Hlavní obsah

Vrba schválen trenérem reprezentace, jeho premiéru neuvidí Uherské Hradiště, ale Praha

Praha
Aktualizováno

Šlo jen o formalitu. Šéf českého fotbalu Miroslav Pelta svého dosáhl, plzeňského trenéra Pavla Vrbu k reprezentaci přivedl a teď jen čekal, aby příchod vysněného kouče posvětila i strahovská generalita. Ta zasedla v úterý dopoledne a nikdo z ní včetně majitele Viktorie Tomáše Paclíka neměla námitky, aby úspěšný kouč od 1. ledna příštího roku národní tým převzal. Vrba bude mít premiéru 5. března v přátelském duelu s Norskem, který byl z Uherského Hradiště přeložen do pražského Edenu.

Foto: Petr Eret, ČTK

S Plzní se trenér Pavel Vrba rozloučil, reprezentace je pro něho připravena.

Článek

Snažení prvního muže českého fotbalu vyznívalo dlouho do ztracena, ale nakonec plzeňský kouč Pavel Vrba přece jen 15. listopadu uplatnil výstupní klauzuli, která ho vázala k mistrovské Viktorii. Závěrečným duelem Ligy mistrů příští týden proti CSKA v Plzni končí a může tudíž převzít reprezentaci.

„Beru Vrbovo rozhodnutí jako výraz jeho osobní statečnosti. Zvolil reprezentaci, což je nejvyšší meta. Nejedná se o podraz nebo zradu, za tu by se dalo považovat, kdyby využil klauzule k tomu, aby odešel třeba do Sparty nebo jiného českého klubu," pochvaloval si Miroslav Pelta, když Vrba v Plzni oznámil, že na lavičce Viktorie skončí.

Zbývala jen poslední formalita - aby Vrbův příchod k národnímu mužstvu posvětil výkonný výbor Fotbalové asociace ČR. Na úterním zasedání se tak stalo jednomyslně. Schválen byl i jeho asistent Karel Krejčí, sestavení kompletního nového realizačního týmu záleží na Vrbovi.

Nová etapa začne v Edenu

Národního týmu se Vrba a spol. ujmou 1. ledna, první zápas sehrají 5. března s Norskem v Praze-Edenu. Tady nastala změna, protože původně se mělo hrát v Uherském Hradišti. Asociace zdůvodnila přesun do hlavního města třemi důvody.

"Jednak máme nového trenéra. Chceme ho v prvním utkání představit a věříme, že bude o zápas velký zájem. Za druhé nás o přesunutí blíže k letišti pro své fanoušky požádala i norská strana. Konečně pak 3. března proběhne v Praze vyhlášení Fotbalisty roku. Bude to krátký sraz, moc času nebude a přejezdy by byly logisticky složité," vysvětlil generální sekretář Rudolf Řepka.

Vrba tedy zažije reprezentační premiéru na stadiónu, kde s Plzní hostoval při její první účasti v Lize mistrů. Viktoria se v Edenu utkala i s Barcelonou či AC Milán, teď se národní tým v novém vydání nachystá na Nory.

„Jsem připraven vytvořit trenérovi podmínky, o jaké si řekne. Jeho pravomocemi počínaje, sestavením realizačního týmu a výběrem hráčů konce," potvrdil Pelta, že Vrbovi splní, co mu na očích uvidí. Aby ne, když společným cílem všech bude postup na EURO 2016, jehož kvalifikace se losuje v únoru příštího roku ve Francii.

Vrba bude mít smlouvu na čtyři roky, FAČR má opci, aby ji s koučem mohl ještě o další dva roky prodloužit.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články