Hlavní obsah

Brückner si nechává taktický plán pod pokličkou

Karel FeltSport.czPrávo

Prvním úkolem na reprezentačním srazu je naladit hráče na společnou strunu. Z ligových soutěží se sjíždějí různě unavení, ale i s většími či menšími šrámy. Poté přichází na řadu příprava na konkrétního soupeře. Ta se odbývá často na trénincích za zavřenými dveřmi.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Karel Brückner

Článek

"Před kvalifikačním dvojzápasem máme relativně dost času, což před přípravnými utkáními není. To se sejdeme v pondělí a ve středu hrajeme. Tentokrát byl první společný trénink spíš regenerační. Ukázal, kdo má jaké zdravotní problémy, jak na tom hráči jsou. Dostat všechny na stejnou úroveň ale úplně nelze. Někteří odehráli méně utkání, jiní víc. Například Bolf už je na jaře pomalu počítá na desítky. Rozdíl se naštěstí nikdy viditelně v žádném zápase neprojevil," řekl kouč reprezentace Karel Brückner Právu na dotaz, jak mužstvo dává dohromady.

Za zavřenými dveřmi, Koller už vyklusával

Na sobotní teplický duel s Finy se tým společně chystal už od pondělního srazu. Oba středeční tréninky a dopolední čtvrteční kouč naplánoval za zavřenými dveřmi. Středa byla dokonce úplně bez kontaktu hráčů s novináři. Kouč si tento den vyhradil jen pro sebe a svoje svěřence. Finové jsou ve čtyřech jarních kvalifikačních duelech nejtěžším soupeřem jeho výběru.

"Nejde o to, že bychom zkoušeli nějaké nové herní varianty, ale nacvičujeme věci, které nechceme soupeři ukázat předem. Finové jsou už v Praze a bylo by nám to pak k ničemu, kdybychom jim naservírovali, co chystáme. To si musíme pohlídat. Herní styl máme zažitý i s určitými obměnami. Není potřeba, abychom se učili úplně nové věci. Na to zase není tolik času," dodal trenér.

René Bolf si pochvaloval, že problémy se stehenním svalem výrazně ustoupily a měl by být v sobotu k dispozici.

Půlhodinový výklus absolvoval Jan Koller a na bolest ve stehně si nestěžoval. "Uvidíme ve čtvrtek, kdy se zapojí do tréninku s ostatními hráči," řekl lékař Petr Krejčí. Dortmundský kanonýr se cítil dobře. "Bolest jsem necítil. Více to je v hlavě, protože na to stále myslím," nechal se slyšet Koller.

Finy viděl mnohokrát

Brückner se připravuje na každého soupeře velice pečlivě, doslova ho u videa pitvá, rozebírá detaily jeho hry. Klady i zápory. "Finy jsem viděl na videu více než desetkrát. Při utkání v hledišti nemám možnost si udělat úplný obraz o jejich hře, ale určitě tuto možnost nepodceňuji. U videa se pak vracím k různým situacím, vyhodnocuji je a vycházeje z našeho zažitého herního stylu, hledám, co by na ně mohlo platit," řekl už dříve Právu.

To pak aplikuje v přípravě na zápas. "Není dobré, aby soupeř věděl, na co jsem přišel. S hráči pak rozebíráme jeho hru. Po skupinách nebo i jednotlivě. Oni to vstřebají a poté už záleží jen na nich, jak tyto informace uplatní na hřišti," vysvětlil Brückner. Výš už pokličku svojí taktické přípravy nenadzvedl.

Rozhodně nepatří k trenérům, kteří dávají na obdiv, co všechno o soupeři vědí a jak na něj půjdou, a pak se nestačí divit, že všechno je jinak. "Musíme počítat i s tím, že trenér soupeře má informace o nás a bude podle toho reagovat. To znamená, nespoléhat se na to, že jsem skrz na skrz prokoukl jeho herní styl a ničím mě nepřekvapí," připomněl Brückner, že získané informace nebere jako dogma.

Reklama