Hlavní obsah

Po šokujícím vyřazení je Hübschman zpět v Čechách. V Doněcku vládne velké rozčarování, přiznal

Praha
Aktualizováno

Podruhé v rychlém sledu se objevil v Čechách. Nejprve přiletěl se svým Šachtarem Doněck do Plzně k prvnímu duelu Evropské ligy, poté, co Viktoria jeho tým z pohárové scény minulý čtvrtek překvapivě vypakovala, dorazil Tomáš Hübschman z Ukrajiny na reprezentační sraz a středeční přípravu s Norskem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Hübschman (vlevo) a Tomáš Rosický během tréninku české fotbalové reprezentace před utkáním s Norskem.

Článek
Fotogalerie

Asi jste byl rád, že jste mohl z Doněcku odletět. Po vyřazení z pohárové Evropy muselo nastat pořádné dusno, když se váš trenér a vůbec vedení Šachtaru netajilo touhou dojít letos v Evropské lize hodně daleko...

Rozčarování samozřejmě zavládlo, protože z prvního zápasu v Plzni jsme přivezli dobrý výsledek a od odvety doma čekali víc. Nejprve jsme skončili v Lize mistrů, teď vypadli i z Evropské ligy, takže situace v klubu pochopitelně není dobrá.

Pocítili jste to od trenéra při hodnocení pohárové odvety?

Žádné se nekonalo. V pátek jsme měli volno, poté jsme odjížděli za svými reprezentačními celky.

Po prohraném duelu s Plzní zaznívaly hlasy, že trenér Lucescu ofenzivní sílu Šachtaru přecenil a měl volit přece jen defenzivnější pojetí. Třeba i tím, že vás ze sestavy neměl vynechávat, protože s Hübschmanem by bylo mužstvo v obranné fázi pevnější...

Na nějaká kdyby se fotbal nehraje. A hlavně, spíše trenér by měl odpovídat, proč jsem v odvetě nenastoupil.

To se možná dozvíte po návratu. Tedy pokud se ukrajinská liga vzhledem k současnému dění vůbec rozběhne.

Zatím víme jen to, že první jarní kolo bylo zrušeno. Spousta lidí má jiné myšlenky, než na fotbal.

A vy sám?

Řeším jen to, co mohu vyřešit sám. V Doněcku se žádné problémy neobjevily, nějaké  ohrožení necítím a rozhodně nemám pocit, že bych musel chodit kanály.

Na prvním reprezentačním srazu pod novým trenérem Vrbou můžete řešit, kam se bude český národní tým ubírat dál. Už jste s ním o tom mluvil?

Už jsme spolu mluvili, když jsme se Šachatarem hráli v Plzni. Hlavně o tom, co by chtěl změnit a co by mělo fungovat jinak.

Třeba?

Že nám bude posílat informace o příštím soupeři s předstihem, abychom se na ně mohli podívat.

O svých fotbalových představách s vámi nemluvil?

Každý kouč přichází s nějakou představou a vizí, jak by chtěl hrát, všude se při změně trenéra něco mění. Záležet ovšem bude na naplnění představ na hřišti.

I na to přišla už během reprezentačního srazu řeč?

Ten je příliš krátký a navíc vyplněný spoustou dalších aktivit, takže na nějakou přípravu na hřišti, nácviky a tréninky není moc času. Spíše se mluví o tom, co a jak změnit, jaké představy vládnou. Prostě teoretické cvičení.

Při dalších srazech jich bude zřejmě ještě víc, neboť k reprezentaci se vrací v roli Vrbova poradce a konzultanta Karel Brückner. A tak si na taktické přípravě a rozborech hry soupeřů vždy hodně zakládal, což jste ostatně za jeho éry sám zažil.

Dobře že je zpátky a že reprezentace bude využívat zkušenosti, které za léta nasbíral. Fotbalu ohromně rozumí, v jednom kuse ho sleduje, má velký přehled. Byl komplexním trenérem se vším všudy, neboť přečetl hru soupeře, takticky nás vždy na utkání nachystal a připravil, vymýšlel a nacvičoval standardní situace.

V kvalifikace o EURO 2016 to bude zapotřebí, neboť skupina, v níž se česká reprezentace ocitla, není zase až tak snadná...

Spíše jedna z nepříjemných, které z losování vzešly. Vždyť Holandsko bylo prvním evropským týmem, který se kvalifikoval na světový šampionát v Brazílii, Island se dostal do baráže, což se třeba nám nepovedlo, Turci po několika nepovedených kvalifikacích čekají na úspěch. A pak nás čeká Lotyšsko a s ním i Kazachstán, která nemá sice takovou fotbalovou sílu, ale vzhledem ke vzdálenosti a dlouhému cestování je rovněž nepříjemným protivníkem.

Reklama

Související témata: