Hlavní obsah

S Gottem mě nesrovnávejte, tolik trofejí nezískám, tvrdí Čech

Praha

Mediální aktivity, sraz národního mužstva, společný trénink a večer zlatá tečka v podobě trofeje pro Fotbalistu roku 2013. Takové bylo hektické pondělí gólmana Chelsea a české reprezentace Petra Čecha.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Olympijská vítězka snowboardistka Eva Samková obdivuje cenu pro Fotbalistu roku 2013, kterou získal Petr Čech.

Článek
Fotogalerie

Nabité pondělí vyvrcholilo večer vyhlášením Fotbalisty roku a dalších anket. Vy jste nejcennější domácí trofej převzal posedmé, jaký pro vás byl rok 2013?

Úspěšný především proto, že jsme vyhráli s Chelsea Evropskou ligu.

Nezevšednělo vám už přebírání trofejí?

Ocenění práce nikdy nezevšední. Není to, jako když si namažete chleba k snídani. Každý rok se snažím, aby byl co nejlepší. A když se to povede a někdo to ocení, je to vždycky radost.

Máte ve sbírce sedm trofejí Fotbalisty roku a osm Zlatých míčů ČR. Karel Gott má 38 Zlatých a Českých slavíků. Necítíte se být jakousi jeho fotbalovou obdobou...

Tak to ne. Tolik trofejí nenasbírám, to je nereálné. Zpívat se dá i po šedesátce, fotbal se tak dlouho hrát nedá. Já bych se s ním nesrovnával.

Od rána jste šel z jedné akce na druhou. Kdy jste se potkali s trenérem Pavlem Vrbou?

Na jedné z tiskovek jsme si potřásli rukou. Víc jsme si popovídali až na srazu.

Postřehl jste nějaké změny v režimu srazu oproti minulosti?

Jen tu, že jsme začali setkáním s médii, a pak byl společný oběd. Dřív to bývalo obráceně. Takhle je sraz kontinuální, můžeme se soustředit na to, co nás ve středu čeká. Tenhle sraz je hodně krátký, do zápasu máme jen dva tréninky. Nejdůležitější bude se vzájemně poznat a co nejlépe se připravit. Trenér nám určitě řekne, jakou má představu o tom, co by mělo národní mužstvo hrát. Moc práce se tu teď ale udělat nedá. Tímto srazem začíná cesta ke splnění společného cíle, a tím je postup na EURO 2016.

Vnímáte, že si lidé hodně slibují od trenéra Vrby?

Fanoušci si vždycky hodně slibují od národního mužstva a jeho kouče. Věřím, že se nám bude dařit a dobře nastartujeme nový kvalifikační cyklus.

S Nory Česko naposledy prohrálo 0:3 a nepochybně to budete chtít odčinit. V čem bude ještě zápas specifický?

Samozřejmě, že budeme chtít vyhrát. Na začátku společné práce to bude velmi důležité. Vítězství dá klid realizačnímu týmu i nám. Hráči určitě budou chtít trenéra přesvědčit, že do reprezentace patří. Specifický bude ale i v tom, že pro některé to bude třeba teprve třetí těžké utkání od začátku roku, zatímco jiní už mají v nohách od prosince už dvacet zápasů.

Hodně norských reprezentantů hraje v Anglii nebo Německu. Co od nich očekáváte?

Hrají fyzicky náročný fotbal, pomáhají si i dlouhými míči dopředu, zahušťují prostor, mají dobré standardky. V norském týmu je hodně kvalitních fotbalistů. Očekávám těžký zápas.

Zmínil jste loňské vítězství v Evropské lize. Chelsea teď vede Premier League, věříte, že se podaří po čtyřech letech znovu získat anglický titul?

Tabulku vedeme, protože Manchester City má dva zápasy k dobru. Když je vyhraje, povede díky většímu počtu nastřílených branek. Nejsme největším favoritem, ale titul vyhrát chceme a budeme o tu šanci bojovat. Čeká nás ještě deset zápasů.

Uvědomujete si, že Chelsea může být jediným anglickým týmem, který postoupí do čtvrtfinále Ligy mistrů?

Je to třetí rok v řadě, co se můžeme stát spasitelem anglického koeficientu. Všichni do Chelsea šijou, ale kdybychom předloni nevyhráli Ligu mistrů a loni Evropskou ligu, tak by možná Anglie už neměla čtyři týmy v této soutěži, když ostatní vyletěly buď ve skupině, nebo v osmifinále. Může se stát, že Manchester City, United, nebo třeba Arsenal po prohrách v prvním zápase v odvetě uspějí a postoupí. Věřím, že my po remíze v Istanbulu Galatasaray doma porazíme a půjdeme dál. Ale je to k zamyšlení. Soupeři anglických týmů měli v zimě alespoň čtrnáct dní volna, kdežto v Anglii se hraje nepřetržitě. I to může být znát, jsou svěžejší.

V neděli se hraje jarní český šlágr Sparta - Plzeň. V Plzni jste s fotbalem začínal, ale ze Sparty jste vyrazil do fotbalového světa. Komu budete fandit?

Zápas uvidím v televizi. Jsou to dva nejlepší české týmy, čemuž by měla odpovídat i kvalita zápasu. Těžko si vybrat, komu budu fandit, ale ve Spartě jsou hráči, s nimiž se dobře znám a trenéru Víťovi Lavičkovi bych ten titul moc přál, takže nejspíš budu fandit Spartě.

Reklama