Hlavní obsah

Polák: Nesrovnávejte mě s Galáskem

Radek MalinaSport.czPrávo

Liberecký záložník Jan Polák dostal po přátelském utkání se Slovinskem důvěru reprezentačního kouče Karla Brücknera i v nominaci pro dvojutkání kvalifikace MS proti Finsku a Andoře. "Je těžké se do reprezentace dostat. Ale mnohem těžší je v národním týmu se udržet.," říká čtyřiadvacetiletý Polák v rozhovoru pro Právo.

Článek

Po výborném výkonu ve Slovinsku, kde jste nastoupil za národní tým po pěti letech, vás trenér Brückner zařadil do nominace i pro kvalifikaci proti Finsku a Andoře. Jak jste reagoval? Moc mě to potěšilo. Jsem rád, že jsem ve Slovinsku trenéra nezklamal a přesvědčil ho, že se rozhodl správně. Dal jsem o sobě vědět. Určitě mi to pomůže psychicky, pro sebevědomí je to velký impuls.

Trenér vás označil jako největšího kandidáta do zálohy na místo zraněného kapitána Galáska. Překvapilo vás to? Ano. Četl jsem o tom. Vůbec by mě nenapadlo, že by v té souvislosti řekl moje jméno.

Cítíte se na takovou úlohu? Bude to velká odpovědnost? Je nás tu přece na to místo více, takže nepředbíhejme. Rozhodně mě to nesvazuje.

Jak se vidíte v porovnání s Tomášem Galáskem? Já jsem přece jiný než Tomáš, nesrovnávejte mě s ním. Vím, že je jedinečný. Je klidnější, má toho hodně odehráno. Já teprve sbírám zkušenosti. Pokud mě trenér nominuje do základní sestavy, budu se snažit odvést maximum. Rozbíjet útoky soupeře, neztrácet míče, dobře rozehrávat, prostě se soustředit na to, co je mi vlastní.

Ve Slovinsku jste zářil v přátelském utkání. Tentokrát by šlo o zápas kvalifikace... A to je hodně jiné. Je důležité si nepřipouštět důležitost obou utkání, i když ta je samozřejmě ohromná. Vím, že musíme vyhrát.

Pokud zůstanete jen na lavičce, budete zklamaný? Ne. Jsem rád za pozvánku. Vždyť jsem tady s nejlepšími českými hráči. Uvědomuji si velmi dobře, že je těžké se do reprezentace dostat. Ale mnohem těžší je v národním týmu se udržet.

Reklama

Související témata: