Hlavní obsah

Na fotbalisty je nastražen andorrský val

ANDORRA LA VELLA

Zbortit očekávanou obrannou hradbu Andořanů. A pokud možno co nejrychleji, aby snahu neničila nervozita. To je úkol českých fotbalistů ve středečním pokračování kvalifikace MS. Na věhlasné hvězdy čeká soupeř z dolních pozic světového žebříčku. Až na výjimky ryzí amatéři - opravář výtahů, elektrikář, hotelový manažer, prodavač, student. Tři body jsou povinností.

Článek

Spojení ,fotbalový trpaslík' se zažilo pro soupeře této kategorie. Ale tenhle pyrenejský nedávno hodně zohyzdil kvalifikační bilanci Makedonců. Ti andorrskou obranu nezbourali. "Taktiku si necháme samozřejmě pro sebe, ale hrajeme o tři body. Platí stejně jako třeba ty za výhru nad Nizozemci," pravil na tiskové konferenci Karel Brückner, kouč českého týmu.

Ten kromě odpočinku v úterý absolvoval i odpolední předzápasový trénink. I ti nejvíce pokopaní z dramatické bitvy s Finy (4:3) vyrazili na deštěm nasáklou plochu. "Barošův stav ještě není stoprocentní, ale lepší se," podotkl Brückner. Zato Bolf, jehož trápí stehenní sval, z trávníku předčasně odešel a podle všeho hrát nebude.

"Změny v sestavě budou vycházet ze zdravotního stavu i z toho, že chceme rozložit zatížení hráčů," naznačil trenér, že sáhne k většímu využití fotbalistů, kteří v duelu s Finy nehráli vůbec, či nastoupili jen na pár minut.

Prostředí neděsí

Od Andořanů čeká hlavně úporné bránění. Těžko prostupný val viděl český kouč v jejich minulých utkáních. Momenty ze dvou z nich - s Nizozemci (0:3) a Makedonií (1:0) - v útrý na videu ukázal svým svěřencům.

"Mají i hráče ze druhé španělské ligy a kvalitní obrannou fázi, využívají rozestavení 4-5-1 někdy až 5-5, prostě jsou narovnaní u vlastní šestnáctky," pokračoval kouč o soupeři, který v ofenzívě spoléhá výhradně na brejky.

"Rychlý gól," připomněl osvědčený recept Vratislav Lokvenc, zachránce plného bodového zisku s Finy.

Brückner tvrdil, že nemusel hráče speciálně upozorňovat, aby soupeře nepodcenili. "Stačily obrázky, museli vidět, co umějí," podotkl trenér. Nerovný terén a prostředí nenavozující atmosféru velkého zápasu ho neděsily. "Už jsme to zažili třeba v Moldávii, musíme se s tím vyrovnat."

Pravděpodobné sestavy
ANDORA
Koldo - Escura, Txema, Fernández, I. Lima -Sonejee, Pujol, Sivera, Silva, Bernaus - Ruíz.
ČESKO
Čech - Týce, Rozehnal, Ujfaluši, Jankulovski -Poborský, Rosický, Jarošík, Plašil - Lokvenc, Baroš.
Zápas z Andorry la Vella vysílá od 16.40 přímým přenosem TV Nova. Jako hlavní řídí rakouský sudí Messner.
Tabulka 1. kvalifikační skupiny
1. Nizozemsko541012:313
2. Česko540110:512
3. Rumunsko631210:710
4. Finsko630313:109
5. Makedonie61236:75
6. Arménie61144:134
7. Andorra61143:134

Reklama

Související témata: