Hlavní obsah

Pro Galáska sezóna prakticky začíná

PRAHA

Nepříjemné jaro provázené zraněním si prožil kapitán české fotbalové reprezentace Tomáš Galásek. Záložník Ajaxu Amsterdam rozšíří v kvalifikačním dvojbloku s Andorrou a Makedonií řady národního týmu poprvé od loňského listopadu. "Jsem samozřejmě moc rád, že jsem konečně zpátky. Byl to nápor na psychiku," říká Galásek v rozhovoru pro Právo.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Tomáš Galásek

Článek

Do reprezentace se vracíte poprvé od listopadu loňského roku. Jak jste se těšil? Jsem samozřejmě moc rád, že jsem konečně zpátky. Těch zdravotních problémů bylo v sezóně nějak moc, od prosince jsem do začátku května nehrál. Byl to spíš nápor na psychiku a beru to tak, že pro mě teď sezóna těmi dvěma zápasy nároďáku prakticky začíná... Moc se těším.

Čekají vás Andorra a Makedonie. Berete to jako povinných šest bodů? Musíme oba zápasy vyhrát, ale na druhou stranu ani jednoho soupeře nepodceňujeme. Podle mě budou rozhodovat rychlé góly. Já osobně bych za těch šest bodů byl hrozně rád, zachránily by pro mě osobně tu divnou sezónu.

Jak vidíte další vývoj ve skupině? Když obě utkání vyhrajeme, budeme zároveň doufat v zaváhání Holanďanů, kteří před sebou mají těžké zápasy s Rumunskem a ve Finsku. Přál bych si, abychom se po tomto dvojzápase dostali na první místo tabulky. Nizozemsko by pak muselo dohánět ztrátu a bylo by určitě pod tlakem.

S Ajaxem jste v nizozemské lize skončili druzí. Je to úspěch? Po průběhu sezóny jsme spokojeni. Nikdo nepočítal, že budeme druzí s tak velkým náskokem před Alkmaarem, který po svém tažení v Poháru UEFA začal ztrácet v lize body. Jsme v předkole Ligy mistrů, což není špatné, i když ta sezóna nijak oslnivá nebyla.

Oslavuje se v Ajaxu druhé místo? To tam není zvykem, ale nakonec určitě byli spokojeni i lidé z vedení klubu a nový trenér Danny Blind, který v březnu vystřídal Ronalda Koemana.

Titul získal Eindhoven. V čem byla jeho největší síla? Před sezónou sice ztratili některé opory, ale dokázali je nahradit dobrými hráči. Trenér Hiddink složil velice dobré mužstvo, které prakticky neklopýtalo v lize ani v evropských pohárech. Podle mě si zasloužili hrát finále Ligy mistrů.

Nizozemská liga skončila minulý víkend. Co jste od té doby dělal?Do čtvrtka jsme normálně trénovali a v neděli jsem se vrátil do Ostravy. Dal jsem si den odpočinku a v úterý jsem cestoval do Prahy. Snažil jsem se nabírat psychické síly na reprezentační sraz, dohánění kondice mám za ten uplynulý půlrok až dost.

Už máte naplánovanou dovolenou? Teď mě čekají důležité dva zápasy s nároďákem, na dovolenou začnu myslet až po 8. červnu. Něco už máme zařízené. S rodinou vyrazíme do zahraničí, ale podstatnou část dovolené strávíme v Česku. Musíme se přeci navzájem užít s rodinnými příslušníky, když jsme skoro celý rok pryč.

Nizozemsko je vaším druhým domovem a už před rokem jste se nechal slyšet, že tam jednou možná zůstanete natrvalo. Už jste v tomto směru učinili nějaké rozhodnutí? Ještě jsme to s rodinou neřešili. Mám před sebou ještě rok v Ajaxu a až mi skončí smlouva, rozhodneme se, co dál. Já osobně v tom ještě zdaleka jasno nemám.

Tušíte, co se v Ajaxu změní během letní přestávky? Zatím je jisté jen to, že van der Vaart odchází do Hamburku. Přípravu začínáme 4. července a uvidíme, co nového se dozvíme.

Reklama