Hlavní obsah

Těžký los! Češi si o postup na EURO 2016 zahrají s Nizozemci, Turky, Islanďany, Lotyši a Kazachy

Nice
Aktualizováno

Česká fotbalová reprezentace se v kvalifikaci o postup na EURO 2016 utká s Nizozemskem, Tureckem, Islandem, Lotyšskem a Kazachstánem. Rozhodl o tom nedělní los v Nice, kde byl přítomen i nový kouč národního týmu Pavel Vrba.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nový reprezentační kouč Pavel Vrba.

Článek

V losovacím osudí se objevily reprezentační týmy třiapadesáti zemí, mezi nimiž vůbec poprvé figurovalo mužstvo Gibraltaru. Předem byly všechny celky rozděleny do šesti košů, přičemž se zohledňovaly výsledky posledních evropských šampionátů, stejně jako kvalifikace o postup na mistrovství světa do Brazílie.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Slavnostním losovacím ceremoniálem provázela dvojice bývalých fotbalových hvězd Bixente Lizarau a Ruud Gullit, aktivně se losování zúčastnila také česká brankářská legenda Ivo Viktor.

Česká reprezentace se přes propad na žebříčku nakonec přece jen udržela ve druhém koši, lichotivé nasazení ale nakonec příliš velkou výhodu nepřineslo. Míček s nápisem Česká republika vytáhl někdejší polský gólman Jan Tomaszewski a záhy bylo jasné, že na svěřence trenéra Pavla Vrby nečeká vůbec nic jednoduchého.

Nizozemci jsou top, Islanďany si Vrba nepřál

„Nabízely se samozřejmě skupiny snazší, ale když jsem reprezentaci přebíral, tvrdil jsem, že nic jiného než postup neexistuje. Musíme se proto se soupeři poprat. Doufám, že každý z nich bude ztrácet body, my jich poztrácíme nejméně a postoupíme," reagoval reprezentační kouč Pavel Vrba na kvalifikační los.

Netajil přitom, že si příliš nepřál Island. „Fotbal tam udělal obrovský pokrok. Viděl jsem islandskou reprezentaci v kvalifikačním duelu na norské půdě, kde remizoval 1:1 a podle mého nepatřil do koše, v němž v Nice figuroval. Ani Lotyšsko a Kazachstán jsme si ale nepřáli," přiznával.

Pro Nizozemsko a Turecko pak měl nový kouč národního celku jen slova chvály. „Nizozemci jsou top mužstvem na evropské scéně, Turecko je také hodně silné."

„Jeden z těžších losů. Nečeká nic rozhodně lehkého, protože v naší skupině si budou soupeři určitě navzájem brát body. To by mohlo být naší výhodou, neboť každý získaný bod bude v konečném účtování velkou roli," mínil legionář v tureckých službách Tomáš Sivok. „Bude záležet jen na nás, jak ke kvalifikačním duelům přistoupíme."

Kdo postoupí na EURO 2016
Vítězové, celky na druhých místech a nejlepší mužstvo z třetích míst přímo postoupí na ME. Zbylých osm týmů na třetích místech se utká v baráži. Na EURO bude poprvé startovat 24 celků.

Kvalifikační zápasy se poprvé budou hrát v rámci tzv. Týdne fotbalu od čtvrtka do úterý, přičemž preferovány mají být začátky v 18:00 a 20:45. Finálový turnaj se pak bude losovat 12. prosince 2015, mistrovství Evropy bude ve Francii probíhat od 10. června do 10. července 2016.

Češi začnou kvalifikaci 9. září doma s Nizozemskem a se stejným soupeřem kvalifikační skupinu zakončí na jeho půdě 13. října příštího roku. Fanoušci si mohou už teď do kalendáře poznamenat všechna utkání, protože UEFA nově stanovila jízdní řád kvalifikace hned po losu místo dřívějších diplomatických schůzek, které dolaďovaly pořadí zápasů v jednotlivých skupinách.

Češi na ME zatím vždy postoupili

Samostatná česká reprezentace se zatím vždy na závěrečný turnaj mistrovství Evropy probojovala. Ve čtyřech případech dokonce kvalifikační skupinu vyhrála, naposledy postoupila z druhého místa a následné baráže.

