Hlavní obsah

Inspekce UEFA kontrolovala přípravy ME U21, Češi sklidili chválu

V Praze v závěru minulého týdne vyvrcholila pětidenní inspekční cesta UEFA po čtyřech stadiónech a městech, které budou za rok v červnu hostit mistrovství Evropy hráčů do 21 let. Důkladná prohlídka pražských stadiónů v Edenu a na Letné, v Olomouci a nakonec v Uherském Hradišti, setkání s vrcholnými politickými představiteli pořádajících měst a krajů - to byl pracovní program pro osm zástupců UEFA a členy domácího organizačního výboru, který bude mít s blížícím se šampionátem stále více práce.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Petr Fousek, šéf organizačního výboru ME U21, drží v ruce detailně zpracovaný projekt šampionátu.

Článek

Čas už teď bude neúprosně ubíhat, Česká republika přivítá přehlídku největší evropských talentů v červnu roku 2015 a domácí budou snít o tom, že šampionát ovládnou stejně jako v roce 2002.

„Inspekce, která byla největší v roce 2014, dopadla velmi dobře. Lidé z UEFA jsou s aktuálním stavem i kvalitou příprav spokojeni. Absolvovali jsme mnoho jednání především na téma plnění nároků UEFA směrem k blížícímu se turnaji," řekl Petr Fousek, šéf organizačního výboru ME U21.

UEFA na závěrečný turnaj „jednadvacítek", kde mají Češi jako pořadatelé účast dopředu jistou, klade velký důraz. Po seniorském Euru je pro ni právě tento šampionát druhou nejprestižnější reprezentační akcí a podmínky pro pořádání se vyjma kapacity stadiónů stále více blíží „velkému" EURU. Zástupci UEFA v čele s Peterem Nordenströmem, vedoucím projektu ME U21, teď na českém území kontrolovali infrastrukturu všech čtyř hostitelských stadionů s důrazem na zajištění potřebného televizního a mediálního zázemí.

Eden je prověřený Superpohárem

UEFA má stadión v pražském Edenu důkladně zmapovaný poté, co zde loni v srpnu pořádala prestižní Superpohár mezi Chelsea a Bayernem Mnichov. Nyní si její vyslanci „jen" ověřili aktuální stav věcí vně a uvnitř arény, protože všechny stadiony byly důkladně inspektovány i loni v listopadu. Naopak na Letné, v Olomouci a v Uherském Hradišti se zástupci UEFA seznámili ale také se změnami, kterými zázemí stadionů projdou především kvůli zajištění většího komfortu pro pracovníky médií a televizních štábů.

Ti se během ME U21 na zmíněných stadiónech dočkají především výrazně lepších prostorových podmínek. „UEFA jednoznačně kvitovala, že na třech stadiónech ze čtyř dojde k výrazným vylepšením. Oceňujeme také připravenost a přístup pracovních týmů ze všech čtyř stadionů," podotkl Nordenström.

„Před návštěvou UEFA jsme absolvovali řadu interních jednání a vlastních předinspekcí, takže poděkování patří Edenu i klubům Spartě Praha, Sigmě Olomouc a 1. FC Slovácko za kvalitní spolupráci," podotkl Fousek.

Došlo i na hotely a tréninkové plochy

Zástupci UEFA si prohléhli i některé vybrané tréninkové plochy, které budou jednotlivým týmům sloužit pro přípravu během „malého" Eura, protože ty už byly většinově také shlédnuty v listopadu 2013.

Součástí inspekce UEFA bylo kromě návštěvy některých vybraných hotelů, jež poskytnou zázemí během turnaje, také plnění společenských povinností a představení zástupců UEFA reprezentacím pořádajících měst a krajů. Zahraniční delegaci a členům organizačního výboru se dočkalo přijetí od olomouckého primátora Martina Majora a hejtmana Olomouckého kraje Jiřího Rozbořila, starosty Uherského Hradiště Květoslava Tichavského a radního pražského Magistrátu Lukáše Manharta. „Vstřícný postoj měst a krajů pro nás je velmi důležitý," reagoval Nordenström.

Tým UEFA do České republiky před ME U21 zavítá ještě několikrát. „Další inspekce se uskuteční letos v červnu a v září a průběžně některé další monotematické akce jednorázově pak během podzimu, generální inspekce nás pak čeká na jaře 2015," doplnil Fousek.

Reklama