Hlavní obsah

I Vrba si odnesl jedno neoddiskutovatelné poznání - kapitán Rosický je pro reprezentaci nenahraditelný

Praha

Netajil, že jím cloumají pocity hodně rozporuplné. Aby ne, když výhra v premiéře byla tak blízko. Pouhé dvě tři minuty trenérovi Vrbovi v pražském Edenu chyběly, aby Nory porazil a začal své reprezentační působení vítězně. „Výsledek je sice spravedlivý, ale svým způsobem jsem skutečně nespokojený. Když do konce chybí pár minut, měli bychom výhru udržet,“ poznamenal věcně, aby vzápětí tlumočil názor svůj i svého poradce Karla Brücknera: „Čeká nás ještě hodně práce.“

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český trenér Pavel Vrba během přátelského utkání s Norskem v Edenu.

Článek
Fotogalerie

Jedno neoddiskutovatelné poznání si však z duelu s Norskem odnesl. Kapitán Rosický je pro mužstvo nepostradatelný, což konfrontace s Nory znovu stvrdila.

Dohody ctím, vysvětlil kouč střídání

„V prvním poločase ukázal, jak důležitý pro mužstvo je. Na naší ofenzivě byla jeho přítomnost patrná," kvitoval nejen Rosického gól, ale i přihrávky, nápady, způsob, jakým vymýšlel a zakládal útočné akce. „Po půli, kdy jsem ho vystřídal, už naše ofenzíva ztratila na kvalitě," doznával Vrba.

Pochopitelně se nabízela otázka, proč odešel legionář z Arsenalu ze hřiště už po prvním poločase a proč mužstvu nepomohl alespoň v úvodu druhé půle. „Protože já ctím a neporušuji dohody, jež uzavřu. Navíc se může stát, že se Rosický zraní, bude scházet a my se budeme prostě muset bez něho obejít."

S Rosickým na hřišti by se asi neprohrálo

Jedno však Vrba uznal - s Rosickým v sestavě po celých devadesát minut by zřejmě duel dopadl jinak a česká reprezentace by se výhry dočkala.

„Asi by tomu tak skutečně bylo. Až půjde o kvalifikační body, nebudeme pochopitelně střídat tolik hráčů, jako v této přípravě, i Rosický zůstane na hřiště až do konce a výsledek bude možná lepší. Jenže když se na něčem domluvím, své slovo dodržím."

Vtíravá otázka ale po průběhu druhé půle stále vracela. Po zbytečné remíze ještě víc. Co si reprezentace počne, kdyby se nedej bože před podzimními kvalifikačními duely Rosický zranil? Kdyby se národním tým musel proti Nizozemsku, Turecku či potom Kazachstánu obejít zase bez kapitána?

„Každý hráč, jako je Rosický, je po mužstvo klíčový a pokud není k dispozici, představuje to problém. Totéž jsem ostatně zažíval v Plzni, kde byl podobnou hráčskou personou Horváth, jenž rovněž míč podrží, rozehraje, ví si rady. Pak prostě nezbývá, než přemýšlet, jak situaci řešit a vyřešit. Třeba ukazovat hráčům, kteří nastoupí místo Rosického, soustavně ukazovat, jak si počíná Rosický a jak oni, co musí zlepšit a na čem je třeba, aby pracovali," přemýšlel Vrba.

Hráči dostanou vysvědčení domů

Ostatně těm, co měli po přestávce zaujmout roli Rosického, podobné doporučení pošle. „Před zápasem jste mé instrukce posílané hráčům  nazvali v nadsázce školním úkolem, takže teď půjde o jakési jejich vysvědčení, protože bezprostředně po utkání je hodnotit nebudu," bránil se trenér Vrba vynášet na jednotlivci ortel.

Ani nad chybujícím Čechem, jehož autogram zůstal pod druhým gólem, ho nevynesl. „Proč bych mu měl něco vyčítat, když nám ve spoustě jiných situacím pomohl?" pravil trenér tázavě.

Zato však podotkl, že k vysvědčení přidá i svůj glosář o nezvládnutých úkolech, jež na svých svěřencích požadoval. Třeba s vysokým a po ztrátě míče hodně důrazným presinkem Norů, s nímž si nevěděli rady, třeba s nevyužívaným prostorem ve středu hřiště, jenž se jim nabízel, se ztracenými míči, o které přicházeli zbytečně, třeba...

„První zápas mě hodně ukázal, protože spousta věcí stojí za zamyšlení. Čeká nás prostě hodně práce," opakoval názor svůj i Brücknerův, jednu doušku ale k vysvědčení přidá. Rád a s chutí.

„S některými hráči jsem byl spokojen víc a s jinými méně, od některých jsem čekal víc, než ukázali, takže ti, co byli nominovaní dnes, se v reprezentaci nemusí objevit v dalších přípravných zápasech, jež nás na jaře čekají. Všichni ale bojovali, snažili se a za výhrou šli. I to bude mé vysvědčení obsahovat," pravil trenér Vrba, když hodnotil svou premiéru na lavičce české reprezentace.

Reklama

Související témata: