Hlavní obsah

Fotbalisté vyrazili dobývat body do knížectví

ANDORRA LA VELLA

Do výšin stoupali čeští fotbalisté na konci dlouhé cesty na velikonoční pondělí. Mezi pyrenejskými velikány mířili do Andorry, miniknížectví sevřeného Francií a Španělskem. Ve středu tam budou pokračovat v kvalifikaci mistrovství světa se soupeřem, na kterého nikdy nenarazili a na jehož půdě by cokoli jiného než výhra byla trestuhodnou ztrátou.

Článek

Let z Prahy do Barcelony a zhruba dvousetkilometrový zbytek prosluněné cesty autobusem po dálnici a pak horskou silnicí do země, v níž není letiště a která má nejvyšší průměrnou nadmořskou výšku v Evropě, absolvovali během nějakých šesti hodin odpoledne a podvečera.

O den dříve než je běžnou praxí vyrazili fotbalisté na mezistátní souboj. "Chtěli jsme se vyhnout všem možným komplikacím," podotkl trenér národního týmu Karel Brückner. Přání přesunout utkání do Barcelony se mu nesplnilo. Na rozdíl od Nizozemců, kteří mohli argumentovat mj. tisícovými zástupy fandů, kteří by se na ministadión pro necelé dvě tisícovky diváků nevešli.

Mohlo jej těšit, že šrámy z nervydrásající vyhrané teplické bitvy s Finy se nijak neodrazily na složení kádru. Ve výpravě chyběl dortmundský Jan Koller, kterému se nepovedlo doléčit zranění, už v sobotu nehrál a pak zamířil do Německa. Vynechá tak i další kvalifikační zastávku v nejvýše položeném evropském hlavním městě - Andoře la Vella (těsně přes 1000 metrů nad mořem).

Baroš snad nastoupí, Bolf nejistý

Zdravotní stav Milana Baroše, který četné střety se Seveřany odnesl nejvýrazněji, se zlepšil a Brückner nemusel povolávat žádného náhradníka. "Bude v pořádku, nebyly porušeny žádné struktury, hlavně potřebuje klid," říkal lékař týmu Petr Krejčí k pohmožděnému lýtku liverpoolského střelce.

"Snad to půjde," doufal na cestě Baroš. "Ani nevím, kdy jsem k tomu přišel," pravil dále. "Na hřišti jsme tohle zranění ani neošetřovali, stěžoval si až později," líčil Krejčí.

Baroš místo velikonočních tréninků spíše jen regeneroval. V neděli odpoledne si s ostatními mohl užít volno. "A v pondělí ráno jsem jen vyklusával, snad to ve středu půjde," řekl. Hůře je na tom podle Krejčího obránce Bolf se stehenním svalem. V defenzivě by jej mohl nahradit Rozehnal.

Trénovali situace v šestnáctce

Sobotní selhání v obraně nenechala Brücknera v klidu při nedělním tréninku, který byl věnován i nácviku herních situací v šestnáctce. "Zaměřili jsme se na zkraty, které nás potkaly, ještě na to máme úterní trénink," pokračoval Brückner. "Musíme se vrátit k tomu, co je nám vlastní," přál si trenér preciznější obranu než v sobotu.

Počítal, že tak jako všichni ostatní může být ošidný i tenhle fotbalový trpaslík, který dokázal porazit Makedonce a spoléhá i na hráče z jistě kvalitní druhé španělské ligy. "Sledoval jsem jejich domácí zápasy na videu, proti desetičlennému obrannému valu to může být složité," dodal Brückner.

Reklama

Související témata: