Hlavní obsah

Sestavu na tabuli nepíšu, hraju si totiž s magnety, prozradil reprezentační trenér Vrba, jak skládá mužstvo

Losování kvalifikace o postup na evropský šampionát 2016 zvládl s úsměvem na tváři, její smrtící úvod nového kouče české fotbalové reprezentace Pavla Vrbu také nijak nerozhodil. Po vyřčení nominace na první přípravný zápas proti Norům však přiznal, že první březnovou středu v pražském Edenu nervózní bude. „V každém zápase jsem napjatý a nervózní, takže nevidím důvod, proč by tomu mělo být jinak,“ potvrzoval.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české fotbalové reprezentace Pavel Vrba během nominační tiskové konference.

Článek

Poprvé jste seděl nad reprezentační nominací a zvažoval, které fotbalisty na svou březnovou premiéru na lavičce národního celku proti Norům pozvat. Asi dost velký rozdíl proti podobným starostem v klubu, když jste skládal základní sestavu a přemýšlel, jaké hráče do ní zařadit...

Hlavně mnohem složitější práce, protože třeba v Plzni jsem hráče viděl každý den, bavil se s nimi, sledoval, jak se tváří a v jakém rozpoložení se právě nacházejí. V reprezentaci se s nimi potkám jednou za měsíc, ba mnohdy ani tak často ne. Řadu z nich jsem objel, mluvil jsem s nimi, přesvědčil se, že reprezentovat chtějí, ale dál už je člověk odkázaný na telefon, který přímý kontakt nenahradí.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Chcete tím říci, že se první nominace rodila s potížemi?

Ale vůbec ne, nic bolestivého na ní nebylo. Dopředu jsem tvrdil, že budu vybírat z hráčů, kteří mají ve svých klubech silnou pozici, a touto zásadou jsem se také řídil.

Někteří vám situaci usnadnili, když se po předchozím tápání konečně prodrali ve svých týmech do základní sestavy...

To určitě, protože Michal Kadlec ve Fenerbahce Istanbul už pravidelně nastupuje a poslední čtyři zápasy odehrál, Marek Suchý přišel do Basileje a vybudoval si tam hned silnou pozici, Adam Hloušek ji má v Norimberku dokonce tak silnou, jako málokterý náš hráč působící v bundeslize, což mně potvrdil i jeho trenér.

Hodně silnou pozici má ovšem v Mohuči Zdeněk Pospěch, který nefiguruje ani mezi náhradníky...

V bundeslize skutečně sbírá výtečná hodnocení, takže mu nabízejí další prodloužení smlouvy. On ale chce v létě údajně skončit a v pětatřiceti se vrátit do Opavy. Alespoň takové informace mám, i když přiznávám, že jsem s Pospěchem zatím nemluvil.

Nakonec jste první nominaci stvořil z fotbalistů, kteří už reprezentací prošli. To se skutečně neobjevil žádný nový hráč, po němž byste sáhl?

Několik zajímavých mladíků se nabízelo. Přemýšleli jsme o nich, nakonec jsme je ale ponechali trenéru Dovalilovi v jedenadvacítce, na kterou čeká už příští rok evropský šampionát této věkové kategorie. Chceme totiž, aby přecházeli do áčka až v momentu, kdy v něm budou mít výraznou pozici a nikoli aby se v něm objevovali jen pro dvě tři minuty, jež odehrají. Čímž neříkám, že za dva měsíce nemůže být všechno jinak a že se třeba hned dva mladí fotbalisté v první reprezentační garnituře neobjeví.

I v tom jste se svým konzultantem Karlem Brücknerem ve shodě?

Naprosté. Každý z nás napsal svých osmnáct jmen na papír, a když jsme seznam porovnávali, dospěli v pětadevadesáti procentech ke shodě.

Takže jste se mohl zvednout od stolu a napsat základní sestavu na tabuli, jako to dělával olomoucký doyen, když národní celek vedl...

Já si na rozdíl od něho hraju s magnety a místo jmen používám čísla.

Ale ve shodě jste...

Naprosté. Schůzek jsme měli už několik a momentálně se těším na další setkání, které máme naplánované na čtvrtek do Olomouce. Pan Brückner je maximálně vytížený, neboť se dívá a rozebírá naše soupeře, analyzuje předchozí zápasy národního týmu, sleduje klubové týmy a působení reprezentantů v nich.

Na stejnou notu jste naladěni i shodnou filozofií, fotbalovým myšlením a vnímáním současných trendů, takže fanoušci se mohou jen těšit na reprezentační renesanci.

Pochopitelně se budu s národním týmem praktikovat snažit takový herní styl, který dominuje současnému světu, že budu sázet na ofenzivní pojetí, do něhož se bude zapojovat větší počet hráčů bez ohledu na to, zda jde o útočníky či obránce. Není totiž podstatné, jak je fotbalista označován, ale jaké povinnosti má a jak je plní. Mnohá mužstva hrají jen s jedním klasickým útočníkem, nebo dokonce i bez něho, a přesto jsou nejlepší a vyhrávají. A to my chceme také.

Sám trenér Brückner se nechal slyšet, že by se rád zúčastňoval i reprezentačních srazů, pokud mu to pochopitelně situace dovolí. Už jste se i na této spolupráci domluvili?

Na krátkodobé, jaký bude předcházet kupříkladu zápasu s Norskem, bude jezdit docela určitě. I dlouhodobých, který plánujeme třeba před podzimním vstupem do kvalifikace proti Nizozemsku, se bude zúčastňovat v maximální možné míře.

Naznačujete, že už dva dny po losu kvalifikace přemýšlíte, jak se chystat na konfrontaci s Nizozemci?

Uvažujeme o delším srazu, v jehož průběhu bychom rádi sehráli ještě jeden přípravný zápas.

Reklama

Související témata: