Hlavní obsah

Trenéra Pešiceho láká práce u mládežnických reprezentací

Fotbalový trenér Josef Pešice by rád nadále pracoval s českými národními týmy. Nikoli u A-mužstva, u kterého ho vystřídal Pavel Vrba, ale u mládežnických výběrů, se kterými má dlouholeté zkušenosti. Raději by pracoval u mládeže než v ligovém klubu, kde je každodenní stres. Do trenérského důchodu se třiašedesátiletý kouč ještě nechystá.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Josef Pešice sleduje tradiční Silvestrovské derby mezi týmy AC Sparta Praha a SK Slavia Praha.

Článek

"Já už bych měl být správně v důchodu, ale doufám, že se ještě nějak zapojím," řekl Pešice v rozhovoru s novináři na Silvestrovském derby. "V klubu je to každodenní práce a jste pod tlakem celý rok. Zato u reprezentace je ten tlak až v době zápasu. Proto bych osobně dělal radši něco u některé z mládežnických reprezentací," dodal bývalý trenér Slavie, Teplic a Jablonce.

S předsedou Fotbalové asociace Miroslavem Peltou o tom však ještě nemluvil. "Zatím ne, ale v lednu asi spolu budeme mluvit. Možná nějaká činnost bude a něco bych pro některou reprezentaci mohl dělat," věří. "Jsem ve věku, kdy bych byl rád ještě aktivní, ale chápu, že přichází doba mladších," uvedl.

Rád by zužitkoval zkušenosti, které nabral v letech 2003 až 2010, kdy byl postupně u všech mládežnických reprezentací. "Znám ročníky 89, 91, 92 i 93. Třeba ročník 92 je velice silný a může pomoci k tomu, aby byl tlak na stávající reprezentanty, aby měli dobrou výkonnost," řekl Pešice.

Ke spokojenosti mu chybí postup na MS

Uplynulý fotbalový rok hodnotí jako průměrný. "Ke spokojenosti mi chybí postup na mistrovství světa. Na čemž se podílím i já, jelikož jsem byl u národního týmu. Ale z pohledu klubů byly úspěchy. Je to třeba brát tak, že nemůžeme každý rok konkurovat Španělsku, Itálii či Anglii," řekl.

Přestože se může pyšnit stoprocentní bilancí v roli hlavního trenéra národního týmu, když vyhrál všechny tři podzimní zápasy jako dočasný nástupce Michala Bílka, nepočítal s tím, že by mohl figurovat i v novém realizačním týmu Pavla Vrby.

"Ani jsem v to nedoufal, nový trenér chce mít svoje lidi. Pavel Vrba to bude chtít dělat podle svého a tak je to správně. Já mohu jen popřát do kvalifikace, aby postoupili. Je to pro nás hrozně důležité, abychom se udrželi když ne ve špičce tak alespoň v evropském průměru. A vím, že to bude těžké," řekl Pešice.

Reklama

Související témata: