Hlavní obsah

Vrba si už v duchu vybírá soupeře do kvalifikace, v sobotu letí na los do Nice

Praha

Inspekční cesty po celé Evropě a příprava první nominace jdou na chvíli stranou. Nový trenér české fotbalové reprezentace Pavel Vrba se už pomalu chystá na nedělní los mistrovství Evropy, které v roce 2016 hostí Francie. Česká delegace odlétá do Nice v sobotu a Vrba pochopitelně jistá přání má. „Dopředu je ovšem ošidné spekulovat,“ avizuje kouč.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nový trenér české fotbalové reprezentace Pavel Vrba.

Článek

Všichni prahnou po dobrém losu. Do Nice v sobotu zamíří delegace FAČR složená z předsedy Miroslava Pelty, generálního sekretáře Rudolfa Řepky, trenéra národního týmu Pavla Vrby a technického ředitele asociace Dušana Fitzela.

Přímý přenos na svém webu nabídne ČT Sport se vstupy do živého televizního vysílání podle aktuálního vývoje na OH v Soči.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

„Na koše se samozřejmě dívám, v duchu nějaké přání mám a v předstihu kalkuluju, jaká skupina by pro nás mohla být dobrá a naopak. Klíčové zřejmě je, koho dostaneme z prvního a třetího koše. Ale dopředu je ošidné spekulovat," uvedl Pavel Vrba pro fotbal.cz.

Narazit tak na favorita s výkyvy formy...

„Když jsem v minulosti vedl tým v Lize mistrů, pak jsem si při vzájemném zápase v duchu říkal, proč jsem si zrovna toho soupeře přál (smích). Později se podobné kalkulace mohou vymstít, když budu dopředu říkat, koho si přeju například z prvního koše," přemítá trenér.

„Vesměs jde o týmy velmi úspěšné na všech předchozích šampionátech. Možná by bylo dobré jít na někoho, kdo má občas trochu výkyv formy. Ale je to opravdu ošidné," dodává Vrba.

„Já mám přání jediné. Dostat takovou skupinu, ze které postoupíme na Euro. Účast na závěrečném turnaji je pro nás extrémně důležitá. Z hlediska prestiže i ekonomické stránky věci," zdůrazňuje Miroslav Pelta, předseda FAČR.

Losovat bude také Ivo Viktor

Český tým figuruje ve druhém koši, losování startuje v neděli ve 12:00. Přímo se do něj zapojí i legendární brankář Ivo Viktor, evropský šampión z roku 1976. Na pódiu ho doplní dalších dvanáct brankářských kolegů, kteří se také mohou pyšnit svým triumfem na kontinentálním mistrovství.

V osudí se objeví jména 53 reprezentačních týmů, z nichž vznikne devět skupin. Jedinou pětičlennou skupinu doplní Francie. Ta má účast na závěrečném turnaji jako pořádající země jistou a v kvalifikačním cyklu se svými soupeři, se kterými se objeví ve skupině, absolvuje „pouze" přípravné zápasy. Premiérově do kvalifikace zasáhne také výběr Gibraltaru.

Vítězové, celky na druhých místech a nejlepší mužstvo z třetích míst přímo postoupí na ME. Zbylých osm týmů na třetích místech se utká v baráži. Na šampionátu bude poprvé startovat 24 celků.  Kvalifikace, jejíž jízdní řád bude znám bezprostředně po skončení losování, odstartuje v září letošního roku.

Složení losovacích košů:
Koš 1:
Španělsko,
Německo,
Nizozemsko,
Itálie,
Anglie,
Portugalsko,
Řecko,
Rusko,
Bosna a Hercegovina,
Koš 2:
Ukrajina,
Chorvatsko,
Švédsko,
Dánsko,
Švýcarsko,
Belgie,
Česká republika,
Maďarsko,
Irsko,
Koš 3:
Srbsko,
Turecko,
Slovinsko,
Izrael,
Norsko,
Slovensko,
Rumunsko,
Rakousko,
Polsko,
Koš 4:
Černá Hora,
Arménie,
Skotsko,
Finsko,
Lotyšsko,
Wales,
Bulharsko,
Estonsko,
Bělorusko,
Koš 5:
Island,
Severní Irsko,
Albánie,
Litva,
Moldavsko,
Makedonie,
Ázerbájdžán,
Gruzie,
Kypr,
Koš 6:
Lucembursko,
Kazachstán,
Lichtenštejnsko,
Faerské ostrovy,
Malta,
Andorra,
San Marino,
Gibraltar.

Reklama