Tentokrát však bude jednoznačným aspirantem na vítězství ve skupině Nizozemsko, s nímž se český národní tým naposledy utkal v kvalifikaci o MS 2006, v níž v obou zápasech prohrál 0:2. Nepříjemným soupeřem bude určitě i Turecko, které vyřadilo Čechy v posledním zápase skupiny na ME 2008. Poslední vzájemný zápas ale vyhrál národní tým v Manise 2:0.

V poslední době výkonnostně roste také Island, jemuž unikl postup na MS do Brazílie až v barážové bitvě s Chorvatskem a poslední kvalifikační duel navíc nad Českou republikou v roce 2001 vyhrál 3:1.

To na Lotyšsko mají čeští reprezentanti lepší vzpomínky. Na Euro 2004 je porazili 2:1, v přátelském duelu pak dokonce 4:1. Tým Kazachstánu, kde donedávna působil trenér Miroslav Beránek, bude pro tým trenéra Vrby zřejmě trochu neznámou.

Pelta: Favority nejsme, můžeme překvapit

„Nepřál jsem si první a poslední skupinu, ale v konstelaci panující v evropském fotbale by se měla česká reprezentace i z áčka dostat. Zřejmě budeme bojovat s nevyzpytatelnými a hlavně doma hodně silným Tureckem a Islandem o druhou příčku zaručující přímý postup, čímž neříkám, že nepotrápíme Holanďany," pravil po losu šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

„Nizozemci sice vysokou kvalitu mají, ale není to zase až taková klasa, jako Německo či Španělsko. Máme sice těžkou skupinu, ale nám vyhovuje, když v ní nejsme favoritem. Však si vzpomeňme, jak jsme se radovali po losu kvalifikace o světový šampionát a jak jsme dopadli. Teď favority nejsme a můžeme proto překvapit. Bude to ale náročná skupina. Fotbalově i třeba co se cestování, sledováníá soupeřů a logisticky týče. Nachystáme ale trenérům a hráčům všechny podmínky, aby se postup podařil," sliboval hned v Nice Pelta.

Los kvalifikace fotbalového mistrovství Evropy 2016 ve Francii:
Skupina A:
Nizozemsko
ČR
Turecko
Lotyšsko
Island
Kazachstán
Skupina B:
Bosna a Hercegovina
Belgie
Izrael
Wales
Kypr
Andorra
Skupina C:
Španělsko
Ukrajina
Slovensko
Bělorusko
Makedonie
Lucembursko
Skupina D:
Německo
Irsko
Polsko
Skotsko
Gruzie
Gibraltar
Skupina E:
Anglie
Švýcarsko
Slovinsko
Estonsko
Litva
San Marino
Skupina F:
Řecko
Maďarsko
Rumunsko
Finsko
Severní Irsko
Faerské ostrovy
Skupina G:
Rusko
Švédsko
Rakousko
Černá Hora
Moldavsko
Lichtenštejnsko
Skupina H:
Itálie
Chorvatsko
Norsko
Bulharsko
Ázerbájdžán
Malta
Skupina I:
Portugalsko
Dánsko
Srbsko
Arménie
Albánie
Francie (její zápasy budou jen přípravné, účast má jistou).
Program skupiny A:
2014:
9. září:
18:00 Kazachstán - Lotyšsko
20:45 ČR - Nizozemsko, Island - Turecko
10. října:
20:45 Turecko - ČR, Lotyšsko - Island, Nizozemsko - Kazachstán
13. října:
18:00 Kazachstán - ČR,
20:45 Island - Nizozemsko, Lotyšsko - Turecko
16. listopadu:
18:00 Nizozemsko - Lotyšsko,
20:45 ČR - Island, Turecko - Kazachstán
2015:
28. března:
16:00 Kazachstán - Island,
18:00 ČR - Lotyšsko,
20:45 Nizozemsko - Turecko
12. června:
18:00 Kazachstán - Turecko,
20:45 Island - ČR, Lotyšsko - Nizozemsko
3. září:
20:45 ČR - Kazachstán, Nizozemsko - Island, Turecko - Lotyšsko
6. září:
18:00 Lotyšsko - ČR, Turecko - Nizozemsko
20:45 Island - Kazachstán
10. října:
18:00 Island - Lotyšsko, Kazachstán - Nizozemsko,
20:45 ČR - Turecko
13. října:
20:45 Nizozemsko - ČR, Lotyšsko - Kazachstán, Turecko - Island.

Reklama

Související témata: