Hlavní obsah

Trenér Vrba se upsal české reprezentaci na čtyři roky. Tak dlouhou smlouvu jsem chtěl já, přiznal Pelta

Aktualizováno

Rozhodoval se až do poslední možné chvíle, nakonec ale Pavel Vrba volání reprezentace vyslyšel a dnes odpoledne se na čtyři roky národnímu mužstvu upsal. „Rozhodla úplně poslední schůzka s fotbalovým šéfem Peltou. Pravomoci a kompetence, které jsem u reprezentace chtěl a jež jsem dostal,“ potvrdil nový trenér, že rozhodování nebylo ani trochu snadné. A délka smlouvy přitom nehrála roli. „To já požadoval čtyři roky, protože jsem požadoval koncepční řešení. A čtyřletý cyklus se mně zdá obdobím minimálním, protože trenér potřebuje pro zúročení práce nikoli měsíce, ale roky,“ hlásil se Miroslav Pelta k délce smlouvy, kterou žádný z Vrbových předchůdců neměl.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nový trenér fotbalové reprezentace Pavel Vrba (vpravo) a předseda FAČR Miroslav Pelta během čtvrteční tiskové konference v Praze.

Článek
Fotogalerie

Jasně že Pelta chladně kalkuluje... Pochopitelně že počítá s tím, že nový reprezentační trenér naplní jeho plány a touhy.

Nejdříve postup na EURO, pak na světový šampionát

„Musíme postoupit na evropský šampionát ve Francii a na příští mistrovství světa také. Proto jsem také k reprezentaci přivedl nejúspěšnějšího trenéra, kterého si přáli všichni," nedělal Pelta žádné cavyky s tím, co bude od Vrby požadovat.

I proto čtyřletá smlouva až do mistrovství světa 2018 s následnou dvouletou opcí, i proto pravomoci a kompetence, které na něm trenér vyžadoval a jež samozřejmě dostal.

„Bylo to jen o tom, zda trenér přijme výzvu, která se před ním objevila. Nakonec se rozhodl správně," pravil Pelta, než s Vrbou smlouvu parafovali.

„Dostal jsem nabídku a šlo jen o to, zda ji přijmu. A když už jsem se jednou rozhodl, nehrálo roli, zda by mělo jít o smlouvu třeba na půl roku," přiznával nový trenér, že o délce smlouvy s předsedou nediskutoval, natož aby snad licitoval.

Místo Šmicra manažerem Fitzel

Ani o složení svého nového realizačního týmu nemíní s nikým debatovat. Bude jen a jen v jeho kompetenci, koho do něho vybere a kdo s ním bude bojovat o účast na evropském šampionátu 2016, jehož kvalifikace se losuje v únoru ve Francii.

„Já musím věřit lidem, které si zvolím, oni musí důvěřovat mně," potvrdil Vrba, že v tomto směru veškeré kompetence dostal. I proto si jako jednoho z asistentů přivedl k národnímu mužstvu plzeňského Karla Krejčího, proto trenérem gólmanů zůstane Jan Stejskal. Novým manažerem se pak stane Dušan Fitzel.

„Bude mou pravou rukou zodpovídající za technické záležitosti, komunikaci s hráči a vůbec chod národního mužstva. Najedeme prostě na formu klubového managementu, kde jsou úkoly a kompetence jasně dané, kde všichni vědí, kdo má co dělat a jak to dělat, aby všechno fungovalo," nechával nový reprezentační trenér nahlédnout do představ, s nimiž na Strahov a k národnímu mužstvu přichází.

Hádanka kolem Brücknera

Další plány už neodhalil, i když pochopitelně mluvil i o dalším asistentovi. „Jednoho už jsem oslovil a myslím, že se do konce roku domluvíme," pronesl vyhýbavě. Stejně tak nechtěl konkretizovat, zda se jeho oponentem nebo spíše konzultantem stane bývalý úspěšný kouč Karel Brückner, o němž se v zákulisí vehementně spekuluje.

„Bavím se se spoustou lidí, kterých si vážím. Byl bych rád, kdyby se do práce zapojili, ale zatím nejsme v situaci, abych někoho mohl jmenovat," spekulace nepotvrdil, ale ani nevyvrátil.

S legionáři se sejde v Londýně

Zato o schůzce s dvojicí nejzkušenějších reprezentantů Tomášem Rosickým a Petrem Čechem mluvil na rovinu.

„Předseda je s nimi v kontaktu, takže plánujeme cestu do Londýna, kde shlédneme ligové zápasy jejich týmů, budeme kontaktovat trenéry Arsenalu i Chelsea a samozřejmě i s hráči se sejdeme," potvrdil Vrba plánovanou schůzku.

Při všech sezeních s hráči však bude nový trenér ctít zásadu, s níž se národního týmu ujímá. „Musíme hráče přesvědčit a vštípit jim, že reprezentace je něco navíc. Pokud tuto prioritu nebudou uznávat, nemá smysl, aby reprezentovali tento stát. Máme půl roku na to, abychom jim vysvětlili, co a jak chceme," prohlásil Vrba, jehož priorita je pochopitelně také jasná.

„Pochopitelně postup na mistrovství Evropy. Kdybych v něj nevěřil, nebo kdybych snad pochyboval, že nejsme schopní těm nejlepším v Evropě konkurovat, nabídku vést reprezentaci bych nepřijal."

Dosavadní trenéři české reprezentace
Dušan Uhrin st.1993 až 19974827-10-11
Jozef Chovanec1998 až 20014527-7-11
Karel Brückner2001 až 20087550-12-13
Petr Rada2008 až 200982-4-2
František Straka200911-0-0
Ivan Hašek200953-2-0
Michal Bílek2009 až 20134216-11-15
Josef Pešice201333-0-0
Pavel Vrba2014 - 2018
V prvním sloupci jméno trenéra, v druhém jeho působení u reprezentace, ve třetím počet odkoučovaných zápasů, ve čtvrtém bilance.

Reklama