Hlavní obsah

Den D nastává. Nový reprezentační kouč Vrba se v pravé poledne dozví soupeře pro kvalifikaci o EURO 2016

Nice/Praha

Pro trenéra Pavla Vrbu nastal den „D“. Dokud byl ve službách ligové Plzně, sledoval losování evropských pohárů jen u televizní obrazovky, dnes však usedne v Nice do kongresového sálu, aby byl losu kvalifikace o postup na evropský šampionát 2016 ve Francii osobně přítomen. „Klíčové zřejmě bude, koho dostaneme z prvního a třetího koše, i když dopředu je ošidné spekulovat,“ nechal se slyšet Vrba před losováním, jež začne v pravé poledne.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Pavel Vrba

Článek

V osudí se objeví reprezentační týmy třiapadesáti zemí, mezi nimiž vůbec poprvé figuruje mužstvo Gibraltaru. Předem byly všechny celky rozděleny do šesti košů, přičemž se zohledňovaly výsledky posledních evropských šampionátů, stejně jako kvalifikace o postup na mistrovství světa do Brazílie.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

EURO poprvé s 24 týmy

Česká reprezentace se přes propad na žebříčku nakonec přece jen udržela ve druhém koši, takže má jistotu, že se vyhne Ukrajině, Chorvatsku, Švédsku, Dánsku, Švýcarsku, Belgii, Maďarsku a Irsku.

Složení losovacích košů:
koš 1: Španělsko, Německo, Nizozemsko, Itálie, Anglie, Portugalsko, Řecko, Rusko, Bosna a Hercegovina,
koš 2: Ukrajina, Chorvatsko, Švédsko, Dánsko, Švýcarsko, Belgie, ČR, Maďarsko, Irsko,
koš 3: Srbsko, Turecko, Slovinsko, Izrael, Norsko, Slovensko, Rumunsko, Rakousko, Polsko,
koš 4: Černá Hora, Arménie, Skotsko, Finsko, Lotyšsko, Wales, Bulharsko, Estonsko, Bělorusko,
koš 5: Island, Severní Irsko, Albánie, Litva, Moldavsko, Makedonie, Ázerbajdžán, Gruzie, Kypr,
koš 6: Lucembursko, Kazachstán, Lichtenštejnsko, Faerské ostrovy, Malta, Andorra, San Marino, Gibraltar.

Z losování vzejde devět skupin po šesti účastnících a jedna pětičlenná, kterou doplní Francie, tedy pořadatelská země. Ta má účast na závěrečném turnaji garantovanou, takže její zápasy ve skupině budou pojímány pouze jako přípravné.

Předem bylo rozhodnuto, že Španělsko nebude z politických důvodů v jedné skupině s novým členem UEFA Gibraltarem a Arménie se nepotká Ázerbajdžánem.

Naproti tomu reprezentace Ruska a Gruzie se v jedné skupině potkat mohou, i když obě země spolu od roku 2008 odmítaly hrát. "Jsem velmi rád, že by k tomu mohlo dojít, pokud by je los do jedné skupiny svedl, " potvrdil prezident UEFA Michel Platini.

Kdo postoupí na EURO 2016
Vítězové, celky na druhých místech a nejlepší mužstvo z třetích míst přímo postoupí na ME. Zbylých osm týmů na třetích místech se utká v baráži. Na EURO bude poprvé startovat 24 celků.

Kvalifikační zápasy se poprvé budou hrát v rámci tzv. Týdne fotbalu od čtvrtka do úterý, přičemž preferovány mají být začátky v 18:00 a 20:45.

Finálový turnaj se pak bude losovat 12. prosince 2015, mistrovství Evropy bude ve Francii probíhat od 10. června do 10. července 2016.

Koše studoval, přání nevyslovil

„Rozdělení do košů jsem samozřejmě studoval a dopředu kalkuloval, jaká skupina by pro nás byla dobrá a naopak. Klíčové zřejmě je, koho dostaneme z prvního a třetího koše," svěřoval se trenér české reprezentace na strahovském webu fotbal.cz.

„Jenže je otázkou, který z týmů je papírově slabší. Vždyť v minulé kvalifikaci se třeba českému nároďáku stalo, že neuhrál pár důležitých bodů s mužstvy z nižších košů a po domácí prohře s Arménií se postupové šance v podstatě rozplynuly. Přitom Arménii patří místo ve čtvrtém koši."

I proto nechce Vrba prozrazovat, jakou skupinu si vysnil. „Když budu dopředu říkat, koho si přeju například z prvního koše, mohou se později podobné promluvy vymstít. Však jsem si to ověřil v Plzni.... Párkrát jsem si nějakého protivníka přál a při vzájemném zápase si poté v duchu říkal, proč jsem myslel na něho," přiznal se smíchem Vrba.

Slováky Vrba potkat nechce

Jedno přání ale přece jen vyslovil - nerad by se v kvalifikaci potkal se Slovenskem, jež figuruje ve třetím koši a potenciálním soupeřem české reprezentace by se tudíž stát mohlo.

„Podle mě to je jedno z mužstev, které ze třetího koše může vyloženě překvapit. Slováci mají zajímavou generaci a já navíc díky dřívějšímu působení u našich sousedů téměř všechny hráče dobře znám."

Naproti tomu o případném soupeři z prvního koše mluvil trenér české reprezentace Pavel Vrba jen v náznacích, aniž by některého jmenoval.

„Na jednu stranu se z tohoto koše budou losovat špičkoví soupeři, kteří by byli ekonomicky atraktivní pro naši asociaci, nemluvě o tom, že by do Prahy přijeli absolutní top hráči. Jenže tam figurují i reprezentace, které sice nejsou finančně až tak zajímavé, ale přijatelné po herní stránce. Z toho lze vyvodit, která mužstva mám na mysli a jež bych si přál."

Jízdní řád bude daný

Na rozdíl od předchozích kvalifikací o Evropu či svět tentokrát v Nice, či na jiném místě v některé ze soupeřících zemí, nedojde k žádné schůzce, na které by se domlouval jízdní řád kvalifikace. Ten bude totiž znám hned po losu.

„UEFA udělala rozumný krok. Vše bude dané předem, takže se nebude kalkulovat, s kým chci kvalifikaci začít a s kým končit a jaké výhody bych při jednání rád vyzískal. Mnohdy bylo velice složité dojít k dohodě mezi všemi účastníky skupiny, což teď padá. Je to dobře a změnu vítám," pochvaloval si trenér české reprezentace Pavel Vrba, že nebude zavlečen do licitací o termínech a jízdním řádu kvalifikace, která začne už na podzim.

Reklama