Hlavní obsah

Chci hráče s charakterem, vyhlásil Vrba před cestou do Finska

Praha

Začal březnovou remízou 2:2 s Norskem a pokračuje v budování mužstva pro kvalifikaci EURO 2016. Trenér fotbalové reprezentace Pavel Vrba oznámil nominaci pro přípravný duel příští středu ve Finsku, následovat bude zápas s Rakouskem (3. června v Olomouci). „Rád bych vyhrával i přátelské zápasy, na druhou stranu budeme pokračovat v testování. Chci hráče s charakterem - a ten musejí prokázat na hřišti,“ avizuje nový kouč národního týmu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Pavel Vrba během tréninku české fotbalové reprezentace před utkáním s Norskem.

Článek

Tisková konference s Pavlem Vrbou 2

Do Finska berete tři nováčky, brankáře Štěcha z druholigového anglického Yeovilu a sparťany Váchu a Kadeřábka. Čím vás přesvědčili?

Kadeřábek je dnes nejlepší pravý bek v lize, zaslouží si to. Také Vácha prokazuje náležitou kvalitu, ve Spartě jsou oba velice důležití. Vácha ode mě vlastně dostal nominaci k narozeninám...

Nepřipomíná vám krajní obránce Kadeřábek svým ofenzivním pojetím Rajtorala, jehož jste měl v Plzni?

Připomíná mi Pavla Kadeřábka, to stačí... (smích) Zaujal nás již na podzim a také v zimě, když jsme se byli podívat na přípravu Sparty ve Španělsku. Brali jsme ohled na jedenadvacítku, kam Krejčí a Kadeřábek věkem patří. Ale pokud mají takovou výkonnost, že by měli dostat větší prostor v áčku, máme přednost my. Mluvili jsme s nimi o tom, nemají s tím problém.

A co gólman Štěch, který pojede místo zraněného Čecha?

Má ve druhé anglické lize odchytány všechny zápasy. Ovšem sestupuje do třetí ligy, je tedy podmínka, že pokud chce vyrůstat v reprezentaci, měl by změnit dres. Brankář ze třetí ligy těžko může být v národním týmu. Gólmani v zahraničí nechytají v klubech vůbec, roli hrálo i to, že se zranil Čech

Někteří hráči vypadli kvůli zranění, ostřílený kapitán Rosický ale v nominaci nechybí.

Se všemi jsem mluvil, osobně. U Tomáše je to komplikovanější. Má menší problémy, ale řekl, že chce jet a je připravený nastoupit. Počítám s ním, samozřejmě i do kvalifikace. Je to strašně důležitý hráč. Ale hrají v sobotu finále FA Cupu, možná bude mít klubové povinnosti ještě v neděli, takže přijede o den později. Už je v týmu nejstarší, i když na to nevypadá.

Úvodní zápas s Norskem nebyl vítězný, jak si všichni přáli. Teď už upřednostníte výsledky?

Chápu, že fanoušci chtějí, abychom vyhrávali. To samé i já, ale avizoval jsem dopředu, že chci vyzkoušet a poznat hodně hráčů. Potřebuji ty s charakterem. Chápu, že byli někteří nespokojení, že jsem s Norskem střídal již o poločase, ale právě na to jsou tyto zápasy. Nechci, aby kluci přijeli na sraz a odehráli dvě minuty.

Reklama

Související témata: