuje," upozorňuje Ujfaluši.

Při takovém zatížení snadno hrozí zranění. Útočník Koller měl svalové trable v zimě, teď se mu vrátily. Na marodce byl velkou část podzimu i Plašil. Nejprve ho zradila třísla, pak stehenní sval. I proto hráči mnohem více dbají na regeneraci. "Všichni, v klubu i v reprezentaci, jí dávají větší prostor," říká Jankulovski. "Dříve jsem to nepotřeboval. Ale dnes je bazén, vířivka i masáž samozřejmostí," říká Plašil. Je mu teprve třiadvacet let.

Důležitá je i strava

Fotbalisté mnohem důsledněji dbají i na životosprávu. "Důležité jsou nejen masáže, ale i strava. Jíst vyváženě a doplňovat důležité látky," popisuje Ujfaluši. "Letos pravidelně užívám vitamíny proti křečím, umožní vypořádat se lépe s únavou," dodává Jankulovski.

Výhodu tak paradoxně mohou mít hráči, kteří utrpěli v sezóně zranění. "U mě bude únava teprve kulminovat," tuší Plašil. Jankulovski už největší krizi překonal. "Padlo to na mě po Novém roce. Teď už jsem chytil rytmus. Chce to prostě důkladně regenerovat. Ale zaručený recept, jak únavu setřást, neexistuje."

Reklama