Hlavní obsah

Rosického sklátilo nachlazení a průjem. Reprezentace odletěla do Finska bez svého kapitána

Praha
Aktualizováno

Už po pondělním příletu z Londýna na něho doléhaly zdravotní trable, před úterním dopoledním odletem k přípravě do Finska ho přemohly. Kapitán české fotbalové reprezentace Tomáš Rosický proto zůstal v Praze a do Helsinek s mužstvem neodletěl. „Zbytečné riskovat a tahat ho na dva dny do letadla. Pokud by byl Tomáš v pořádku, samozřejmě by s námi letěl,“ neměl z Rosického absence hlavu nijak bolavou reprezentační trenér Pavel Vrba.

Foto: Sang Tan, ČTK/AP

Tomáš Rosický o víkendu slavil s Arsenalem vítězství v Anglickém poháru, s reprezentací však do Finska neletěl.

Článek

Už do smíchovského hotelu dorazil Rosický včera za spoluhráči mírně indisponován. „Čekali jsme, jak na tom bude ráno, ale přes noc se jeho zdravotní stav nijak nezlepšil. Necítil se na to, aby s námi cestu absolvoval," potvrdil kouč národního týmu Pavel Vrba, že vyčkával do poslední chvíle.

Jenže k viróze se přidalo i průjmové onemocnění, a proto zůstal kapitán reprezentace v Praze. „Nebude to ale zase až tak vážné. Prostě se na něm projevila únava po třech dnech, kdy vyhráli s Arsenalem finále FA Cupu a on měl pochopitelně klubové povinnosti. Padlo to na něho," bral Vrba Rosického absenci s nadhledem.

„Přitom se těšil, že si po delší době zase zahraje víc, než v poslední době v Arsenalu. Domlouvali jsme se, že proti Finům vydrží na hřišti déle než poločas, takže ráno byl dost zklamaný, že zůstává v Praze a neletí s námi," prozradil trenér obsah pondělní domluvy s kapitánem.

Teď se bez něho bude muset obejít. Poté, co po operaci ramene vypadl z kádru gólman Čech, přišel i o druhé zkušeného hráče. „Komplikaci to trochu představuje, i když netvrdím, že velkou. Samozřejmě mrzí, že Tomáš není k dispozici, ale počítali jsme s tím, že zkusíme i variantu bez něho," nechal se slyšet Vrba, který namísto Rosického žádného náhradníka nepovolával.

„Proč? Do středu hřiště mám k dispozici pět hráčů, takže by to bylo zbytečné."

Zasáhne Rosický do zápasu s Rakouskem?

S Rosickým se trenér Vrba spojí hned po návratu z Finska, aby se domluvili, zda kapitán dorazí na červnovou přípravu proti Rakousku, která se hraje v Olomouci.

„Tomáš zůstává v Praze, a proto jsme se domluvili, že se po návratu z Helsinek sejdeme a vše probereme. Pro mě zůstává podstatné, aby byl k mání pro podzimní kvalifikační zápasy," připomněl trenér Pavel Vrba svou prioritu.

Reklama

Související témata: