Hlavní obsah

Spartě se daří. Asi je to mým odchodem, směje se útočník Kadlec

Praha

Jsi blázen, že jdeš do Frankfurtu, trenér Veh nemá rád Čechy. Toto varování slyšel loni v létě od brankáře Jaroslava Drobného útočník Václav Kadlec. Zprvu se mu Kadlec mohl vysmát, na podzim patřil mezi klíčové muže německého týmu, střílel góly, u mnoha asistoval. Jenže po jaru, kdy se situace otočila o 180 stupňů, aby dal spoluhráči z reprezentace za pravdu...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Václav Kadlec během tréninku české fotbalové reprezentace před utkáním ve Finsku.

Článek
Fotogalerie

„Na podzim před kvalifikací na Maltě jsem se Drobasovi smál, říkal jsem mu, že to není pravda," culí se Kadlec. „Nakonec vypadá, že to možná i pravda byla, ale jistě to tvrdit nikdo nemůže," dodává útočník, který se s národním mužstvem připravuje na středeční přípravu ve Finsku.

Jaký je zásadní důvod, že vás trenér Veh začal přehlížet?

Nikdo mi neřekl, v čem je problém, bylo mi řečeno, že trénuju dobře, že je vše v pořádku.

Mluvilo se o tom, že za tím stojí špatná němčina.

V tom problém vůbec není. Na podzim jsem nemluvil německy skoro vůbec a hrál jsem všechno. V komunikaci s kluky je to v pohodě, když se přece jenom stane, že něčemu úplně dobře neporozumím, vyřeším to angličtinou.

Mrzelo vás to o to víc, že jste byl produktivní? Kromě gólů jste i na spoustu nahrál.

Hlavně mě mrzelo, že do útoku stavěl hráče, kteří ani nebyli útočníky. Krajní záložníky, střední záložníky. Bodů se na jaře udělalo víc jak na podzim, chápal jsem, že do sestavy nechce příliš sahat. Ale ta střídání...

Jak jste situaci nesl?

Někdy těžce. S Brémami jsme hráli 0:0, soupeř byl od třicáté minuty v deseti, jenže namísto mě šel do hry pravý bek. Po tomto zápase to pro mě bylo nejtěžší. Pomohl mi pak duel s Norimberkem, dal jsem gól, na druhý jsem nahrál. Po něm jsem si řekl, že se v tom nebudu babrat.

Bylo to obtížné na psychiku?

Jsem docela flegmatik, neřeším to zase moc. Bezprostředně po utkání to vždycky zamrzelo, ale den po něm už ne. Že bych byl dole, to určitě ne.

Veh po sezóně skončil, přivítal jste jeho odchod?

Přijde nový kouč, i jeho musím přesvědčit. Mluví se o Berndu Schusterovi, více šancí prý dává Di Matteovi. Toho zažil ve West Bromwichi Roman Bednář, jako Čech s ním neměl problém, měl ho rád. Nebyla by to špatná varianta. (usměje se)

Jak vlastně hodnotíte první rok v bundeslize?

Kdyby se 21 odehraných zápasů rozmělnilo do celé sezóny, bylo by to super, takhle to vypadá blbě. Celkově jsem ale rád, že si tím procházím, zažil jsem to i ve Spartě, kde jsem byl také jednou nahoře, podruhé dole, a musel jsem si svoji pozici tvrdě vydřít.

Sparta, kterou jste opustil zkraje sezóny, nyní slaví „double". Nezávidíte bývalým spoluhráčům?

Asi se jim začalo dařit, protože jsem odešel. (směje se) V poháru jsem nenastoupil, v lize jsem však odehrál pět zápasů, malinkou zásluhu na titulu mám. Dostanu i medaili, mám ji připravenou.

Reklama

Související témata: