Hlavní obsah

Dva měsíce netrénoval, od prosince nekoučoval. Teď už konečně přichází pro Vrbu den D a zápas s Nory

Praha

Přes dva měsíce nevedl trénink. Dva měsíce nebyl s hráči na hřišti. Od poloviny prosince neseděl na lavičce a žádný tým nekoučoval. Může se tedy někdo divit, že trenér české fotbalové reprezentace Pavel Vrba byl na první přípravu nároďáku doslova natěšený a že se premiérové konfrontace ve středečním Edenu proti Norům nemůže dočkat? „Příjemný pocit. Alespoň já byl po tréninku spokojený. A připadalo mně, že hráči také,“ doznával po prvních trénincích i třeba sezení u videa, jež se svými osmnácti vyvolenými měl.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Pavel Vrba během tréninku české fotbalové reprezentace před utkáním s Norskem.

Článek
Fotogalerie

Fotbalová reprezentace před přátelským zápasem s Norskem.

Dobře ví, že oproti předchozím klubovým štacím má jednu velkou výhodu. „Sraz je sice krátký, reprezentační kádr je ovšem poskládaný z fotbalistů, kteří jsou na vyšší úrovni než ti v klubech. I proto je snazší, aby pochopili, co od nich chci a jaký fotbal si představuji. Aby prostě přepnuli a vzývali ofenzivní fotbal, který je i jim bližší," přitakával reprezentační kouč Pavel Vrba.

Informace putovaly za hráči předem

Ještě před tím, než se s nominovanou osmnáctkou sešel, rozeslal do všech koutů Evropy informace o norském týmu i hráčích, s nimiž se jeho svěřenci ve středu v Edenu potkají. „U tabule jsem je ale nezkoušel z toho, jak si je nastudovali. Chtěl jsem, aby přijeli na sraz připraveni, věděli dopředu, jaký protivník je čeká a jakým způsobem hraje," vysvětloval nově nastavenou komunikaci se svými vyvolenými.

O svých tréninkových metodách je pak přesvědčoval hned od úvodní přípravy, kterou s nimi absolvoval. O záměrech a fotbalové filosofii pochopitelně také.

„Poznali, že budu preferovat ofenzívu s větším počtem hráčů, což je o mně ostatně známé, byť mně třeba někdo předhazuje, že hraju jen s jedním útočníkem," prozradil Vrba bez rozpaků své úvodní entrée, které k mužstvu měl.

„Dám jim k tomu prostor, takže i během tréninku jsme zkoušeli věci, jichž hodláme použít na Nory."

Odveta za Oslo nebude o odplatě

Skandinávcům má česká reprezentace co oplácet, neboť v posledním vzájemném přípravném zápase padla v Oslo 0:3, což tehdy stálo dnes už extrenéra Michala Bílka málem hlavu.

„Výsledek v paměti máme, ale pražskou odvetu jako odplatu nebereme. Vždyť od té doby se už událo mnohé... I Norové vyměnili trenéra, v jejich i našem mužstvu je řada hráčů, kteří zmíněný zápas nezažili. To ale nic nemění na tom, že naše motivace je velká. Zvláště, když by v Edenu mělo být plno," nemínil se reminiscencemi na minulost zatěžovat obránce Michal Kadlec, který norský výprask zažil na vlastní kůži.

To trenér Vrba se skandinávským protivníkem zabývá. „Rozestavení Norů v útočné fázi je jiné, než u většiny mužstev. A také aktivita jejich krajních obránců směrem dopředu je obrovská," pravil na adresu prvního soupeře, s nímž se v roli reprezentačního trenéra potká.

„Proto hledáme věci, jak je překvapit, i když rozhodovat se bude samo sebou až na hřišti."

Brückner si sám vybere

Postřehy a glosy jeho zkušeného poradce Karla Brücknera v tom Vrbovi pomáhají. „Má postřehy, jež pomáhají hráčům i mně. Trefné poznámky, které potřebuji, abych se posunul dál," pochvaluje si Vrba přítomnost doyena z Hané, na němž ponechá, zda usedne na trenérskou lavičku, nebo bude střetnutí sledovat jen z tribuny.

„Někdy bych tam seděl sám rád, abych měl potřebný nadhled, takže na panu Brücknerovi záleží, jaké místo pro sledování zápasu si sám zvolí."

Jedno však bude oběma trenérům v duelu s Norskem společné. Dobrý výsledek i fotbal, který jejich mužstvo předvede.

„Potřebujeme opravdu obojí. Zvládnout zápas výsledkově i fotbalově," přitakává Vrba před středečním střetnutím, jež se hraje v pražském Edenu od 18:30.

Jak dopadne premiéra trenéra Pavla Vrby na lavičce české fotbalové reprezentace?
Úspěšně, Nory porazíme
84,4 %
Zápas skončí remízou
9,1 %
Neúspěšně, se Seveřany prohrajeme
6,5 %
Celkem hlasovalo 4367 čtenářů.

Reklama

Související témata: