Hlavní obsah

Česko - Norsko 2:2Čech se začervenal, Norové vyrovnali a Vrba tak bral při premiéře u reprezentace jenom remízu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
11. Rosický 1 : 0
21. Elyounoussi 1 : 1
39. Vydra 2 : 1
88. Pedersen 2 : 2
Záznam online reportáže

zp, dosSport.cz

Necelé dvě minuty chyběly trenérovi Vrbovi, aby naplnil touhu začít svou misi u české reprezentace vítězně. Trefa Pedersena, po níž se musel chybující Čech začervenat, ji pohřbila, takže národní tým bral při Vrbově premiérovém vystoupení na lavičce národního týmu v konfrontaci s rovněž nově se tvořícím celkem Norů remízu. Odplata za dva a půl roku starý výprask z Osla se tedy nepovedla, Vrba stejně jako jeho předchůdci Rada a Bílek začal své účinkování nerozhodným výsledkem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Česka oslavují první gól během přátelského utkání s Norskem.

Článek
Fotogalerie

Paráda, co Rosický vyrobil. Sebral balón, který norský gólman špatně vyhodil, vydal se s ním k šestnáctce a v duchu dětské říkánky, první rána kapitána nabita, načal nesmlouvavou střelou ještě před hranicí pokutového území skóre.

Kapitán spoluhráče probral

A to všechno už po deseti minutách. Po úvodu, který překvapivě patřil Skandinávcům, mezi nimiž byl hlavně mladý Dählie při chuti. Střelecké i herní, protože nejen jako první vyzkoušel Čecha, ale přihrávkami zásoboval i spoluhráč, Johansena pak především.

Kapitán však spoluhráče probral. Vedoucím gólem i třeba parádní přihrávkou na Vydru o pět minut později, po níž se nabídla legionáři z ostrovů šance víc než vyložená. Vydra sice pálil pohotově, bránu však těsně minul.

Hřích, který si řekl o trest. Zákonitý, protože podobné příležitosti se proti protivníkovi norského kalibru prostě proměňovat musí. Vydra jí pohrdl a protivník udeřil. Stačilo, aby Rajtoral za sebou nechal bez povšimnutí Abdellaoueho, jemuž nedělalo problém vyzvat Elyounoussiho, aby vyrovnal. A za tři minuty mohlo být ještě hůř, protože norský střelec se zjevil v další šanci. Zase vyložené, ale naštěstí pro Vrbův tým likvidované Čechem, který ránu k tyči vyrazil.

Defenziva hodně drhla

I tak šlo v rozpětí několika minut o hodně důrazné varování. A navíc opakované. Ofenziva rodící se u Rosického a hledající vesměs agilního Vydru sice účinkovala, na Nory platila a třeba v 33. min. další velkou šanci mladému legionáři z West Bromwiche nabídla, jenže v zadních liniích českého celku už to zdaleka tak bezproblémově nefungovalo.

Defenziva se zadrhávala, chyb, váhání a nedůrazu se objevovala spousta, příležitostí se soupeři nabízelo víc, než bylo po chuti jak Čechovi v bráně, tak Vrbovi postávajícímu v jednom kuse ve vymezeném sektoru u postranní čáry. Hlavně Suchý nestíhal, neboť pohybliví Norové mu dělali velké potíže, Rajtoral se také nechal hned několikrát zaskočit...

Docela štěstí, že další skandinávský úder nepřišel, aby poté rohový kop a Hlouškův centr svištící pokutovým územím plným hráčů přispěl k opětovnému obratu. Hübschman ho totiž hlavou přizvedl, Suchý přiklepl a Vydra ze dvou kroků pohodlně skóroval.

Pravdou sice je, že protivník měl vzápětí k vyrovnání opět blízko, protože Suchého teč nadělala Čechovi velké potíže a rána Johanesena míjející jen těsně tyč mu na klidu rovněž nepřidala, ale podstatné bylo, že český tým oba horké momenty ustál.

Čech se musel začervenat

Z hromadného střídání ve druhé půli pak profitoval víc než soupeř, neboť s přibývajícími minutami si vytvářel územní převahu. Pokusy rozběhat a přelstít norskou obranu ale při absenci Rosického nápadů nevycházely, i když velké úsilí se Vrbovým svěřencům upřít nedá.

Jenže ztráceli spoustu míčů, středem hřiště se prosadit nedokázali, v soubojích s důraznými Nory si nevěděli rady, takže šlo o převahu vlastně jenom platonickou.

Za panující konstelace začali hosté spoléhat na rychlé, přímočaré výpady, z nichž chtěli zachránit remízu. Elyounoussi k tomu měl možnost, ale Suchý ho skluzem ještě o příležitost připravil.

Dvě minuty před koncem se Norsko ale přece jen dočkalo. Nečekaně, nenápadně, po situaci naprosto nevinné. Po standardní situaci totiž neobsazený Pedersen z dobrých pětadvaceti metrů vypálil a gólman Čech si s jeho pokusem z dobrých pětadvaceti metrů neporadil. Pravdou sice je, že míč ve vzduchu trochu zaplachtil, nicméně s podobnou střelou měl vědět rady.

Takto se musel začervenat, neboť Skandinávcům remízu de facto daroval.

Česká republika - Norsko 2:2
Branky: 11. Rosický, 39. Vydra - 21. Elyounoussi, 88. Pedersen. Rozhodčí: Cakir - Duran, Ongun (všichni Tur.). Diváci: 17 039. Poločas 2:1.
ČR: Čech - Rajtoral (46. Gebre Selassie), Suchý, Mazuch (46. M. Kadlec), Limberský (62. Pudil) - Hübschman - Dočkal (72. Hušbauer), Rosický (46. Lafata), Darida, Hloušek (46. Kolář) - Vydra. Trenér: Vrba.
Norsko: Nyland - Elabdellaoui, Hangeland, Forren (46. Nordtveit) , Högli - Skjelbred (64. Pedersen), Jenssen, Johansen (46. Tettey), Elyounoussi - Dähli (73. Braaten), Abdellaoue (62. Huseklepp). Trenér: Högmo.

Reklama

Související témata: