Hlavní obsah

S Rosickým a Čechem si nastavíme pravidla, plánuje trenér Vrba před inspekční cestou do Anglie

Praha

Od fotbalu se nemůže odtrhnout. Ve středu sledoval reprezentační kouč Pavel Vrba potenciální adepty národního týmu v libereckém dresu v utkání zimní Tipsport ligy, dnes se vydává na první inspekční cestu do zahraničí. Namířeno má na ostrovy, aby se podle internetových stránek asociace v Londýně setkal s kapitánem reprezentace Tomášem Rosickým a gólmanem Petrem Čechem a usedl do hlediště při jejich víkendových zápasech Premier League. V plánu má ovšem i schůzku s mladým Čechovým spoluhráčem Tomášem Kalasem a univerzálem druholigového Watfordu Danielem Pudilem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nový reprezentační kouč Pavel Vrba se společně s předsedou Peltou a manažerem Fitzelem vydává na první zahraniční misi.

Článek

Asi záměr, abyste při první cestě potkal právě klíčové muže reprezentace Rosického s Čechem? Nebo se vám hodilo, že Arsenal s Chelsea během jednoho víkendu hrají své zápasy v Londýně?

Obě věci spolu souvisí. Tomáše i Petra jsme chtěli vidět v akci, protože oba vnímáme jako jedny ze základních stavebních kamenů nároďáku. Navíc se s nimi chceme pobavit o všem, co souvisí s chodem národního týmu. Nejde jen o hru, i když na ni také přijde řeč... Určité věci ale v reprezentaci hodláme pozměnit a s hráči, kteří mají tak silné postavení, to hodláme logicky probrat. Jde o dost témat,o nastavení určitých pravidel a představ. Chceme, aby mezi námi od začátku panovala důvěra a nenastaly žádné problémy v komunikaci. Určitě rychle najdeme společnou řeč.

Podobné setkání už jste v tuzemsku absolvoval...

Setkali jsme se s hráči Plzně, kteří připadají do úvahy v souvislosti s nominací, mluvíme i s klubovými trenéry... Až přijedeme z Anglie, chystáme se na zahraniční soustředění Sparty a Liberce, navštívíme krajánky v německé lize a v blízké budoucnosti chceme kontaktovat co možná nejvíc kluků působících v zahraničí."

S Rosickým a Čechem se coby trenér reprezentačního týmu potkáte oficiálně vůbec poprvé...

Třeba s Čechem jsme se viděli na vyhlášení ankety Fotbalista roku, ale debaty se týkaly hlavně mého bývalého plzeňského působiště. Teď to bude něco úplně jiného. To samé se týká i Rosického. Jsem rád, až se s nimi teď otevřeně o všem pobavím. A navíc trochu nahlédnu do fungování velkoklubů, což bude obrovská zkušenost."

Právě Rosický nedávno utrpěl zlomeninu nosu a možná přijde o sobotní zápas s Fulhamem. Mrzelo by vás, kdybyste kapitána národního týmu neviděl na vlastní oči v akci?

Částečná komplikace by to byla, protože bych Tomáše raději sledoval na hřišti. Důležité ale je, že v poslední době hraje skvěle a Arsenal s ním i proto plánuje prodloužení smlouvy. Má pevnou pozici ve světovém top týmu, což je perfektní zpráva i pro nás. To samé platí pro Čecha, jehož postavení v Chelsea je stejně nezpochybnitelné."

Rosický na konci minulé kvalifikace také zvažoval svoji budoucnost v národním týmu, jak jej budete motivovat do další práce pro potřeby reprezentace?

Přejeme si, aby pro Tomáše byla reprezentace pořád ambicí, aby o ní dál stál a předváděl něco podobného, co třeba teď v Arsenalu. Byť je mu třiatřicet let, tak doufáme, že ve velkém fotbale vydrží třeba do čtyřicítky. On asi není typ, který bude mužstvo strhávat nějakým křikem v kabině. Pozici lídra vždy dokazoval na hřišti a to si od něj slibujeme i nyní.

Maté v plánu i schůzku s Tomášem Kalasem, který v nabitém týmu Chelsea šanci nedostává. I to představuje určitě komplikaci...

Je jasné, že Tomáš ve svém věku potřebuje pravidelně hrát. A takhle to řeknu i jemu. Ono je těžké doporučovat něco klukovi, který se dostal do prvního týmu Chelsea, ale Tomáš opravdu musí mít pravidelné vytížení.

Na začátku kalendářního roku vypadl na dlouho ze hry zraněný Kozák, Rosický má zlomený nos a Sivok je po operaci kolena. Neříkáte si, že to je až moc smůly najednou?

Trochu se to na nás sesypalo, žádná taková zpráva není příjemná. Na druhou stranu kvalifikace začíná až na podzim a je dost času, aby se dlouhodobě zranění dali dohromady. V přípravě aspoň můžeme otestovat další adepty a alespoň si ověříme, zda s nimi můžeme počítat i do ostrých zápasů.

Jak hodláte využít termíny pro přípravné zápasy v květnu a červnu?

To je věc, kterou také Tomáši Rosickému a Petru Čechovi chceme vysvětlit. Nejprve bychom měli hrát 21. května ve Finsku a tam počítáme s hráči, kterým krátce před tímto termínem skončí sezóna. Půjde většinou o kluky ze zahraničních soutěží, jimž po Finsku začne dovolená. Nebude se jich tedy týkat utkání 3. června na domácím hřišti. Do něj naopak zasáhnou spíše hráči z české ligy, protože ta finišuje až poslední květnový víkend. Oběma skupinám by tak přípravné zápasy nároďáku plynule navázaly na konec sezóny. Soupeř pro 3. června je ještě v jednání, záleží také na výsledku únorového losu mistrovství Evropy. Pokud by nás svedl dohromady s Finskem, museli bychom s největší pravděpodobností hledat i nového soupeře i pro květnový zápas. Ale to je běžná praxe.

Reklama