Hlavní obsah

Pelta bude jednat se Sobotkou o stadiónu a kandidatuře na ME

Předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta bude ve středu jednat s premiérem Bohuslavem Sobotkou o možnosti výstavby národního stadiónu na Strahově. Právě nový stadión pro 30 tisíc fanoušků je podmínkou pro kandidaturu na spolupořádání fotbalového mistrovství Evropy 2020.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda FAČR Miroslav Pelta během Valné hromady Fotbalové asociace

Článek

Jednání se zúčastní také ministr školství Marcel Chládek či předseda České unie sportu Miroslav Jansta a předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval, jejichž asociace by měly ve stadiónu svá sídla.

Záměr ucházet se o to, aby Praha byla jedním ze 13 pořadatelských měst ME 2020, schválil výkonný výbor FAČR již v září. Kvůli problémům se sestavováním nové vlády však Pelta neměl dosud příliš šancí jednat se zástupci vlády o tom, zda je stát ochoten a schopen se na projektu podílet.

FAČR přitom tlačí čas, protože do 25. dubna musí mít o projektu jasno, aby mohl na UEFA zaslat podrobnou kandidaturu, která by měla šanci na úspěch. Schůzka se Sobotkou by proto měla mít zásadní vliv na to, zda se 1. dubna výkonný výbor FAČR rozhodne v kandidatuře pokračovat, nebo se šance na pořádání turnaje vzdá.

Národní stadión by měl být postaven na Strahově na místě současného stadionu Evžena Rošického. "Ten bychom chtěli zbourat a na jeho místě vybudovat důstojný stadión, který by sloužil nejen fotbalu, ale byl by víceúčelový," uvedl předseda ČUS Miroslav Jansta.

V prvních plánech se počítá s tím, že stadión by vedle fotbalu sloužil také atletice, přičemž tribuny by byly posuvné, aby při fotbalových zápasech zakryly atletickou dráhu.

Výstavba by podle Jansty vyžadovala investici od státu ve výši 2,5 až tři miliardy korun, zbytek by dodaly sportovní svazy. Státní rozpočet však s tímto projektem nepočítá. Podle ministra školství Chládka by sportovní svazy v případě finanční dotace na stadión musely počítat s tím, že budou adekvátně sníženy prostředky poskytované státem na jiné oblasti sportu.

Kromě stadiónu budou funkcionáři s politiky řešit i současnou situaci v boji proti chuligánům, která je aktuální po výtržnostech na zápase Baníku Ostrava a Sparty Praha. "Bude se projednávat hlavně kandidatura spojená se stadiónem, ale velkým tématem bude i násilí fanoušků, protože tuto otázku už jsem řešil s panem premiérem před pondělním jednáním vlády," řekl ministr školství Marcel Chládek.

Reklama