Hlavní obsah

Poborský: Ligu nepitváme, teď se chystáme na Finy

Karel FeltSport.czPrávo

Karel Poborský bude patřit mezi největší opory české reprezentace při následujících zápasech kvalifikace MS s Finskem a Andorrou. Poborský si zápasy v národním týmu užívá a z míry se nenechá vyvést ani současným humbukem kolem pražské Sparty. V rozhovoru pro deník Právo se vyjádřil jak k situaci ve Spartě tak k nejbližším soupeřům reprezentace.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Karel Poborský.

Článek

Co víte o Finech a jak se na ně chystáte? Jako na každý zápas reprezentace. Čeká nás velmi kvalitní soupeř, ale potřebujeme uspět, hrajeme doma. Musíme bodovat a uděláme pro to maximum.

V čem je podle vás jejich největší síla? Hrají fotbal podobný anglickému, to znamená důrazný, fyzicky náročný, s dobře organizovanou obranou. Určitě to pro nás bude o trpělivém dobývání jejich branky a prvním gólu.

Takže čím dřív padne, tím lépe... Přesně tak. Čím dřív dáme gól, tím lépe pro nás. Musíme se maximálně soustředit, abychom proměnili co nejdřív své šance. Ale neočekávám, že by nás do nich nějak snadno pouštěli.

V Andoře to bude asi něco jiného, čekáte v Pyrenejích selanku? To vůbec ne, protože oni jsou doma velmi dobří. Makedonci s nimi prohráli. Určitě je nepodceníme, i tam chceme vyhrát, takže musíme dát nějaké góly.

Ze čtyř jarních zápasů byste ale měli získat dvanáct bodů....Hezky se to říká, ale jedna věc je, co bychom chtěli nebo i měli, a druhá, co budeme předvádět na hřišti. S cílem vyhrát jdeme do každého utkání. Teď se však soustředím na Finy.

Cítíte vnitřní pohodu i z velkého náskoku Sparty v lize, v níž by už neměla přijít o titul? Upřímně řečeno, já se na bodový odstup Sparty od ostatních nedívám. Soustředím se na každé utkání zvlášť a jdu zápas od zápasu. Pravda je, že jsme ze čtyř kol udělali maximum bodů. Nebylo to ale nijak přesvědčivé, kolikrát jsme vyhráli se štěstím. V tom je velká síla Sparty, že dokáže takové zápasy zvládnout. Pořád máme co zlepšovat. Věřím, že teď už se bude hrát na dobrých terénech a předváděný fotbal bude hezčí i pro diváky.

Proti Liberci jste si zápas užíval a předvedl i pár technických kousků pro diváky. Nebo to bylo jen zdání z tribuny? Dařilo se mi, to je pravda. Proti mně hrál nějaký hodně mladý kluk (Pudil). V poločase už nemohl fyzicky, tomu jsem se divil. Navíc jsem cítil, že ze mne má obrovský respekt, i to jsou věci, které pomůžou. Dovolil jsem si proto o trochu víc než jindy. Nejdůležitější je, že se cítím v pohodě a jsem zdráv.

Jak na vás působí humbuk kolem Sparty, že jí pomáhají sudí a vám že všechno tolerují, i když jim nadáváte. Vnímáte to vůbec? Vnímám, ale co mám dělat. Ať řeknu cokoliv, tak to bude stejně bráno některými lidmi obráceně. Nemá smysl to nějak komentovat, stejně jako vyvracet, že rozhodčím nenadávám. Prostě si to někteří lidé myslí a s tím nic nenadělám.

Konkrétně zápas s Libercem byl pořádně vyhecovaný. Oni se cítili poškození, hodně se spekulovalo o verdiktech rozhodčího. Na srazu reprezentace jste se sešel s Janem Polákem, mají taková utkání na vnitřní vztahy v národním mužstvu nějaký vliv? Nemají, protože se o nich moc nemluví. Probere se pár momentů, ale nijak do detailů se ve vzájemných zápasech na srazech nepitváme. Život jde dál. Teď se chystáme všichni v jednom dresu na Finy.

Reklama

Související témata: