Hlavní obsah

Ujfalušiho vystrašila infekce, ale už je fit

PRAHA

Po zdravotních problémech je Tomáš Ujfaluši zpět. Trenér fotbalové reprezentace Karel Brückner na něj znovu může vsadit a postavit jej do obranné řady, v níž chyběl při únorové mrazivé přípravě se Slovinci. "Myslím, že jsem připraven," říká Ujfaluši před dvojzápasem s Finy a Andorrou v rozhovoru pro deník Právo.

Článek

V nohou má po pauze tři "ostrá" utkání. "Dvakrát liga a jednou pohár i s třicetiminutovým prodloužením, bez větších komplikací," připomíná nedávnou zátěž zadák Fiorentiny, nováčka italské ligy, v níž musí perně bojovat o záchranu. V posledním utkání prohrál na hřišti Interu Milán 2:3.

Před tím Ujfaluši hrál i proti Lecce (2:2), v Italském poháru proti AS Řím mu kazila radost neproměněná penalta v rozstřelu. Prohra v něm pro Fiorentinu znamenala čtvrtfinálové vyřazení. "Nedali jsme v páté sérii, já jsem šel v osmé a nedal jsem," posteskne si.

V následujících dvou utkáních za národní mužstvo by si ale rád užil vítězství. "Věřím, že to zvládneme," doufá.

Oslava narozenin na reprezentační akci

Na reprezetanční akci si může užít i oslavu svých 27. narozenin, které připadají na dnešek. Tradiční dort jej asi nemine. Ještě nedávno ale zažíval krušné chvilky. Infekce v koleni po zranění jej zaskočila. "Byl jsem vystrašený," přiznává s odstupem času. Brankář jeho vlastního týmu mu kolíkem z kopačky roztrhl nohu a nečistota mu způsobila značné problémy.

"Jsou i případy, kdy to znamenalo konec kariéry. Naštěstí to lékaři odhalili včas, čtyři dny po zápase jsem byl po operaci," připomíná obránce, který před sezónou po více než tříletém angažmá opustil německý velkopřístav Hamburk a užívá si krás jihu Evropy.

"Je to nádhera, vždy jsem si něco takového přál," těší jej působení ve vysněné soutěži. "Jen to chce se zachránit," potvrzuje obavy panující v klubu, který touží po dávné slávě a sídlí v městě, jež je skvostem.

"Nejsem typ, který by obcházel historické památky, ale samozřejmě si věhlasná místa projdu," říká Ujfaluši a těší jej, že se v centru města ztratí mezi turisty. Není na ráně fanouškům, kteří mohou cítit obavy, že momentálně patnáctý tým dvacetičlenné italské ligy může spadnou zpět dolů.

V klubu je trochu nervozita

"V klubu je trochu nervozita. Předsevzetí před sezónou byla jiná. Vždyť se vyměnilo deset hráčů. Jenže vede nás už třetí trenér a je i dost zraněných," líčí klubovou realitu. Kdo ví, co by znamenal pád. Možná další přestup českého obránce. "To bych nerad, vždyť do Itálie jsem vždycky chtěl, ale u mě je to vždy tak narychlo."

Ve Florencii by chtěl setrvat, zvláště, když si pořídil optimální bydlení blízko trénikového centra. "Dřív jsem bydlel skoro na vesnici," připomíná.

S reprezentačním týmem zamíří dnes z Prahy do Teplic, dějiště sobotního utkání. "Daří se nám tam, na tamní stadión si nemohu stěžovat," věří v úspěšné pokračování kvalifikace. "Řada Finů ale působí v cizině a ne v ledajakých klubech," brzdí opitmismus. "Podcenit nesmíme ani Andorru, vždyt dokázala porazit Makedonce," dodává.

Reklama