Hlavní obsah

Vrba si druhou inspekci pochvaluje, se Spartou a Libercem našel společnou řeč

Praha

Dal se do pilné práce, a tak i během přípravného období českých týmů křižuje celou Evropou. Trenér fotbalové reprezentace Pavel Vrba má za sebou misi v Londýně a na druhou inspekční cestu se vydal do Španělska a Portugalska za Spartou a Libercem. Spolu s technickým ředitelem FAČR Dušanem Fitzelem viděli tři přípravné zápasy a především mluvili s hráči, jichž se může týkat nominace. Vrba si přivezl řadu poznatků a zjištění, že s oběma kluby nalezl společnou řeč.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nový trenér české fotbalové reprezentace Pavel Vrba.

Článek

Níže přinášíme plné znění rozhovoru, který Pavel Vrba po návratu poskytl pro web FAČR.

Trenére, co považujete za nejužitečnější zjištění po návštěvě tréninkových kempů Sparty a Liberce?

Celkově to bylo dost přínosné, podobně jako při naší nedávné cestě do Londýna za našimi hráči, takže se znovu rozhodně nejednalo o promarněný čas. Nešlo jen o to, abychom přímo na místě viděli formu kluků, kteří připadají do úvahy v souvislosti se zařazením do širší nominace. Se všemi jsme samozřejmě mluvili a řekli jim o našich určitých pravidlech. A také jsme vycítili, že je pro ně reprezentace lákadlem a jasnou motivací. To nás těší.

Co bylo další náplní inspekční cesty?

Velmi důležité bylo i setkání s trenéry Sparty a Liberce, nastínili jsme jim naše představy a formu budoucí spolupráce. Jde o to, abychom spolu vzájemně dobře komunikovali. A jsme rádi, že jak ze Sparty, tak i z Liberce cítíme chuť a vůli pomáhat. Setkali jsme se znovu s ochotou, podobně jako při lednové schůzce se zástupci a hráči Plzně.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Spartu jste viděl v akci při její výhře s Lokomotivem Moskva (2:1) a následné porážce s bulharským Razgradem (0:1). Co jste říkal na její výkony?

Sparta proti Lokomotivu nastoupila v papírově silnější sestavě a proti týmu, který v ruské lize usiluje o titul, uhrála opravdu výborný výsledek. Navíc to podložila kvalitní hrou. Razgradu sice Sparta podlehla, ale nasadila spíš talentované hráči a i ti ukazují, že v budoucnu mají co nabídnout.

Zaskočila vás vysoká prohra 0:4, kterou utrpěl Liberec s FC Kodaň?

Zápas asi trochu zkreslilo to, že Liberec dva dny předtím odehrál prakticky v totožné sestavě přípravné utkání, zatímco pro Kodaň to bylo první utkání na soustředění. Liberci to tedy výsledkově moc nevyšlo, ale roli mohla hrát i únava. Ale v této fázi sezony o výsledky zatím moc nejde, hlavní je, aby Liberec byl dobře připravený na zápasy Evropské ligy s Alkmaarem, které se rychle blíží. Věřím, že Slovan všechno dobře vyladí.

Když jste viděl naživo v akci FC Kodaň, vybavily se vám vzpomínky z předchozího plzeňského angažmá na srpen roku 2011 a vyřazení dánského velkoklubu v závěrečném předkole Ligy mistrů?

Trochu jsem si to zpětně vybavil. Tehdy to byla velká událost, když se Plzeň poprvé dostala do Ligy mistrů... Kodaň trochu svůj tým omladila, ale v týmu je pořád pár hráčů, kteří hráli proti Viktorce, a já si je pamatuju. Teď na mě ale nejvíc zapůsobil mladý útočník Cornelius. Vrátil se domů po nepříliš vydařeném angažmá v Anglii, ale proti Liberci se blýskl hattrickem a podle mě má veliký potenciál.

Za dva týdny oznámíte první nominaci, co stihnete do té doby?

Příští neděli se chystáme na bundesligové utkání Augsburg – Norimberk, protože můžeme vidět v akci až čtyři české hráče. A budeme také postupně kontaktovat kluby, s jejichž hráči počítáme do širší nominace na přípravný zápas s Norskem. To musí být učiněno v předstihu.

Česká sportovní veřejnost teď žije zimní olympiádou v ruském Soči, budete také držet palce českým sportovcům?

Když jsme se v sobotu vraceli domů, tak mě hned v autě při poslouchání rádia zastihla výborná zpráva o bronzu biatlonisty Jaroslava Soukupa. Mít hned první den olympiády takový úspěch, to zaslouží velikou gratulaci. Kéž by to tak „našim" šlo i dál. Osobně si nenechám ujít hokejové zápasy, a pokud čas dovolí, tak třeba právě zmíněný biatlon a rychlobruslení s Martinou Sáblíkovou. Tedy sporty, které u nás teď frčí.

Reklama

Související témata: